Středisko Javor hlásí: Skautská mobilizace na Stachelbergu              


Skautské středisko Javor v České Třebové, svým počtem členů mladších 15 let největší v našem okrese, si společně užilo již 3. střediskovou akci, kterou tentokrát pořádal 3. chlapecký oddíl. V předchozích letech se středisková akce konala například u letovické přehrady Křetínka (na téma Den D ji pořádal 5. oddíl vodních skautů) nebo na hradě Kunětická hora, kde děti kromě 4. dívčího oddílu přivítal i sám Harry Potter.
Letošní středisková akce probíhala od 20. do 22. května u největší dělostřelecké tvrze Stachelberg. Tématem akce byla mobilizace v roce 1938, takže se celkem 70 skautů a skautek různého věku na jeden víkend mohlo vžít do kritických českých dějin poměrně nedávné doby. Důkazem toho, jak moc si děti tento víkend užily, je i následující zápisek dvou mladších skautek:
Tento víkend se konala 3. středisková akce, kterou tentokrát pořádal 3. chlapecký oddíl. Byla u pevnosti Stachelberg, kousek od Trutnova. Jeli jsme v pátek od střediska dvěma autobusy společně s ostatními oddíly. Hned, jak jsme tam přijeli, ocitli jsme se v roce 1938 a rozdělili se do 3 čet, se kterými jsme byli po celou mobilizaci. Pak jsme si postavili stany a vybalili si. Potom měli zástupci z Německa, Francie, Itálie a Anglie radu a my se pokoušeli získat jejich tajné dokumenty. Získali jsme nějaké, ale ty nám moc nepomohly. Najedli jsme se a šli do hajan. 
Druhý den byl budíček v 7.30, ale většina tábora byla vzhůru dříve a probudila ostatní. Pak byla rozcvička, snídaně a najednou poplach! Potřebovali jsme získat více důležitých dokumentů, a tak jsme chodili po četách na stanoviště a plnili zákeřné úkoly. Například lezení po provazovém žebříku nebo Bungee Run, který byl super!! Následoval obídek, polední klid a najednou další poplach! Němci začínali obsazovat některé vesnice a my jim v tom bránili. Povedlo se, ale to nebyl konec! Museli jsme vyklidit pevnost a schovat se dovnitř Stachelbergu. Tam jsme se dozvěděli různé zajímavosti a šli po cca 186 schodech dolů. Vzali jsme si přilby a vydali se hledat další dokumenty, proviant a dynamity. Byla tam tma, zima a ze stěn kapala voda. Bylo to dobrodružné. Mezitím Němci dobývali víc a víc měst. Po náročném dni nám velitelé opekli buřty. Večer už byli pro každého jiné aktivity, někdo hrál trojnožku, někdo vyvolával duchy a někdo se ohříval u ohně. Pak už jsme zalezli do stanů a spali.    
Ráno zase následovala rozcvička, při které byli skoro všichni v polospánku. Najedli jsme se a začali pomalu balit svoje věci. Naobědvali jsme se a byl závěrečný nástup, kde jsme se dozvěděli, že jsme vyhráli!!! Dostali jsme nášivku na kroj, diplom a prázdný brokový náboj na památku na tuto super akci. Byla to jedna z nejlepších akcí. Jsme rády, že jsme tam mohly být.
"Život je bozi když jsi skaut"
Autorky článku: Čoko, Cyrda & Ubongo (4. dívčí oddíl)