Línek představil prezidenta festivalu Smetanova Litomyšl, Pavla Kysilku

Pardubice/Praha – Sedmdesát let po prvních hudebních slavnostech Smetanova Litomyšl I, jejichž první koncert dirigoval Rafael Kubelík v červnu 1946, je před námi 58. ročník tohoto hudebního svátku. Začíná už tento čtvrtek. Na tiskové konferenci v budově Českého rozhlasu v Praze předseda správní rady Smetanovy Litomyšle Roman Línek představil novou čestnou funkci – prezidenta festivalu – a jejího prvního nositele, bývalého dlouholetého generálního ředitele České spořitelny Pavla Kysilku.
 „Správní rada projednala strategický dokument Smetanova Litomyšl do roku 2024, funkce prezidenta je v něm zakotvena pro pomoc s posilováním finanční stability, marketingu a šíření dobrého jména festivalu i v zahraničí. Ve výhledu do roku dvoustého výročí narození Bedřicha Smetany by se měl festival dále rozvíjet tak, aby byl vnímán jako národní akce s mezinárodním významem,“ představil plány předseda správní rady.
Pavel Kysilka se s novináři podělil o své dva velké cíle: „Za prvé bych chtěl tematicky a myšlenkově do budoucna více propojit hudební a výtvarnou část Smetanovy Litomyšle, a za druhé bych rád využil digitální možnosti pro šíření hodnot, která na Smetanově Litomyšli vznikají, i v další části roku.“
Pro Smetanovu Litomyšl je charakteristická účast prakticky celé české interpretační špičky. Účinkují zde vždy všechna tři národní divadla, naše nejvýznamnější orchestry a sbory, střídají se tu nejlepší čeští dirigenti, pěvci, instrumentální sólisté a komorní ansámbly. Nejinak je tomu letos, pražské Národní divadlo přiveze Verdiho La Traviatu a Dvořákova Čerta a Káču, Národní divadlo moravskoslezské Ostrava zcela nové Branibory v Čechách a baletní kombinaci Barocco/Carmina burana, brněnská Janáčkova opera Hubičku a Bizetovu Carmen, Státní opera Národního divadla Gounodovu operu Romeo a Julie a Belliniho Normu. Vystoupí mimo jiné Česká filharmonie, PKF – Prague Philharmonia, Filharmonie Brno, Symfonický orchestr Českého rozhlasu, Symfonický orchestr hl. města Prahy FOK, Český filharmonický sbor Brno a Kühnův dětský sbor. „Samozřejmě letos vystoupí také řada zahraničních umělců, stejně jako v dramaturgii figuruje široká plejáda zahraničních skladatelů, ale česká hudba má vždy dominantní místo,“ připomněl dramaturg a umělecký ředitel festivalu Vojtěch Stříteský.
Kromě dvou oper Bedřicha Smetany a jedné Dvořákovy budou moci návštěvníci zhlédnout novodobou premiéru gratulační opery Františka Antonína Míči Operosa terni Colossi Moles. Jako dramaturgický vrchol 58. ročníku festivalu je očekáváno provedení Mahlerovy Symfonie č. 8 Tisíců. Dirigent Ondrej Lenárd se na ně velmi pečlivě připravuje. „Mne toto dílo povznáší do ráje smrtelníků, je jedním z největších projevů pokory, bázně, přijímající spravedlivý osud jako nezvratnou filozofii našeho života“, říká šéfdirigent Symfonického orchestru Českého rozhlasu.
Český rozhlas se na projektu velmi výrazně podílí a také bude koncert 19. června v přímém přenosu vysílat. „Po celou neděli 19. června se budou posluchači na stanici Vltava s Litomyšlí a festivalem setkávat,“ prohlásila ředitelka programu Českého rozhlasu Eva Hazdrová-Kopecká. Od 9.00 hodin bude rozhlas přenášet bohoslužbu Církve bratrské, v 14.30 hodin koncert Laudate pueri – Hudba českých piaristů z piaristického kostela, potom se technika přesune do zámecké jízdárny, kde se živě uskuteční pořad Krásné hlasy z Litomyšle, a ještě dřív, než se posluchači zaposlouchají do symfonie Tisíců, budou moci prostřednictvím rozhlasových vln vyslechnout ouverturu - lektorský úvod k dílu. Ten bude od 18 hodin a přenos koncertu začne v 19.30.
58. ročník festivalu Smetanova Litomyšl se bude konat během pětadvaceti dní od 9. června do 3. července. Na programu je 35 pořadů, na 15 z nich je ještě možno zakoupit v prodejní síti Ticketportal vstupenky. Ti, kdo je získají, by si měli na návštěvu Litomyšle vyhradit dostatek času.
Hudební část totiž po dvanácté doprovodí Smetanova výtvarná Litomyšl, cyklus výstav vizuálního umění, pořádaný různými galeristy nejen v galeriích, ale i v improvizovaných prostorách. Letos čítá 16 krátkodobých nebo sezónních výstav v Litomyšli, čtyři stálé a k projektu se připojily i 3 výstavy v Holicích a Pardubicích. „Koncept svobodné a nekoordinované volby výstavních témat jednotlivých pořadatelských subjektů je jistě unikátní, má výhodu dopadu na velmi široký okruh diváků a rozhodně zůstane zachován. Rádi bychom však výtvarnou a hudební Smetanovu Litomyšl více propojili. Do budoucna plánujeme návrat k festivalovým ročníkovým tématům a galeristé budou mít možnost se tématem nechat inspirovat při volbě výstavy,“ uvedl své vystoupení Tomáš Paclík, viceprezident Bohemian Heritage Fund. Právě tento nadační fond se stane generálním partnerem příštích ročníků výtvarné Litomyšle a chtěl by se více podílet i na její organizační části.
Letos Bohemian Heritage Fund připravil výstavu Tohle není poesie! (Zhroucení citů). Reprezentativní díla současného českého a zahraničního umění ze sbírky Roberta Runtáka kurátorsky uspořádal výtvarník Martin Gerboc. „Kolekce je zaměřená převážně na figurální malbu, sochu a objekt. Rozdělil jsem výstavu na tři celky, z nichž každý určuje samostatný pohled na tělo a jeho výpovědi“, přiblížil svůj záměr. K výstavě vychází v nakladatelství Arbor vitae reprezentativní monografie.
Kurátor Norbert Schmidt představil uměleckou intervenci Tvář – Příběh ztracení a touha znovunalézání. Týká se tzv. Madony z Osíka, dřevěné polychromované gotické sošky, jejíž kultovní smysl byl po staletí znehodnocen odstraněním tváře. Autorem myšlenky hledání tváře nové a navrácení duchovního rozměru dílu, včetně umístění do sakrálního prostoru krypty litomyšlského kostela Nalezení sv. Kříže, je architekt Josef Pleskot. Součástí bude doprovodný program, panelová debata, přednáška Tomáše Halíka a Norberta Schmidta, na podzim pak odborná konference.          
58. Smetanovu Litomyšl pod záštitou prezidenta republiky Miloše Zemana, ministra kultury Daniela Hermana, ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové a hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického spolupořádají Smetanova Litomyšl, o.p.s., město Litomyšl a Pardubický kraj za finančního přispění Ministerstva kultury České republiky, ve spolupráci s Národním památkovým ústavem, Státním zámkem Litomyšl a Bohemian Heritage Fund.