Slavnostní otevření "Staré dámy" v Ústí nad Orlicí           

V sobotu 18. června se veřejnosti otevřela bývalá výpravní budova na železničním nádraží v Ústí nad Orlicí. Nový majitel - Oustecké nádraží, s.r.o. - připravil hapening a pro veřejnost také prohlídku všech prostor této budovy. Zájemci si mohli prohlédnout budovu od sklepa a to včetně krytu civilní ochrany přes byty až po půdu. O otevření "Staré dámy", jak se budově říká, byl velký zájem veřejnosti. Otevření se zúčastnili všichni jednatelé nové společnosti  v čele s hlavními zachránci budovy Ing. Martinem Kadrmanem a doc. Olgou Somerovou, také starosta města Ústí nad Orlicí Petr Hájek. Podle jeho vyjádření je zřejmé, že do oživení staré budovy se zapojí také město Ústí nad Orlicí a to nákupem nových laviček a jejich zapůjčením pro veřejnost. Ještě k nadpisu článku: název "Stará dáma" pochází od Olgy Somerové, která o záchraně nádraží také natočila ve spolupráci se svou dcerou Olgou Špátovou dokumentární film.

České dráhy prodaly nevyužívanou památkově chráněnou budovu nádraží v Ústí nad Orlicí společnosti Oustecké nádraží. Ta vyhrála výběrové řízení mezi 4 účastníky s cenou 1,45 miliónu korun. Kupující subjekt založili vloni v říjnu aktivisté za záchranu budovy (včetně režisérky Olgy Sommerové). V přízemí plánují vytvořit zázemí pro cestující, v prvním patře pak pronajímat byty. Získali první zájemce, kteří si upraví prostory na vlastní náklady. Společnost Oustecké nádraží by chtěla v historické budově vytvořit zázemí pro cestující, hlavně čekárnu, kavárnu, restauraci, případně prodejnu základních potravin.Společnost koupi financovala z příspěvků čtyř společníků, má základní kapitál 1000 korun.Část peněz má být podle zprávy ČTK z bankovního úvěru. 

Původní nádraží z roku 1874 patří k nejstarším staničním budovám v zemi. Vzniklo podle návrhu architekta Rudolfa Freye. Budova na půdorysu H s kamennými římsami je postavena z režného zdiva, horní podlaží jsou z méně obvyklého hrázděného zdiva. Je zajímavá mimo jiné tím, že stojí uprostřed kolejiště a je průchozí, aby mohli výpravčí i cestující procházet na obě strany. Několik let je mimo provoz, po modernizaci železničního uzlu vznikla v Ústí nová výpravní budova.

Společností Rakouské státní dráhy stavěná železniční trať Praha - Česká Třebová - Olomouc, na níž orlickoústecké nádraží leží, byla uvedena do provozu již v roce 1845 a patří k nejstarším v Česku. Pokračovala jedním směrem dále do Olomouce a směrem druhým z Prahy do Podmokel (dnes součást Děčína). V Ústí nad Orlicí se na ni v roce 1874 napojila ještě jedna trať společnosti Rakouské severozápadní dráhy Ústí nad Orlicí - Letohrad. Tehdy také vzniklo současné nádraží, společné pro obě dráhy. Původně neslo označení Nové Ústí. Bývalo zvykem, že když jedno nádraží (či spíše dvounádraží) sdílely dvě drážní společnosti, byla jejich konkurentní nástupiště oddělena. V Ústí nad Orlicí je tomu dodnes. Z jedné strany vlaky obsluhují Letohrad, z druhé projíždějí na trati Praha - Olomouc. Zachovalo se také starobyle znějící pojmenování nástupišť. Dodnes se uvádí Letohradské nebo Pražské nástupiště....Staniční budova, která byla v roce 2010 prohlášena za kulturní památku, je umístěna uprostřed kolejiště. Její budoucnost je od roku 2008 předmětem medializovaných polemik, neboť podle plánů na přestavbu I. železničního koridoru měla být zdemolována. Tyto plány byly opuštěny po vzniku petice „Nádraží nedáme“.

Fotografie ze soboty 18. 6. Martin Šebela

 
 
Obchodní rejstřík:   aktuální výpis |

Datum zápisu: 27. října 2015
Spisová značka:  C 248705 vedená u Městského soudu v Praze
Obchodní firma: Oustecké nádraží, s.r.o.
Sídlo:  U Klimentky 3083/3, Smíchov, 150 00 Praha 5
Identifikační číslo:  04518403
Právní forma:  Společnost s ručením omezeným
Předmět podnikání:  Pronájem nemovitostí, bytů a nebytových prostor  
Statutární orgán:
 jednatel:  Ing. MARTIN KADRMAN  č.p. 328, 561 61 Červená Voda
Den vzniku funkce: 27. října 2015
 jednatel:  Ing. PAVEL PRCHAL
Boršov 241, 569 21 Moravská Třebová
Den vzniku funkce: 27. října 2015   
jednatel:  Ing. LADISLAV RŮŽIČKA
U Klimentky 3083/3, Smíchov, 150 00 Praha 5
Den vzniku funkce: 27. října 2015  Počet členů:  3
Způsob jednání:  Za společnost jednají vždy dva jednatelé společně.
Společníci:  
Ing. MARTIN KADRMAN  č.p. 328, 561 61 Červená Voda  Obchodní podíl: 31%
Ing. PAVEL PRCHAL  Boršov 241, 569 21 Moravská Třebová  Obchodní podíl: 31%
Ing. LADISLAV RŮŽIČKA  U Klimentky 3083/3, Smíchov, 150 00 Praha 5  Obchodní podíl: 31%
Společník:  doc. MgA. OLGA SOMMEROVÁ  U Sparty 552/16, Bubeneč, 170 00 Praha 7  Obchodní podíl: 7% 
Základní kapitál: 1 000,- Kč