Ohlédnutí ZUŠ Česká Třebová  


Uplynulý školní rok 2015/2016 byl na českotřebovské zušce úspěšný. Naši žáci dosáhli řady úspěchů jak na soutěžích, tak na koncertech. Podařilo se například šesti dětem uspět v celostátních soutěží ZUŠ. Jmenovitě jsou to Denisa Škodová a Kristýna Škodová, které získaly 2. místo ve hře na zobcové flétny, Dominik Bulva – 2. místo ve hře na el. klávesy, Andrea Jiroušková – 3. místo ve hře na el. klávesy, Matěj Hrdlička a Martin Man – čestné úznání ve hře na el. klávesy. Adam Janíček a Tomáš Jebavý získali 1. místo a cenu zakladatelky soutěže Věry Svobodové v soutěži houslových duet Filcíkova Chrast. Po mnoha letech se zúčastnil i literárně dramatický obor  soutěžní přehlídky základních uměleckých škol. O dalších úspěších našich žáků jsme veřejnost informovali prostřednictvím našich stránek, facebooku a zpravodaje.

Povedlo se uspořádat mnoho krásných akcí a koncertů. Za připomenutí jistě stojí Koncert k nedožitým 90. narozeninám Eduarda Vaníčka či druhým rokem obnovené koncerty absolventů školy. Jsme rádi, že jejich popularita stoupá a to nejen u tradičních posluchačů, ale i u mladší generace, která se na pozvání absolventů přijde podívat na vystoupení svých kamarádů. Pro vzpomínku na tento krásný večer letos poprve proběhlo i slavnostní šerpování.

Tradiční závěrečné koncerty proběhly dva. První v Malé scéně, kde vystoupili sólisté a školní orchestr. Závěr patřil orchestru bývalých žáků zušky, který se pravidelně schází a nacvičuje pod vedením Františka Kajetána Zedínka. Na koncertě se dirigentského pultku ujal Bohuslav Mimra. Druhý závěrečný koncert proběhl ve Velkém sále KC. Představili se na něm především žáci v komorní a orchestrální hře, pěvecké sbory, žáci hudební nauky a tanečního oboru. Svůj vlastní závěrečný koncert měli žáci ve hře na el. klávesy pod názvem Klávesová paleta a poslední veřejnou akcí letošního školního roku bylo vystoupení literárně dramatického oboru v Malé scéně.

Jsme rádi, že zájem o studium na naší zušce letos prudce vzrostl. Vzhledem k vysokému počtu přijatých žáků budeme v příštím školním roce rozšiřovat počty tříd přípravných ročníků. Připravujeme novou učebnu bicích nástrojů a další úpravy, které by měly zpříjemnit pobyt žáků a rodičů na naší škole.

Chci poděkovat učitelům a ostatním zaměstnancům i spolupracovníkům zušky za vykonanou práci. Našim žákům a jejich rodičům děkuji za vstřícnost a ochotu. Všem přeji krásné prázdniny a v září nashledanou!

Jarmila Holcová, statutární zástupce Základní umělecká škola Česká Třebová