Českotřebovský deník 171/2016 (3/7) 
Zahájila sezóna historických vlaků na trati Česká Třebová - Letohrad - Červený potok a zpět          

V sobotu 2. července v 8.26 odjel od třetího nástupiště českotřebovského nádraží vlak Kralický Sněžník, tažený  velkou parní lokomotivou řady 534 na trasu, která propojí naše město a další okolí s regionem Kralicka. Vlaky budou jezdit pravidelně každou sobotu  do poloviny září. Sezónu zahajovala velká lokomotiva
534.0432, kterou vystřídají další typy. V provozu budou hned tři lokomotivy. V rámci akce Cihelna 2016 bude nasazena parní lokomotiva 464.008 Bulík, která v minulosti obsluhovala trať z Pardubic do Liberce. V běžné soboty se pak budou objevovat dvě lokomotivy, jedna parní a druhá motorová. V prvním případě se jedná o lokomotivu 423.009 Velký Býček. Ve čtyřech termínech budou nasazeny také motorové lokomotivy M286.0 Krokodýl, který pojede poprvé 16. 7. a potom ještě třikrát vždy po 14 dnech.  Vzhledem k úvrati na nádraží v Ústí nad Orlicí se zde směr jízdy vlaku mění a tak byla v České Třebové lokomotiva otočena obráceně s tendrem vpředu. Už ve Třebové nabral vlak své cestující a odjel přesně podle jízdního řádu.   Vzhledem k tomu, že jde o pravidelnou dopravu v grafikonu, platí zde běžný tarif Českých drah a jízdenky se kupují v běžné pokladně v hale nádraží. Cestující i další  svědci události se na vlastní zkušenost mohli přesvědčit, kolik kouře "vyrobí" na nádraží jediná parní lokomotiva. Těžko si představit zpět dobu parního provozu, kdy ve stanici současně bylo v provozu i několik desítek parních lokomotiv. V této době byl přívlastek" zakouřená Třebová jistě trefný. Dnes se chodíme dívat na parní lokomotivy jako na historickou zvláštnost, u nás ve Třebové mámě těchto příležitostí během roku několik. Škoda, že stále není provozuschopná bývalá třebovská pomníková mašinka řady 310.922 "Kafemlejnek", která byla oživena, aby po nehodě při cestě na obvyklou štaci "Telčské léto" byla nuceně odstavena. Boj o další existenci ještě nevzdala a stojí v "čekárně" v  Lužné u Rakovníka, největším českém železničním muzeu v ČR. (viz foto)
Za možnost jezdit historickými vlaky ze Třebové na Králicko a zpět vděčíme Pardubickému kraji, který tímto počinem pokračuje ve své snaze zlepšit bilanci turistického ruchu. Další vlak pojede příští sobotu  a bude také tažen parní lokomotivou! 
(mm) Fotografie z odjezdu vlaku Kralický Sněžník dne 2. 7. 2016 v 8:26

Zákaz podomního prodeje je v České Třebové stále porušován 

Nejčastějším případem je nabízení služeb energetických společností, jejichž aktivní "obchodníci" obtěžují především starší občany a nabízí kde co je možné a to velmi výhodně, doplní připravenou kupní smlouvu na počkání, upozorní jen na výhody a zmizí, případně  dají dárek v podobě několika LED žárovek. Proslulí jsou např. obchodníci společnosti Comfort energy, kteří zde v České Třebové  působili letos na jaře  během března - dubna a možná se občas objeví opět někoho "ulovit" . Zbavit se podepsané smlouvy uzavřené narychlo v tísni bez konzultace není zcela jednoduché a to ani, když jim prokazatelně vrátíte jejich "dárek" - brzo totiž začnou chodit složenky na zálohy a nebo vyhrožování soudem a pokutou.  Občané by měli vědět, že  tito obchodníci porušují  nařízení rady města č. 1 z roku 2013, měli by být odmítnuti, případně je dobré zavolat strážníky městské policie. Často se však řeší až následné problémy v podobě zpochybnění  podepsaných smluv, byť byly třeba během několika hodin odmítnuté.
 
Nevídaný zážitek na Tvrzi Orlice.

Nenechte si ujít večerní prohlídky, které se uskuteční 15. 7. a 12. 8. 2016 ve 20:00. Uvidíte černou královnu, krásného prince Filipa a spanilou Růženku. Chybět nebude ani kuchařka s čerstvě napečenými koláčky a praženými mandlemi.  Neváhejte a objednejte si prohlídku ještě dnes!
 
Pardubický kraj má vědecko-výzkumné bohatství i v místních firmách

V rámci dalšího z výjezdů do regionů, kde prezentuje priority Národní politiky výzkumu, vývoje a inovací do roku 2020, zavítal vicepremiér Pavel Bělobrádek do Pardubického kraje. Místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace navštívil v doprovodu 1. náměstka hejtmana Pardubického kraje Romana Línka farmaceutickou a kosmetickou společnost Contipro v Dolní Dobrouči, kde si prohlédl její vývojové laboratoře, nebo firmu Rieter CZ, která se specializuje na výrobu strojních zařízení pro textilní průmysl. V Ústí nad Orlicí se pak vicepremiér setkal s regionálními podnikateli a na půdě Univerzity Pardubice diskutoval s vedením školy a se zástupci akademické a firemní sféry o Národní politice výzkumu, vývoje a inovací.
Navštívil jsem vývojová pracoviště dvou firem, které ve svých oborech patří mezi světovou špičku. A je to dáno i tím, že umí přenášet výsledky inovací a vývoje do praxe, umí je komercionalizovat. Právě důraz na podporu aplikovaného výzkumu a inovativnost firem, na potřebu většího propojování soukromého a veřejného výzkumného sektoru zapadají do více než dvouletého úsilí naší komunikace s podnikatelskou sférou, s odbornou veřejností a akademiky,“ řekl vicepremiér Bělobrádek. 
Firmy v Pardubickém kraji má velký vývozní potenciál. Právě vlastní výzkum a vývoj mnohým z nich zvyšuje přidanou hodnotu, která jim umožňuje zůstat konkurenceschopnými na mezinárodních trzích. „Pardubický kraj se snaží zohlednit potřeby těchto firem ve svém středním školství. To se daří právě na Orlickoústecku, kde s našimi školami spolupracuje konsorcium místních firem, osvědčil se také projekt Technohrátky i evropský projekt na podporu technického a přírodovědného vzdělávání,“ konstatoval Roman Línek po návštěvě Contipra a firmy Rieter CZ a pokračoval: „Pořád to ale nestačí, o uplatnění dětí po studiu by měli realisticky uvažovat i jejich rodiče. V mnoha dnešních firmách jsou provozy velice moderní, čisté a s velkou mírou automatizace a lidé si tam vydělají slušné peníze.“
I kvůli menšímu počtu narozených dětí, které vycházejí nyní ze středních škol a učilišť, má stále mnoho firem nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců. Vicepremiér Bělobrádek potvrdil podnikatelům z kraje zájem české vlády umožnit práci v České republice dalším šesti tisícům občanům z Ukrajiny. Ujistil je také, že s Ministerstvem financí řeší časté stížnosti na to, že finanční úřady v mnoha případech nechtějí uznat úlevy firmám za inovace ve vědě a výzkumu.

Moderní software pro spolupráci hasičských jednotek v terénu

Pardubice (29. 6. 2016) – Gina. Tak se jmenuje slavná píseň Josefa Zímy, která zazněla mimo jiné ve slavném filmovém muzikálu Filipa Renče Rebelové. Jedná se ale také o software pro komunikaci a koordinaci v terénu, na jehož pořízení přispěl Pardubický kraj Hasičskému záchrannému sboru Pardubického kraje částkou přesahující 435 tisíc korun.
„Tato technologie umožní rozšíření stávajícího navigačního a informačního systému na všechny jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí typu JPO II a JPO III. Tím pomůžeme zefektivnit každodenní spolupráci jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů a také zlepšit koordinaci při řešení následků mimořádných událostí ze strany krajského operačního a informačního střediska,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Dané jednotce sboru dobrovolných hasičů umožní systém zobrazovat příkaz k výjezdu s podrobným popisem události, navigovat jednotky přímo na místo události, přijímat on-line aktualizované informace s přepočtem trasy jízdy, zobrazovat společnou operační situaci a zobrazovat přehledovou mapu místa události. Krajskému operačnímu a informačnímu středisku (KOPIS) HZS Pardubického kraje pomůže pořízení zařízení v zobrazování lokace vozidla jednotky SDH a automatickém příjmu kódů typických činností. „Podmínkou využití softwaru je vybavení vozidla jednotky SDH tabletem a SIM kartou s aktivními datovými službami,“ dodal hejtman Martin Netolický.
 
Zahajuje je první ročník Startupu roku! Cílí na mladé firmy, které se nebojí experimentovat

Vodafone Firma roku a Česká spořitelna Živnostník roku jsou již dlouhodobě stálicemi české byznys sféry, avšak nyní se do rodiny podnikatelských soutěží přidává nový člen. Startup roku přináší zcela nový pohled na české podnikání. Inovace, mládí a svěží vítr do plachet tuzemského byznysu. Tak by se dal charakterizovat nový projekt, který startuje právě dnes!
Startup roku je celorepubliková soutěž, která má za cíl podporu nových a inovativních nápadů.  Soutěže se mohou zúčastnit firmy, které jsou právnickými osobami nebo fyzické osoby s platným živnostenským oprávněním s maximálně 3letou historií podnikání. Tyto společnosti by se měly vyznačovat svojí inovativností, růstem, kladným vlivem na společnost, či na sektor, ve kterém operují. Soutěž oslovuje a hodnotí úspěšné startupy. To znamená společnosti, které mají kladný výsledek po finančně operativní stránce nebo zajímavý růst a také zajímavý příběh zakladatelů a společnosti samotné. Nejlepší startupy vyhodnotí porota složená z top investorů, zástupců velkých korporací a akcelerátorů z České republiky i zahraničí. Na vítěze čekají kromě finanční odměny od partnera projektu, České spořitelny, také další lákavé ceny v podobě dlouhodobé spolupráce a mediálního zájmu, který se zároveň týká nejen vítěze, ale všech firem z finálové desítky.
Počínaje 1. červencem se mohou do soutěže přihlásit mladé firmy a podnikatelé, kteří vyplní vstupní formulář přihlášky a splňují kvalifikační kritéria pro účast v soutěži. Konec registrací je stanoven na 30. října letošního roku. Vítěze určí celostátní porota, která zasedne 15. listopadu.  Vítěz bude vyhlášen 7. prosince 2016 v Praze na Žofíně v rámci slavnostního vyhlášení výsledků soutěží Vodafone Firma roku a Česká spořitelna Živnostník roku. Všechny informace k přihláškám a k průběhu soutěže naleznete na www.firmaroku.cz/startuproku.
 
Spolupráce firem a škol má rezervy, zaostává i role státu

Budoucnost průmyslu a energetiky v ČR významně ohrožuje nedostatek absolventů technických oborů. České vysoké školy mají průmyslovým firmám, včetně energetických společností jako je ČEZ, co nabídnout. Problémem není jen klesající podíl absolventů technických VŠ, ale také mladších pedagogů. S tím naopak mohou školství pomoci české firmy zapojením svých odborníků do výuky. Podpořit technické vzdělávání je nicméně primární rolí státu, který by jej měl definovat jako strategickou prioritu.
Podíl absolventů technických VŠ klesl v Česku mezi lety 2001 až 2015 o čtyři procentní body na 22 procent, naproti tomu podíl absolventů humanitních oborů narostl za stejné období o šest procentních bodů. Z hlediska zajištění lidského kapitálu z toho pro energetiku plynou významné potíže. Hrozí, že nebude kým nahradit stárnoucí silnou generaci odborníků. Dana Drábová vznesla důležitou otázku, zda dnešní energetika má vůbec současným studentům co nabídnout.bezpečnostním aspektům potřebuje takové odborníky, kteří „umí kriticky myslet, umí se ptát proč a umí vyhodnotit informace“.
Pro stavbu a následný provoz nových jaderných bloků musí podle generálního ředitele ČEZ Daniela Beneše vyrůst nová generace odborníků. Podle šéfa ČEZ je podpora technických oborů primární rolí státu, jenž by měl definovat potřebu a rozsah studijních oborů. Sám však přiznává, že spolupráce ČEZ a vysokých škol není na takové úrovni, na jaké by měla být: „Musíme si lépe definovat, co vše je potřeba udělat pro to, abychom zde měli dostatečný lidský kapitál.“ Za tímto účelem prý bude pravidelně jednat na odborné úrovni s rektory o společných potřebách vysokých škol a ČEZ.
Jednou z takových potřeb je zajištění pedagogického personálu, kde rovněž dosluhuje silná generace odborníků, jak zmínil akademický pracovník Ústavu VUT v Brně Karel Katovský. „V aktivním věku v současnosti nepracuje na českých vysokých školách v jaderné fyzice jediný profesor,“ zmínil Katovský.
 Rektor VUT v Brně Petr Štěpánek diskutující doplnil tím, že technické vzdělávání je třeba podporovat hlavně na úrovni nižšího vzdělávání. „Jedna otrávená učitelka matematiky dokáže napáchat tolik škody, že to mnohdy nelze vzít zpátky.
 
Tvrz Orlice Vás zve na večerní prohlídky