Českotřebovský deník 172/2016(4 /7)  
Nečekané druhé místo přivezli z republikového finále ve šplhu na laně  chlapci z Vyšší odborné školy  a Střední školy technické. Družstvo vedené Mgr. Kovářem postoupilo na republikové finále z krajského kola v Ústí nad Orlicí: „Překvapivě dobré časy šplhali kluci již na kraji 10. března, ale že se podaří vybojovat medaili, tomu jsem uvěřil až po prvním dni finále“, komentoval formu svých svěřenců trenér Kovář.  Finálové klání se odehrávalo 17. - 18. 3. v Trutnově a soutěžilo nejlepších 10 chlapeckých a 11 dívčích družstev z celé republiky. Šplhalo se celkem pět kol na laně o délce 4,5m a časy se měřily elektronicky. Družstvu se přičítaly dva nejlepší časy od tří závodníků. Chlapcům z VDA se podařilo zašplhat tři pěkné časy hned první den (3,52s, 3,60s a 4,44s). To přineslo trochu uklidnění a lepší koncentraci na závěrečné pokusy druhý den.
Nadšení ze stříbrné medaile brzy zahnalo smutek ze ztráty titulu a lezci z VDA na sebe mohou být náležitě hrdí. Druhé místo v republice dosud nezískala ve sportovních soutěžích AŠSK zatím žádná škola z Pardubického kraje. „Jsem šťastný za kluky, za to, že dokázali všem a hlavně sami sobě, že mít cíl a chuť trénovat přináší své ovoce“, hodnotil finále Mgr. Kovář. Úspěch těchto mladých borců je mimořádný tím, že na sobě vydrželi pracovat několik let a zvládli porazit i školy s dlouhou tradicí šplhu na laně. Tříčlenné družstvo  školy  tvořili Ladislav Hruška, Michal Plhák a Lukáš Hubálek.
Uvedená trojice si zasloužila  ještě při zakončení školního roku  další poděkování  od hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického, patřilo také jejich trenérovi a učiteli tělesné výchovy Mgr. Janu Kovářovi.  V rámci tohoto setkání, které se konalo v ředitelně VDA  se hejtman Martin Netolický seznámil s videozáznamem ze soutěže, který mohli komentovat sami borci i ředitel školy Ing. Milan Kment. Martin Netolický předal úspěšným sportovců za reprezentaci školy i našeho Pardubického kraje malý dárek.
Foto z návštěvy hejtmana dne 29/6 Luboš Kozel 

Hazard v České Třebové…

Je to jen můj osobní názor nejen na hazard a nikomu ho nechci vnucovat

Jsem jednoznačně pro okamžité zrušení hazardu a myslím, že i většina normálních lidí v České Třebové. Patologické hráčství a následky pro společnost jsou nedozírné a známé všem a je jedno kolik přináší do městského rozpočtu. Jsou to velmi draze dosažitelné prostředky. Stačilo by neutrácet za radniční noviny, věž na Pekláku a šetřit v městských společnostech, taky na odměnách vedoucích za nic. Poslední vývoj jasně ukazuje, že zatuchlé, samolibé a neomylné vedení města, které jede už jen ze setrvačnosti, nedokáže realizovat nejdůležitější cíle pro základní zdravý vývoj města a potřeby občanů (neumí přilákat investory s radikálním zvýšením nabídky volných  míst, aktivně neprosazuje obchvat města ani rekreační využití Křivolíka, chybí lékařská pohotovost, vlaková zastávka, podporuje korupční prostředí a klientelismus - nové placené parkoviště na sídl. Lhotka). Zde s pomocí vyhlášky zajistí jeho zaplnění a donutí řidiče k placení parkovného (vyššího, než v podzemí terminálu) firmě Rydo, i když si je vědom, že jiná alternativa v tomto místě není. Město přeplněné automobily je důsledkem neexistující funkční městské dopravy, slibované po otevření terminálu J.Pernera. To co je běžné v okolních městech a dokonce vesnicích, není schopen zajistit pro nejpočetnější město okresu.
P.S. Po hlasování zastupitelstva už Č.T. nepatří ke kulturním městům.Jiří Vojtas
 
Ještě radniční noviny

Pan Peterka mě předběhl. Přesně totéž, o smysluplnějším využití peněz na úklid města, napadlo nejen mě. Hodně barevných obrázků, málo informací. Navíc informace, které spolehlivě najdeme ve zpravodaji, který nám můžou jiná města závidět.  Nějak mi uniká smysl těchto novin "zdarma". VV
 
Z Křibu zase vzkazují - chceme nový chodník

Nebo také autobusovou zastávku. Zvykli jsme si zbytečně vyhazovat peníze na kde co, jen občané města z toho mnoho nemají. Nového chodníku se letos ve Třebové nedočkají nikde, i radniční tisk nám šanci na nový chodník na Křibu spíše vzdaluje. Jen aby dopadlo aspoň pěkné dětské hřiště. MH 
Potřebujeme posekat zelené plochy, už je červenec

Dobrý den, prosím o zajištění posekání zelených ploch v ulicích Brožíkova, Alešova, V Lukách, Slovanská, je dnes 3. července a ještě nebyly letos posekány. Podle toho naše ulice vypadají. Mnozí sousedé to nevydrželi a posekali to za Vás, jenže tam posekanou trávu nechali ležet.  Věřím, že budete sekat také o svátcích, když se to zatím nestihlo.  Je to zde opravdu potřeba. Milan Mikolecký
Odesláno mailem v neděli 3.7. ve 23:00 hodin. na středisko zeleně Eko Bi, s.r.o.
 
Grant Pardubického kraje pro Ski klub Česká Třebová

V seznamu podpořených projektů v oblasti infrastruktury cestovního ruchu  na webu Pardubického kraje (viz ZDE) najdete také schválený příspěvek na opravu ubytovacího zařízení v Čenkovicích pro Skiklub Česká Třebová.  Celková investice má  hodnotu 1215 tis. Kč, Pardubický kraj ji podporuje částkou 750 tis. Kč. Zbytek musí zajistit Ski klub z vlastních zdrojů, tedy ze své hospodářské činnosti a z úspor.  Tuto zprávu si dávám do souvislosti s informací o odštěpení  početné skupiny členů Skiklubu, úseku alpského lyžování a vytvoření nového spolku Skiteam.  Běžecký úsek vlastně skočil závodní činnost již v loňském roce. Skiklub tak může zůstat bez závodníků, mohl by být jen spolkem pro sebe.  Podle zaměření a stanov a původu členů Skiteamu  lze usuzovat na to, že si může činit nároky na část majetku  dosavadního Skiklubu. Uvidíme co na to řeknou právníci. Rozdělení spolku a vznik této situace můžeme ovšem jen litovat...  Podobnou situaci spojenou s odchodem části členstva zažila před lety T.J. Sokol, jsitě ke škodě věci. (mm)
Zápis z jednání zastupitelstva města je veřejnou listinou

Podle názoru Ministerstva vnitra představuje zápis ze zasedání zastupitelstva obce veřejnou listinu dokládající průběh zasedání zastupitelstva obce. Jako každá veřejná listina je tedy i zápis nadán presumpcí správnosti svého obsahu, což znamená, že skutečnosti v něm uvedené je nutno pokládat za pravdivé do doby, dokud se případně neprokáže opak.
Z výše uvedeného znění § 95 odst. 1 obecního zřízení vyplývá, že zápis podepisují – vedle starosty nebo místostarosty – určení ověřovatelé, tj. ověřovatelé zápisu musí být podle zákona minimálně dva, kteří však nemusí být členy zastupitelstva obce (byť je to např. z hlediska praktičnosti vhodné). Ověřovatelem zápisu tak může být např. občan obce, který se daného zasedání zastupitelstva obce zúčastnil. Smyslem činnosti ověřovatelů je potvrdit svým podpisem správnost a úplnost zápisu ze zasedání zastupitelstva obce.
Případné odmítnutí ověřovatele podepsat zápis ze zasedání zastupitelstva obce nemá samo o osobě vliv na přijatá usnesení zastupitelstva obce, neboť usnesení jsou platná okamžikem jejich přijetí (hlasováním), přičemž následné formální zaznamenání v zápisu nemá na jejich platnost vliv. Odmítnutí ověřovatele podepsat zápis ze zasedání zastupitelstva obce je možné řešit buď uvedením této skutečnosti v příloze k vyhotovenému zápisu, anebo zvolit dodatečně jiného ověřovatele zápisu (zákon výslovně nestanoví, že by ověřovatel měl být vždy určen zastupitelstvem obce; lze tedy připustit, aby jej určil i předsedající zasedání zastupitelstva obce).
 
Startuje povinnost zveřejňovat smlouvy nad 50 000 Kč

V ročním zkušebním režimu startuje 1. července povinnost zveřejňovat smlouvy nad 50 tisíc korun. Neplatnost nezveřejněné smlouvy bude hrozit až v plném provozu od 1. 7. 2017. Povinnost se vztahuje na ministerstva, úřady, kraje a obce a také firmy, v nichž úřady drží většinový podíl. Výjimku dostaly nejmenší obce prvního a druhého stupně a jejich firmy, dále rovněž společnost ČEZ, prezidentská kancelář, parlament, Ústavní soud, Nejvyšší kontrolní úřad nebo Kancelář veřejného ochránce práv. Ve sněmovně je v 2. čtení novela, která ho má ještě více oslabit, více o ní na stránkách poslanecké sněmovny. Smlouvy by nemusel ukazovat pivovar Budvar, další státní firmy, možná i univerzity.
 
V Ústí n.O. vítali páru "Kadrmanovci" na zachráněném nádraží a vítali ji jak se patří.

Vlak zde přesouvá mašinu na druhý konec soupravy, tak se jim čekání na páru vyplatilo. Country a bluegrass hraje kapela Zvláštní škola - Pivo Kujeba z Vysokého Mýta - Filtrovaná káva od Jana Beránka ve spolupráci s kavárnou Kafe na kole - Klobásy od Františka Kocourka z Lanškrouna - Zastavení parního vlaku Českých drah, a. s.od 16:42 do 17:17