Českotřebovský deník 174/2016 (7/7)  
Opravy silnic u České Třebové pokračují. Modernizován je další úsek silnice na Skuhrov

V polovině června začali dělníci opravovat téměř jeden a půl kilometru dlouhý úsek silnice III/31512 Česká Třebová – Skuhrov za částku přesahující 13 milionů korun. Pardubický kraj tak pokračuje v postupné obnově silnic druhých a třetích tříd, které má ve svém majetku.
„Modernizace navazuje na již provedenou opravu povrchu vozovky v délce přibližně dvou kilometrů, kterou jsme dokončili v roce 2014,“ uvedl hejtman Martin Netolický a připomněl, že úsek silnice od křižovatky se silnicí I/14 na konec zástavby v České Třebové je v projekční přípravě. „Ve směru z České Třebové na Litomyšl jsme postupně modernizovali úseku od železničního nadjezdu až po Kozlov, respektive jsme navázali na opravu silnice směrem na Němčice,“ dodal hejtman Martin Netolický s připomenutím nedávno dokončené modernizace silnice na Zhoř.
Celá trasa silnice II/358 Česká Třebová – Litomyšl je zařazena do přivaděčů k budoucí D35. Pokud dojde ke schválení tohoto přivaděče, bude na modernizaci silnice, zklidnění dopravy, bezpečnostní prvky a protihluková opatření vynaložena částka okolo 210 milionů korun.
 
Na Králicko se po roce vrátila pára

V sobotu 2. července odstartovaly pravidelné letní jízdy historických vlaků na trati Česká Třebová – Červený Potok. Druhý ročník akce, kterou připravil Pardubický kraj ve spolupráci s Českými drahami, nabízí cestujícím možnost navštívit nejen malebnou krajinu v okolí Králického Sněžníku, ale také celou řadu vojensko-historických památek či horská střediska. V minulém roce tuto příležitost využily téměř čtyři tisíce cestujících a velkému zájmu se těšila také letošní první jízda, na kterou vyrazila pětinápravová lokomotiva řady 534. Cesta se však neobešla bez drobných technických problémů, které však byly vyřešeny díky zásahu vlakové čety.
"Při cestě z Letohradu kousek za Verměřovicemi vlak prudce zastavil, protože kvůli rozbitému kompresoru přestal jít vzduch do brzd. Strojvůdci a topiči ihned vyskočili a díky využití hrubé síly kompresor opravili. Bohužel těsně před cílem se kompresor rozbil definitivně. Tentokrát už bylo nutné využít náhradní díly. Velký dík patří všem šikovným nadšencům, kteří svůj volný čas věnují historické technice a poradí si v každé situaci," uvedl hejtman Martin Netolický, který se cesty zúčastnil společně se starostou České Třebové Jaroslavem Zedníkem, starostou Letohradu Petrem Fialou nebo bývalým generálním ředitelem Českých drah Daliborem Zeleným.
Oproti minulému roku bude vlak brázdit mírně upravenou trasu. „Vzhledem k omezení provozu na trati do Hanušovic jsme zvolili variantu začínající v České Třebové a končící v Červeném Potoce v blízkosti pěchotního srubu K-S 8. Nedaleko nádraží pak na cestující čeká autobus, který je v případě zájmu odveze na Dolní Moravu, kde je celá řada atrakcí pro malé i velké návštěvníky,“ uvedl hejtman Martin Netolický. Ten také připomněl, že ceník jízdného se stejně jako v minulém roce řídí platným tarifem Českých drah a tarifem IREDO. "K běžné částce je navíc připočítáván jednorázový příspěvek na obnovu a údržbu historických lokomotiv v hodnotě 15 korun, aby bylo možné tyto unikáty udržovat v provozu i pro další roky," dodal hejtman Martin Netolický. Možnost svést se historickým vlakem mají cestující každou sobotu až do 17. září. Bližší informace lze nalézt na internetových stránkách Pardubického kraje www.pardubickykraj.cz/historicke-vlaky

Krajské perly se představí turistům ve Vídni 

Pardubický kraj bude koncem září prezentovat své zajímavé turistické destinace na českém velvyslanectví ve Vídni. Na toto téma dnes jednal hejtman Pardubického kraje Martin Netolický s velvyslancem České republiky v Rakousku Janem Sechterem. Obnovená tradice Svatováclavského posvícení bude sloužit k představení turisticky zajímavých destinací pro rakouské turisty.
„Chceme stále více otevírat Pardubický kraj zahraničním turistů, protože máme co nabídnout. O obdobné prezentace českých regionů je v zahraniční často velký zájem, a proto jsme se rozhodli nabídku pana velvyslance přijmout,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Shodli jsme se na několika prezentačních okruzích, jako je lázeňství, koně, vojenská historie či příroda, a budeme je chtít představit nejen samotným turistům, ale také rakouským touroperátorům, kteří je pak mohou ve své vlasti nabízet,“ dodal hejtman Netolický.  Tradice Svatováclavského posvícení byla na českém velvyslanectví obnovena před třemi lety a slouží k prezentaci českých regionů, které přímo nesousedí s rakouskými hranicemi, ale jsou stále velmi dostupnou destinací pro turisty. V minulém roce obdobnou akci uspořádal Olomoucký kraj.