Českotřebovský deník 175/2016 (8/7)  
Ledovat se na českotřebovském zimním stadionu začne opět již v srpnu 

Závěr in-line hokejové ligy 2016 bude 28. července. ILHL 2016 sice podle předem zveřejněného rozpisu "papírově" skončila, ale zbývá odehrát pár zápasů, které byly přeloženy. Díky tomu není tabulka soutěže zcela kompletní. Tyto zápasy budou sehrány po dohodě během července tak, aby se slavnostní ukončení letošního rpočníku ILHL  uskutečnilo dne 28. 7. 2016 v 18:00 hod. na Zimním stadionu Česká Třebová. Předpokládá se  odehrání exhibičního utkání vítěze soutěže a týmu složeného z vybraných zástupců ostatních družstev. Výběr hráčů provede Radek Morkes.  V předstihu před slavnostním závěrem soutěže bude ještě zveřejněna kompletní závěrečná tabulka soutěže a kompletní výsledky všech zápasů.
Poslední odehrané zápasy ILHL k 6. červenci 2016

HEATTECH  : IHC Slavoj Choceň 5 : 12
Góly: Babák D/2, Večeř F/1, Novák R/2 Vích A/3, Luňák F/3, Krejza J/4, TeplýJ/1, Vích J/1
Asistence: Mík Pst/1, Babák D/3, Novák R/1 Vích  J/3, Krejza J/3, Vích A/3, Luňák F/2
Tresty: 1 : 2 Rozhodčí: Morkes R.
 
BANDITI : IHC Kobra Litomyšl 8 : 12
Góly: Čejka T/1, Špička R/1, Hynek J/3, Steinmetz K/1, Jirmásek J/1, Soukup M/1  Dvořák O/4, Dospěl O/2, Vostrčil P/1, Nepraš V/2, Vostrčil J/1, Lustyk M/1  Lipavský J/1
Asistenec: Švec M/3, Jirmásek J/2, Hynek J/1, Švec Š/1 Dospěl  O/3, Lustyk M/3,  Fajfr M/1, Nepraš V/2, Skalník R/1, Vostrčil P/1
Tresty: 0 : 2  Rozhodčí: Morkes R.
 
IHC Lokomotiva ČT : BANDITI 11 : 13
Góly: Váně M/7, Teplý L/3, Morkes R/1 Hynek  J/7, Soukup M/3, Čejka T/1,  Švec Š/1, Mrštný M/1
Asistence: Morkes R/3, Vavřina T/2, Teplý L/1, Váně M/3 Švec  Š/6, Čejka T/3, Hynek J/2, Soukup M/1, Doubrava T/1
Tresty: 1 : 1  Rozhodčí: Arnold M.
 
IHC Slavoj Choceň : KRAJÁNCISVITAP  ÚO 19 : 3
Góly: Luňák F/6, Teplý J/1, Ropek J/4, Vích A/7, Mimra J/1 Mifek  K/2, Vilímek V/1
Asistence: Mimra J/5, Ropek J/4, Luňák F/7, Vích A/2 Korman  T/1, Resler Mir/1,  Resler Mich/1
Tresty: 1 : 0  Rozhodčí: Morkes R.
 
HEATTECH   : IHC Kobra Litomyšl 6 : 7
Góly: Konečný P/3, Bednář D/1, Novák R/2 Fajfr   M/2, Skalník R/2, Vostrčil J/1,  Lustyk M/1
Asistence: Novák R/2, Večeř F/1, Mík Pst/1Konečný P/1, Babák D/1 Fajfr  M/3,  Lustyk M/1
Tresty: 1 : 1  Rozhodčí: Morkes R.
 
Začíná se také rýsovat zahájení provozu ledové plochy a tedy začátek ledové sezony 2016/2017.

Zatím je předpokládaný začátek stanoven na 17. 8. 2016. Podle webu Eko Bi jsou stále v rozpisu volné termíny, tak navštivte stránky zimního stadionu a zavčas si zamluvte termín - “kdo dříve přijde ten dříve mele”.
 
V Hylvátech na kole nonstop 24 hodin

Závod 24 hodin na kole pro jednotlivce, dvoučlenná i tříčlenná družstva včetně mládeže startoval u bývalé Perly v Hylvátech. Celkem se závodu zúčastnilo na 60 cyklistů, kteří za 24 hodin najeli dohromady téměř 18 tisíc kilometrů. Kategorii jednotlivců vyhrál Milan Jaroš.  Jela se i kategorie koloběžek.
Konzum věnuje na nové přístroje pro nemocnici 63 tisíc korun

Veřejná sbírka obchodního družstva Konzum uspořádaná pod názvem Společně za úsměv vynesla přes 63 000 korun. Tentokrát mohli zákazníci prostřednictvím tradičních dárcovských kuponů  Vybíralo se na dva projekty, které mají zlepšit vybavení kardiologického a gynekologicko–porodnické-ho oddělení nemocnice. Sbírka podpoří nákup jícnového echokardiografu pro pacienty s onemocněním srdce amonitor STAN pro porodnici
Muzea jsou stále populární

I takový obor, jako je muzejnictví, ovlivňuje rozvoj digitálních technologií. Jenže než se všechny poklady z muzeí a galerie takzvaně zdigitalizují, tedy nafotí a zdokumentují, bude to nějakou dobu trvat. Na pomoc mají pracovníci krajských muzeí a galerie nyní nový špičkový program Museion. Rozvojem muzejnictví v kraji v minulých pěti letech a plánem na další období se zabývala Rada Pardubického kraje.
Investice do krajských institucí
„V uplynulých pěti letech jsme vynaložili na investice do našich kulturních zařízení přes 205 milionů korun, přičemž část z toho pokryly fondy Evropské unie,“ uvedl hejtman Martin Netolický. Celkovou revitalizací prošla historická budova Regionálního muzea v Litomyšli s celkovými náklady 70,8 milionů korun. Budova získala titul Stavba roku a se svou novou expozicí se muzeum stalo celostátním vítězem v soutěži „Gloria Musaealis“ v roce 2015. Zpřístupnění významných archeologických nálezů při rekonstrukci muzea si vyžádalo originální zastřešení v hodnotě přes 4 miliony korun.
„Také Východočeské muzeum v Pardubicích se sídlem na pardubickém zámku uskutečnilo několik projektů pro další obnovu budov a zlepšení návštěvnických služeb v celkové hodnotě 90 milionů korun,“ sdělil hejtman Netolický. Díky tomu láká své návštěvníky na nově otevřené expozice archeologie a historie města Pardubice, zprovoznilo kavárnu, upravilo sociální zařízení pro návštěvníky a zlepšilo navigační systém. Úpravy v prostorách Domu U Jonáše pro Východočeskou galerii stály přes 28 milionů korun. Díky tomu je tu mimo jiné i výtah pro bezbariérový přístup na výstavy.
Posledním velkým projektem uplynulého období bylo pořízení evidenčního systému a publikačního portálu muzejních sbírek, který slze nalézt na adrese: www.klickesbirkam.cz. Ten stál více než 11,6 milionů korun.
Počet ostatních muzeí vzrostl o třetinu
Pro městská a soukromá muzea zvýšil Pardubický kraj prostředky směřované do dotačního programu v oblasti muzeí, v rámci kterého bylo rozděleno 4,65 milionů korun. V letech 2010–15 vzrostl počet ostatních muzeí z 24 na 39 subjektů, což odráží nárůst zájmu turistů o tento druh trávení volného času. V roce 2015 navštívilo muzea v Pardubickém kraji celkem 406 tisíc osob.  
Poklady z muzeí budou dostupné zájemcům na internetu
Rada Pardubického kraje projednala Koncepci muzejnictví do roku 2020. „Pardubický kraj se chce zaměřit na zlepšení činnosti v oblasti elektronické evidence, digitalizaci sbírkových předmětů a zároveň na jejich prezentaci elektronickou formou a tím i zlepšení informací o všech pokladech, které obsahují depozitáře muzeí,“ uvedla náměstkyně hejtmana Jana Pernicová.
 Kam s archeologickými nálezy?
Významnou složkou práce v muzeích je činnost archeologů, konzervátorů a historiků, kteří se podílejí na přípravách výstav a dalších činností. Vzniknout by mělo centrální konzervátorské pracoviště určené pro všechna krajská muzea dohromady. Stále také roste množství archeologického materiálu. „Musíme si uvědomit, že podle zákona je kraj vlastníkem všech archeologických nálezů učiněných na jeho území a má povinnost se o ně také starat. Již nyní prostory na uskladnění těchto sbírek nedostačují a vzhledem k velkým plánovaným stavbám (např.D35, obchvaty měst aj.) můžeme očekávat ještě jejich strmý nárůst,“ řekla Jana Pernicová. V této oblasti budou zřejmě kraje potřebovat pomoc státu.
Zámek Pardubice zatím svůj potenciál nevyužívá
Odpověď na otázku, jak zatraktivnit Zámek Pardubice, dává postupně vytvářený Management plán rozvoje pardubického zámku, s jehož dílčí částí se radní také seznámili. Ten se zabývá Zámkem Pardubice jak z hlediska památky, sídla kulturních institucí, relaxačního místa pro místní obyvatele i turistického magnetu. Přesně definuje problematické body, které je nutné pro další rozvoj vyřešit. Jedním z nich je možnost parkování turistů, cílená atraktivní navigace a rozšíření návštěvnického servisu. Tvůrci dokumentu doporučují co největší přesun depozitářů mimo historickou budovu a rozšíření veřejně přístupných prostor. To by umožnilo i vybudování nového návštěvnického okruhu s pracovním názvem Vítejte na dvoře Pernštejnů. Půjde o exkurz do jednotlivých činností běžného života šlechty, obslužných provozů, zbrojnice a podobně.
Provoz Zámku ovlivní další velká rekonstrukce
Přestože je řada prostor Zámku Pardubice opravených, ještě jedna velká rekonstrukce sídlo muzea a galerie čeká. A to zejména kvůli dožívajícím rozvodným sítím. To se dotkne nejen návštěvnických prostor v samotném paláci, ale i obslužných prostor a dílen nutných pro provoz Zámku a některých exteriérů. Zahájení rekonstrukce je plánováno na rok 2018 a předpokládaná cena je odhadována na 111 milionů korun.
 
Pardubický kraj poskytl na cestovní ruch a sport o 22 milionů korun více než loni

Pardubice (8. července 2016) – Stejně jako v minulých letech Pardubický kraj meziročně navýšil finanční příspěvky na podporu rozvoje sportovních aktivit a cestovního ruchu. Celkově letos plyne do těchto dvou odvětví přes 67,3 milionů korun, což je o 22 milionů korun více než v roce 2015.
„Navýšení finančních prostředků dokazuje, že jsou pro nás obě oblasti velice důležité. Mohli jsme tak podpořit velký počet klubů, zájmových kroužků, měst i obcí. Například v oblasti sportu jsme kladně vyřídili téměř sedm stovek žádostí o dotace. Díky deseti grantovým programům proudí značná část prostředků na podporu sportovní činnosti dětí a mládeže, ale také pro hendikepované sportovce,“ uvedl radní zodpovědný za sport a cestovní ruch René Živný.
Pardubický kraj navyšuje finanční podporu sportu a cestovního ruchu ze svého rozpočtu každý rokem. V roce 2013 putovalo na projekty 22,1 mil. korun, v roce 2014 to bylo 26,6 mil. korun a loni už 45,2 mil. korun.
 
Finanční podpora dětem v Zakarpatské oblasti na Ukrajině pokračuje 

Pardubický kraj pokračuje ve finanční pomoci partnerskému regionu na Zakarpatí. Finanční podpora ve výši téměř dvou milionů korun putuje znovu na rekonstrukce a vybavení škol a školek v tomto nejzápadnějším ukrajinském regionu, který byl v minulosti součástí Československa.
„Na tyto projekty využíváme finance, které jsme v minulých letech ušetřili za marketingové akce nebo úhrady různých společenských setkání. Jelikož se snažíme chovat maximálně hospodárně, tak tyto peníze nyní poslouží dobré věci, protože ukrajinské děti se často vzdělávají v podmínkách, které rozhodně neodpovídají 21. století. Právě děti jsou budoucností tohoto státu,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který si všechny vybrané projekty osobně prohlédl v rámci květnové cesty na Zakarpatí. „Beru jako samozřejmost, že když jeden z partnerů může uvolnit finanční prostředky, které pro něho nejsou zásadní a navíc neohrozí rozpočet, tak by měl pomoci. Navíc Zakarpatí je pro nás specifické svojí kulturní blízkostí a společnou historií, na kterou tamější často v dobrém vzpomínají,“ dodal hejtman Martin Netolický.
Vybrané projekty se týkají především oprav mateřských škol a školek. Mezi ty patří rekonstrukce školy v obcích Korytňany a Poroškovo, mateřské školy v obci Velké Berezné, které je partnerským městem Dolní Čermné, rekonstrukce kotelny v mateřské a základní škole v obci Voročevo a další projekty. Kraj přispěje také na připomenutí odkazu J. A. Komenského v Mukačevu. „Projekt zajistí krajanský spolek T. G. Masaryka z Užhorodu, který připravuje instalaci desky J. A. Komenského na budovu humanitně-pedagogické fakulty v ulici J. A. Komenského v Mukačevu,“ sdělil hejtman Martin Netolický.
 
Dosáhneme na Oskara? Arnika opět ocení ty, které produkují nejméně odpadu

Dobré výsledky by neměly zůstat nepovšimnuty. Podle spolku Arnika to platí i pro hospodaření s odpady. Kolik kilogramů odpadu na osobu obec ročně vyprodukuje? Existuje možnost třídit bioodpad? Kolik domácnost i celé město za odpady zaplatí? To jsou otázky, které Arnika položí, než rozhodne, jaké obce si zaslouží získat Odpadového Oskara 2016. V druhém ročníku soutěže budou v průběhu léta vyhlášeni vítězové v jednotlivých krajích i vítěz celorepublikový. I když je v Česku produkce směsného odpadu stále asi o třetinu vyšší než v Německu nebo Rakousku, existuje mnoho obcí, kterým se podařilo dosáhnout vynikajících hodnot pod 150 kilogramů na osobu za rok. Není nouze ani o inovativní a inspirativní způsoby, jak se lze s odpadovým hospodářstvím obce vypořádat. Chystá se navíc celá řada zásadních změn, které by měly obce k hospodárnějšímu chování motivovat. Více informací k nalezení na webu Arniky http://arnika.org/odpadovy-oskar
 
V Pardubickém kraji je podle dostupných údajů největším městem s produkcí směsných komunálních odpadů pod 150 kg na 1 obyvatele Vysoké Mýto.  Je to také jediné město, které podmínky plní a spadá do kategorie nad 5000 obyvatel. Celkově je v kraji kolem 50 měst a obcí, které podmínky soutěže splňují. Jmenujme třeba Moravany, Staré Hradiště a Dašice. 
Limit 150 kilo na osobu organizátoři soutěže zvolili proto, že to je hodnota, které se se daří dosahovat i v sousedních státech, v Česku je ale většinou tato meta stále vzdálená.
„V první kategorii bude pořadí obcí stanoveno na základě absolutní hodnoty produkce směsného komunálního odpadu, přičemž bude vzata v úvahu i velikost obce (obce do 1000 obyvatel, obce od 1001 do 5000 obyvatel, obce nad 5001 obyvatel). U malých obcí lze očekávat nejlepší výsledky do 50 kilogramů na jednoho obyvatel, u velkých měst se nejlepší výsledky blíží ke 100 kg. V druhé kategorii vybere odborná komise obce, které mohou ostatním sloužit jako příklad dobré praxe. Kromě toho, že tyto obce musí mít produkci směsných odpadu pod 150 kilogramů na osobu a rok, musí být i inspirací pro ostatní.
Letošní ročník soutěže se ponese mimo jiné ve znamení celé řady zásadních legislativních změn, která se dotknou všech a obce by se na ně měly připravit.
V současnosti probíhá vypořádání připomínek k připravovanému novému zákonu o odpadech, který na podzim bude předložen k projednání do parlamentu. Současný vývoj jednání naznačuje, že aby obce nemuseli platit vysoké poplatky za uložení směsného odpadu na skládky (nárůst z 500 na 1850 Kč za 1 uloženou tunu), budou muset jeho produkci snížit alespoň pod 150 kg na 1 obyvatele a rok. Od roku 2024 bude také na skládky možné ukládat jen komunální odpady s nízkou výhřevností a malou respirační aktivitou AT4 (slouží k hodnocení biologické stability odpadu).
Z předběžného průzkumu Arnika zjistila, že stejně jako v minulém ročníku umí nízké produkce směsného komunálního odpadu dosahovat jak obce s jen několika desítkami či stovkami obyvatel, tak i desetitisícová města jako Chomutov, Jablonec nad Nisou, Písek, Klatovy, Ostrov nad Ohří, Kyjov, Fulnek a další.  S tím, jak města začínají třídit bioodpady, roste i úroveň recyklace. Mnoho měst již dnes recykluje 50 % svých odpadů.