Českotřebovský deník 179/2016 (12/7)
Ad: Stavba u rotundy

Ač jsem nechtěl, přesto musím zareagovat na přestavbu domu u rotundy sv. Kateřiny. není pro mne nejpodstatnější zda se jedná o nejvýznamnější památku města - i když to spor ještě umocňuje. Zaráží mě že investor nemá tolik citu a úsudku, aby sám uznal, že současná přestavba působí nevhodně- dominantou návrší již není rotunda, ale jím přestavovaný dům , který navíc částečně rotundu překrývá. Další nepochopitelnou věcí pro mě je, že přestavba dostala stavební povolení v té podobě, jak se nyní buduje. Nebylo by od věci jmenovat konkrétní odpovědné osoby. Že přestavba či nová stavba na místě starší může být zlepšením původního stavu ukazuje novostavba hotelu KORADO / BRAVO na Starém náměstí, kde tři štíty působí velice harmonicky.  Souhlasím s paní Stolínovou, že sakrální stavby - a v České Třebové to je též patrné - symbolizují přesah lidského života a byly stavěny na vyvýšených místech, návrších a fary, kláštery a pod,. tvořící "provozní zázemí" stály ve stínu domu Božího.
Překvapuje mě že toto základní schéma srozumitelné všem lidem (každý člověk je smrtelný, úcta ke hřbitovům, kde má každý někoho blízkého a kde sám jednou spočine; obdobně sakrální stavby) neakceptují právě ti, u nichž bych očekával, že je budou šířit. Předsedkyně spolku Helena Johnová se zaštiťuje literou zákona (stavebním povolením) a též "informovaností" - viz nástěnka v rotundě a letáčky (tuším že byly i v kostele sv. Jakuba). Nemohu si pomoci, ale připadá mi to alibistické a účelové - proč nebyl projekt představen široké diskuzi např. na stránkách Čt. zpravodaje? Patrně proto, že "široká diskuze" nebyla vítaná. Dodám, že z celého sporu  ve mě zůstává pachuť - podobně jako u vstupného do sakrálních prostor, kde akceptuji pouze vstupné dobrovolné. Jaroslav Rybka Česká Třebová  
 
Vysílání o českých destinacích sleduje v USA více diváků než u nás TV Nova

Pardubice (11. 7. 2016) – Poslední dva roky spolupracují Pardubický kraj a Destinační společnost Východní Čechy na propagaci regionálních turistických destinací i s neziskovou Czech-American TV, která už 13 let vysílá půlhodinu týdně na dokumentárním kanálu kabelové televize v 60 městech pro 2,5 milionu amerických domácností. Její producent John Honner přijel za spolupráci osobně poděkovat radnímu pro cestovní ruch René Živnému.
„Jsme takovým koordinátorem mezi televizí, turistickými oblastmi, informačními centry a všemi, kteří o sobě chtějí nekomerčním způsobem dát vědět ve Spojených státech. Zprostředkováváme zasílání propagačních spotů, fotografií a textů, které by mohly zaujmout místní diváky. Doufáme, že tak podpoříme nejen komunitu s českými kořeny, ale také znalost o naší zemi, aby si ji už běžní Američané nepletli s Čečenskem a některé z nich to třeba nalákalo i k cestě za oceán,“ řekl radní René Živný.
Televize vysílá už 13. rokem s premiérou půlhodinového pořadu každou středu v hlavním vysílacím čase od 19 hodin. Kromě turistických zajímavostí nabízí také krátké kurzy češtiny, české recepty a pozvánky na různé akce v Čechách a na Moravě nebo v českých komunitách v USA.
Pardubický kraj je v poslední době jeden z nejaktivnějších, proto jsem chtěl poznat pana Živného osobně,“ uvedl John Honner, který v USA žije přes 20 let. „Náš tým tvoří na 40 dobrovolníků. Mnoho z nich je z českých univerzit, studenti pro nás vymysleli spoustu vylepšení. Je to ale jen koníček, všichni se musíme živit něčím dalším. Na technické náklady televize sháníme dotace. Dobrým znamením naší sledovanosti jsou i příspěvky diváků, které pokryjí 35 procent nákladů,“ dodal pan Honner.
Na záznamy pořadů této televize se můžete podívat na adrese www.catvusa.com.
 
Vláda jednala v pondělí 11. července 2016 s vedením Svazu měst a obcí ČR

Mezi hlavní témata patřila podpora sportu, předškolního vzdělávání, novela školského zákona a zákon o sociálním bydlení. 
Dotační podpora sportu
Vláda podporuje sport v rámci dotačního programu na podporu investic do sportovní infrastruktury a poskytuje podporu přímo spolkům se sportujícími dětmi a mládeží. Na základě doporučení expertní komise schválila porada vedení Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy finanční podporu 114 projektům v celkové výši téměř 860 milionů korun. Ve své koncepci také rozvíjí neinvestiční program, který je výhradně orientován na podporu sportovních klubů a tělovýchovných jednot.
Školství a novelizace školského zákona
Členové kabinetu Bohuslava Sobotky a zástupci Svazu měst a obcí také projednali postupnou přípravu na rozšiřování institucionálních kapacit mateřských škol. Kraje v tomto roce také obdržely prostředky na navýšení výkonů školských poradenských zařízení. Dalších 119 milionů korun bylo alokováno na rozvojový program pro asistenty pedagoga pro děti a žáky sociálně znevýhodněné. Pro příští rok se také podařilo docílit navýšení platů učitelů o 8 procent. V parlamentu je novela školského zákona, která mění financování tak, aby se prostředky na mzdy a platy lépe dostaly k zaměstnancům.
Koncepce řešení sociálního bydlení
Na programu jednání byl také zákon o sociálním bydlení, který by měla vláda projednat do konce prázdnin. Snahou je vytvořit zastřešující zákon pro oblast sociálního bydlení, který přinese definici sociálního bydlení a oprávněných osob pro podporu v oblasti sociálního bydlení. Cílem je vymezení působnosti jednotlivých aktérů v sociálním bydlení (stát, kraje, města a obce, neziskové organizace, církve a církevní organizace, poskytovatelé sociálního bydlení, atp.) a stanovení finančních mechanismů pro podporu a rozvoj sociálního bydlení v České republice.
Zákon o veřejných zakázkách
Zástupci vlády a Svazu měst a obcí diskutovali také o novém zákonu o veřejných zakázkách, který je v tuto chvíli připravený k účinnosti. Vláda prosadila novou úpravu jedné z nejdůležitějších norem pro investiční prostředí a veřejné investování. Nyní jsou tak připravené i nezbytné vyhlášky a metodiky.
Opatření pro boj se suchem
Ministr zemědělství Marian Jurečka a ministr životního prostřední Richard Brabec dnes informovali představitele měst a obcí o realizovaných opatřeních v boji proti suchu. Toto téma patří mezi priority předsedy vlády Bohuslava Sobotky. Současná vláda je první, která strategicky přistoupila k riziku, které České republice v tomto směru hrozí. Jde o riziko pro zemědělství, životní prostředí, energetiku a průmysl, ale i pro zdraví lidí. Základní materiál shrnující kroky pro boj se suchem schválila vláda v červenci roku 2015.
 
Aktualizace stanoviska k otázce odkladu právních účinků rozhodnutí povolujících provozování výherních hracích přístrojů

Stanovisko z dubna 2016 seznamuje příslušné správní orgány s ustálenou správní praxí Ministerstva financí, a to, že rozhodnutí o povolení loterií a jiných podobných her je možné s ohledem na obecně závazné vyhlášky obcí vydat nejdříve dva měsíce před požadovanou účinností tohoto povolení.
Ministerstvo financí vyzývá k napravení dosavadního nesprávného postupu, kdy obecní úřady vydávaly rozhodnutí o povolení k provozování VHP v situaci, kdy nebylo možné posoudit soulad provozování VHP s právními předpisy. Tímto přístupem došlo k roztříštění jednotného postupu příslušných správních orgánů v oblasti vydávání povolení k provozování VHP, který Ministerstvo financí s ohledem na základní zásady činnosti správních orgánů zamýšlelo nastavit tak, aby nedocházelo při rozhodování skutkově shodných nebo podobných případů ke vzniku nedůvodných rozdílů (viz ustanovení § 2 odst. 4 správního řádu).
Vzhledem k tomu, že v některých případech není příslušnými správními orgány Stanovisko respektováno a též s ohledem na znění přechodného ustanovení § 135 zákona č. 186/2016 Sb., o hazardních hrách se Ministerstvo financí rozhodlo, po posouzení všech dopadů této situace, přistoupit ke změně Stanoviska v jeho druhé části, a to v tom smyslu, že při dodržení výše uvedené lhůty (tj. nejdříve dva měsíce před datem požadované účinnosti rozhodnutí – od 1. listopadu 2016) je možno vydávat povolení k provozování VHP pro kalendářní rok 2017, a to ve správních řízeních zahájených nejpozději dne 31. prosince 2016. Pro úplnost Ministerstvo financí dále uvádí, že objednání a distribuce identifikačních známek bude probíhat stejným způsobem jako v minulých letech.