Českotřebovský deník 180/2016 (12/7)
Eva a Vašek v Dlouhé Třebové  společně s Řetůvankou 

Je to již tradice. Společné vystoupení v letním areálu v Dlouhé Třebové 10. července nebylo poprvé a opravdu se vydařilo. Zájemci z řad místních i okolních pouze museli počítat s velkým vedrem. Byli však spokojeni.
 
Policie hledala muže, našla ho mrtvého

Česká Třebová – Zájem veřejnosti vzbudily v úterý odpoledne policejní manévry, nad Českou Třebovou létal vrtulník. Policie hledala pohřešovaného muže. Podle mluvčí Lenky Vilímkové přijali policisté před 11. hodinou oznámení od muže, který pohřešoval svého 53letého příbuzného z České Třebové. „Ihned po tomto oznámení jsme rozeběhli rozsáhlou pátrací akci, do které byl zapojen i vrtulník. Po pěti hodinách byl muž, bohužel bez známek života, vypátrán v katastru obce Dlouhá Třebová," uvedla k pátrací akci. Pro přesnou příčinu úmrtí policie nařídila pitvu.
 
Koupím byt 1+kk, 1+1 v České Třebové. Telefon: 725 955 103                      
 
Kapela Ortel - Stříbrný Český slavík 2015 zpívala pro své fanoušky v Mostku u Chocně. 
Má přijet i do České Třebové

Koncert kapely Ortel proběhl, za účasti stovek příznivců této hudební skupiny 9. července 2016 v obci Mostek, bez narušení veřejného pořádku. Na akci Policie  vyčlenila dostatečný počet sil a prostředků. Kontrolám se nevyhnuli ani řidiči dopravních prostředků projíždějící místem nebo přilehlým okolím. Při dopravně bezpečnostní akci zaměřené zejména na požívání alkoholu před nebo během jízdy jsme nezjistili žádného nezodpovědného řidiče. Za drobnější porušení zákona o silničním provozu jsme udělili čtyři pokuty v součtu za 800 korun. Samotný koncert proběhl bez negativních událostí a posluchači písní skupiny Ortel si mohli tříhodinovou hudební produkci nerušeně vyslechnout.
Taková je zpráva Policie ČR.  Informace je pro Českou Třebovou potřebná zejména proto, že na 3. září se chystá další koncert, na kterém má mimo jiné vystoupit také ortel u nás v restauraci Pod Skalkou. Proti jejímu vystoupení jsou už nyní na facebooku  protesty a vzniká požadavek blokovat  pořadatele akce tak, aby pocítil, že o pořadatelství koncertu nerozhodl správně.  Na webu skupiny Ortel zatím stále koncert v České Třebové není oznámen, pouze jsou zprávy z facebooku. Uvidíme, jak nakonec všechno dopadne.
 
Poděkování.

 Děkuji p. Martinu Vraspírovi ( fa Amazing Reality ) za zprostředkování prodeje mého domu, vyřízení všech formalit s tím spojených a hlavně za příjemné a vstřícné jednání při všech našich kontaktech. M. Vykypělová
 
Slavnostní otevření dálničního oddělení ve Vysokém Mýtě

Před budovou Dálničního oddělení Vysoké Mýto proběhlo v pondělí 11. července 2016 slavnostní přestřižení pásky a tím i "symbolické" uvedení tohoto nového oddělení do provozu. Slavnostního aktu se zúčastnil plukovník Tomáš Lerch ředitel služby dopravní policie Policejního prezidia České republiky, hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, starosta města Vysoké Mýto František Jiraský a další významní hosté. Pásku s nápisem Dálniční oddělení Vysoké Mýto 2016 přestřihl společně s naším krajským ředitelem, plukovníkem Janem Švejdarem, hejtman Pardubického kraje a ředitel služby dopravní policie.
Při "otevření" nového oddělení zazněly i informace o tom, jak vzniklo a jakou činnost zde zařazení policisté vykonávají. Od ledna letošního roku bylo na páteřní komunikaci silnice I. třídy číslo 35 spojující Čechy a Moravu zřízeno pro zajištění bezpečnosti a plynulosti silničního provozu Oddělení silničního dohledu Krajského ředitelství policie Pardubického kraje, po půlroční činnosti má však již status dálniční oddělení. V současné době je zde služebně zařazeno devět policistů včetně vedoucího oddělení s výhledem navýšení početního stavu na cílových 27 míst (!).
Při výkonu služby policisté užívají vozidlo značky Škoda Octavia v civilním provedení s radarem pro měření rychlosti jízdy, které je určeno pro skrytý dohled na komunikaci. Radar byl pořízen z daru Pardubického kraje s finanční podporou měst Pardubice, Holice, Litomyšl, Moravská Třebová a Svitavy. Radar umožňuje měření obou směrů z místa i za jízdy, při překročení rychlosti automaticky vyhotoví fotografii, která obsahuje data: směr jízdy, naměřenou rychlost, datum a čas měření. Na oddělení je pro výkon služby přiděleno i služební vozidlo téže značky Škoda Octavia v barvách policie. Nyní probíhají jednání o posílení vozového parku o služební motocykl a tudíž i jednostopý dopravní prostředek budou mít v dohledné době možnost policisté využívat v rámci služby na silnici č. I/35.

Koalice pro Pardubický kraj představila svou kandidátku


Koalice pro Pardubický kraj, jeden ze zdejších volebních favoritů, zveřejnila kompletní kandidátku pro krajské volby. Lídrem je opět nynější vicehejtman Roman Línek a první čtvrtina kandidátky respektuje poměrné zastoupení všech tří členských subjektů v koalici: KDU-ČSL, sdružení Nestraníci a do třetice Sdružení nezávislých kandidátů – Evropští demokraté (SNK-ED).
„V padesátičlenné kandidátce figuruje sedmnáct současných starostů včetně tří okresních měst. Na kandidátce, kde čtvrtinu tvoří ženy, jsou tři místostarostové, tři krajští radní, čtyři lékaři, šest učitelů, manažerů manažerů, dále několik ekonomů či inženýrů, reprezentanti neziskového sektoru a také dva vysokoškolští studenti," vypočítává Línek. Dvojkou kandidátky hned za Línkem je starosta Svitav David Šimek, třetí v pořadí pak krajský radní René Živný. Následuje jeho kolega z krajské rady Pavel Šotola a učitelka z Letohradu Jana Skalická. Z České Třebové je na 15. místě kandidátky ředitelka základní školy praktické Iva Fikejsová (Koalice pro Českou Třebovou).  Koalice pro Pardubický kraj reprezentuje v našem kraji významnou politickou sílu, podílí se na vedení Pardubického kraje od jeho vzniku v roce 2000, Roman Linek byl prvním hejtmanem obnoveného Pardubického kraje.  V současném zastupitelstvu kraje Koalice pro Pardubický kraj má 10 zastupitelů.
 
Plzeňský kraj sbírá zkušenosti z fúze nemocnic u nás

Pardubice (13. 7. 2016) – Radní pro zdravotnictví Plzeňského kraje Milenu Stárkovou spolu s představiteli Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje přivítal dnes 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek. Přijeli se v dobrém inspirovat fúzí nemocnic akutní péče. V Plzeňském kraji mají v holdingu celkem šest nemocnic, ty však mají svou vlastní právní subjektivitu. Nyní uvažují také oni o tom, zda by nebylo výhodnější nemocnice spojit do jedné akciové společnosti.
„Rádi vám předáme naše zkušenosti,“ řekl v úvodu hostům Roman Línek. „Pro náš kraj to byl velmi důležitý proces, kdy jsme zachovali akutní péči ve veřejném vlastnictví, ale jednotlivé nemocnice si přestaly konkurovat a spolupracují. Spolu se změnou úhradové vyhlášky to výrazně přispělo ke zlepšení ekonomiky nemocnic. Umožnilo nám to rovnoměrně investovat i zvýšit platy zdravotníkům.“
Náměstek Línek se vrátil do roku 2013, kdy vznikl první scénář transformace, k jeho projednávání s radními, zastupiteli, starosty sídelním měst nemocnic i se zaměstnanci v jednotlivých nemocnicích. Zdůraznil, že před krajskými zastupiteli byly tehdy tři možnosti – nemocnice pronajmout soukromníkům, nebo je ponechat v současném stavu a doplácet na jejich provoz, či se je pokusit změnit. Zastupitelé tehdy 34 hlasy ze 45 podpořili třetí možnost.
„Velmi jsem ocenila ochotu pana náměstka se s námi podělit o zkušenosti Pardubického kraje při slučování nemocnic, je to pro nás velmi cenné. Vzhledem k tomu, že v Plzni sídlí Fakultní nemocnice, vlastní náš kraj pouze čtyři nemocnice akutní a dvě nemocnice následné péče,“ uvedla radní Milena Stárková z Plzeňského kraje. Vyrovnávací platby do krajských nemocnic se v Plzeňském kraji pohybují okolo 240 milionů korun. I proto se zástupci kraje i holdingu poohlížejí po modelu, který by jejich krajskému rozpočtu ulevil. Další jednání povedou se členy představenstva Nemocnice Pardubického kraje v Pardubicích a v Chrudimi.

Europoslanec Zdechovský navštíví na pardubicku firmy Nipass a Composite Components

Vysoké Mýto, Choceň – V pátek 15. července navštíví europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) firmy Nipass a Composite Components. Jednat se bude hlavně o možnostech exportu a dalšího rozvoje firem. V rámci svých poslaneckých dnů navštěvuje europoslanec Zdechovský i podniky. Tentokrát zamíří hned do dvou na Orlickoústecku. V 10:00 se sejde se zástupci společnosti Nipass ve Vysokém Mýtě (Fibichova 147), která vyrábí výfukové systémy pro nákladní automobily, autobusy, traktory, stavební stroje aj. Po společném obědě s vedením firmy se přemístí do Chocně (Vysokomýtská 1294), kde jej od 13:00 čeká prezentace společnosti Composite Components zabývající se výrobou kompozitních materiálů pro letecký a automobilový průmysl. „Kromě představení výrobků určitě budeme jednat o možnostech exportu a dalšího rozvoje firem, včetně případného rozšíření působnosti na trhy mimo Evropskou unii,“ přibližuje program Zdechovský.
Stavba D35 má začít v r.  2018.  Je to definitivní? 

Vládě se podařilo získat souhlas Unie s tím, že dálnice D35 a dalších devět staveb se bude moci stavět bez nových posudků vlivu na životní prostředí. Budování dopravní tepny kraje by tak podle největších optimistů mohlo začít příští rok, pravděpodobnější je ale rok 2018. Nejdříve vláda slibovala, že stavba dálnice D35 začne v roce 2017, pak se zdálo, že kvůli potížím s ekologickými audity to bude o dva roky později, a nyní přišla zpráva, že Unie přimhouří oči a posudky stavbu nezpozdí. Denně tu projede 25 tisíc aut, není týden nebo měsíc, aby tady nebyla havárka.
Když se poprvé začalo nahlas hovořit o možném zdržení výstavby dálnice D35 kvůli propadlým posudkům vlivu stavby na životní prostředí (tzv. EIA), nastalo mezi řidiči i politiky zděšení. Klíčové komunikaci ještě před pár týdny hrozilo, že se zahájení jejího pokračování z Opatovic nad Labem do Ostrova protáhne minimálně o další rok a půl.
Evropská komise ale nakonec přistoupila na navržený seznam prioritních staveb, mezi nimiž figuruje i více než 27 kilometrů dlouhá dálnice Opatovice - Ostrov poblíž Vysokého Mýta. Dříve vzniklé posudky nebudou pro start výstavby překážkou.
Příslušnou novelu zákona ve středu schválila Poslanecká sněmovna.  Stát musí nejdříve kompletně dokončit výkup pozemků. 
Ačkoliv vláda považuje dohodu s Unií za vítězství, není tomu tak zcela. Kromě desítky staveb jich totiž drtivá většina bude muset čekat na nové potvrzení úřadů.
Například ve Svitavách, kde léta čekají na přeložku silnice I/43. V Chrudimi se pozdrží stavba druhé části obchvatu ve směru na Slatiňany.