Českotřebovský deník 181/2016 (14/7)
Letní koncerty v Javorce pokračují navzdory neletnímu počasí.  Platilo to pro čtvrtek 14. července, kdy po celý den hustě pršelo a za takového počasí by leckdo nejraději vyvěsil cedulku "koncert odpadá". Pořadatelé z Kulturního centra i hudebníci však dokázali, že umí zahrát i když počasí není zrov na letní. Posluchačů se mnoho nesešlo, ale muzika to byla krásná a zněla pěkně po celé Javorce a díky mušli hudebního pavilonu Antonína Bennewitze také do ulic města. Byla to country muzika v prodání kapely Karolina.
Můžeme se těšit na příští týden, n a pořadu bude violoncellový koncert v podání SOLITUTTICELLI - CELLO ENSEMBLE (Michal Greco, Alžběta Poukarová, Martin Klimešová a Rudolf Mrazík. Doufáme v pěkné počasí, bude to opět zážitek.

DDM Kamarád informuje

Bazar dětského oblečení
dětského a kojeneckého oblečení, oblečení pro „teenagery“, autosedaček, hraček, postýlek a dalších věcí pro děti
Příjem zboží:             pondělí           19. 9. 2016       9:00 – 11:00              13:00 – 17:00
Prodej zboží:             úterý              20. 9. 2016      9:00 – 11:00              15:00 – 17:00
Výdej zboží:             středa                         21. 9. 2016      15:00 – 16:00
Nutné vyzvednout – 21. 9. 2016 v určeném čase. V případě nevyzvednutí propadají věci charitě!!!
Hodnota přijímaného zboží               Poplatek za příjem zboží
1 Kč – 200 Kč                                                3 Kč
201 Kč – 500 Kč                                            6 Kč 
501 Kč a více                                                 10 Kč
kočárek                                                          20 Kč 
Kreativní kurzy
Dům dětí a mládeže Kamarád Česká Třebová pořádá pro dospělé a starší děti kreativní kurzy. Přihlásit se můžete vždy 14 dní před akcí v DDM Kamarád nebo na tel. č. 465 535 382, 777 292 218. Každá akce se bude konat při minimálním počtu 5-ti účastníků. Platbu prosím uhraďte nejpozději 2 dny před konáním kurzu.  Bližší informace o jednotlivých akcích budou průběžně zveřejňovány na internetových stránkách DDM Kamarád.
Volnočasový klub Rébus
Dům dětí a mládeže Kamarád Česká Třebová nabízí volnočasový klub Rébus. Srdečně jsou zváni mladí lidé nad 10 let. Možnost využití stolního fotbalu, Xboxu 360, kulečníku, 3x notebook – vstup zdarma.
Otevírací doba: od září 2016 ÚT + ČT – 15:00 – 18:00 hod.
Klub se nachází na adrese ul. Matyášova 983 Česká Třebová (bývalá Domovinka).
Česká Třebová má o jedny hodiny  méně

S příchodem letošního letního času udělal Petr Vomáčka "inventuru" českotřebovských hodin na veřejných budovách.
Bylo jich vybráno deset. Nyní po několika měsících už máme o jedny hodiny méně.
Na místě reklamních hodin firmy Hostalek-Werbung v Riegrově ulici (na vedlejším snímku) už je nyní nová světelná reklama, hodiny tam už nejsou.  Z jedné strany sice čas  neukazovaly, ale stejně to je škoda.
Třeba se zase někde jinde najde naopak jiný dobrodinec, který veřejný ukazatel času  někde instaluje.  Byl by to záslužný čin - není to zcela laciné, ale mohla by to být i účinná reklama...
 
Výběr poplatků z hracích automatů překročen
Hráči se na automatech letos opravdu činí

Dnes bylo zveřejněno plnění rozpočtu měst k 30/6 2016, což je k polovině roku, takže může obsahovat zajímavé údaje. 
Plnění rozpočtu najdete ZDE. Mezi údaji je zajímavé plnění daňových příjmů , které zhruba odpovídá polovině inkasa (mimo daně z příjmu fyzických osob, kde se plnění zatím nedaří. Ukazuje to, že rozpočet byl v příjmové oblasti postaven reálně.  Lze si však povšimnou  vyššího plnění příjmů z poplatků za výherní hrací přístroje, kde z celkové plánované částky 7955 tis. Kč je v polovině roku přijato plnění ve výši 4478 tis. Kč, t.j. 56,3%.
 
Nový závod INA ve Svitavách startuje za měsíc. Kraj pomůže s učni

Ve Svitavách roste pod hlavičkou společnosti INA Lanškroun nová fabrika na výrobu modulů pro řízení teploty v autech, kde v budoucnu najde práci až tisícovka lidí. Zájemců o technické profese je však obecně zoufale málo. Pardubický kraj v nedávné minulosti pomohl s povolením samotné výstavby továrny, nyní hejtman Martin Netolický jednal s ředitelem firmy Janem Goláněm o dalším zapojení kraje v řešení tíživé personální otázky.
„Už v prvním zářijovém týdnu bude spuštěn zkušební provoz svitavské továrny, ke kterému je potřeba 100 pracovníků. Pro ostrý provoz za půl roku se počet navýší o další stovku a postupně bude stoupat až na 960 zaměstnanců,“ shrnul situaci kolem svitavského závodu hejtman Martin Netolický s tím, že Pardubický kraj od počátku výstavbu továrny podporoval. „Zasadili jsme se u předsedy vlády Bohuslava Sobotky o vynětí průmyslového areálu ve Svitavách ze zemědělského půdního fondu. Jinak reálně hrozilo, že investor přesune svůj záměr do zahraničí,“ dodal hejtman Netolický.
‚Kulatý stůl‘ pomůže najít řešení
Podobně jako ostatní zaměstnavatelé v regionu se také INA Lanškroun potýká s nedostatkem pracovní síly v technických oborech a učňovských profesích. „Jen pro provoz lanškrounské továrny je potřeba 70 nových pracovníků ročně, kteří zajistí přirozenou obměnu pracovního týmu, což opravdu není jednoduché zabezpečit,“ řekl hejtman Martin Netolický. „I z tohoto důvodu svolám na začátek září ‚kulatý stůl‘, kterého se zúčastní zástupci základních škol, našich středních škol, zástupci firem a vedení města, abychom si řekli, jak můžeme postupovat dál. Pro mě osobně je cílem aplikovat i v Lanškrouně prvky duálního systému,“ podotkl hejtman.
Tento záměr podporuje také ředitel společnosti INA Lanškroun Jan Goláň. „Duálnímu systému jsme jednoznačně nakloněni. Můžeme dát školám k dispozici stroje, které už neslouží v našem provozu, protože jsou nahrazovány modernější technologií, ale přesto budou dalších 20 let plně funkční. Když je budou umět učni obsluhovat, tak pak snadněji přejdou k moderním strojům,“ vysvětlil Jan Goláň.
 Foto z listopadu 2015 - položení základního kamene