Českotřebovský deník 182/2016 (15.7.)
Stavební řízení bezobslužné čerpací stanice Áčko pokračuje

Více  se lze dovědět na odkaze ZDE, kde najdete oznámení o pokračování územního řízení a pozvání k veřejnému )ústnímu jednání, které se uskuteční 23. 8. 2016 ve 13 hodin v zasedací síni českotřebovské radnice v I. poschodí.
 
Petice ve prospěch přestavby u rotundy

Zatímco podle názorů z veřejnosti se probíhající rekonstrukce většinou nelíbí, nebo označuje se jako stavba vhodná do jiné lokality, tak na druhé straně vznikla petice s více než osmi desítkami  podpisů na podporu probíhající stavby, která je vnímána jako velmi užitečnou. Zatím o tom mám jen nepřímé informace. Zdá se také, že se rýsuje uspokojivé kompromisní řešení, které by odstranilo alespoň ty hlavní problémy, o kterých se diskutuje.
Není totiž sporu o tom, že stavba vznikla legálně na základě platného stavebního povolení. Investor má vše co ke stavbě potřebuje skutečně v pořádku. Připomínky jsou tedy především k orgánům, které toto stavební povolení vydaly a k posouzení záměru v komisi městského architekta v rámci stavebního řízení, zejména když bylo k dispozici nedoporučující stanovisko státního památkového ústavu. Stavba probíhá a ještě se jedná, především na úrovni kraje. Návrh na to, jak problém kompromisně vyřešit, existuje. S detailnějším popisem počkám až na odsouhlasení návrhu. Nepodaří se zřejmě realizovat žádné změny  francouzských oken a pod., ale mohla by projít  úprava jižního štítu na polovalbovou střechu a nerealizovat střešní kolektory. Úpravy budou něco stát. I zde existuje návrh řešení a zdá se mi docela reálný. Rozřešení nelze dlouho odkládat, na stavbě se pracuje. Věřím, že brzy budeme znát výsledek.  Věřme, že  bude vůle k jeho uskutečnění. (mm)
 
Komise městského architekta (www.ceska-trebova.cz)

  • Jaroslav Zedník, starosta, tel.: +420 465 500 114, e-mail: jaroslav.zednik@ceska-trebova.cz
  • Gustav Doleček, jednatel Teza s.r.o., tel.: +420 465 500 555
  • Ing. arch. Martin Hájek
  • Dobromil Keprt, 2. místostarosta, tel.: +420 465 500 116, e-mail: dobromil.keprt@ceska-trebova.cz
  • Ing. Jiří Maleček, vedoucí odboru výstavby, tel.: +420 465 500 191, e-mail: jiri.malecek@ceska-trebova.cz
  • Zdeněk Pětník
  • Ing. Karel Švercl, ved. odb. rozvoje města a investic, tel.: +420 465 500 170, e-mail: karel.svercl@ceska-trebova.cz
  • Ing. Jaromír Urban
  • Ing. Ivana Vrbická, ved. odboru životního prostředí, tel.: +420 465 500 180, e-mail: ivana.vrbicka@ceska-trebova.cz
     
    Nový průvodce Českou Třebovou

    Již v roce 2009 začalo město Česká Třebová nabízet občanům a návštěvníkům souhrnné informace do mobilních telefonů prostřednictvím mobilních aplikací. V té době převažovaly mobilní telefony s výrazně menšími displeji a nejsilnější značkou na trhu byla společnost Nokia. Od té doby v oblasti mobilních telefonů proběhlo několik významných a revolučních změn. Jedna z nich je skutečnost, že se významně rozšířil operační systém Android od společnosti Google, který v tuto chvíli zajišťuje chod téměř 80 procent mobilních telefonů v Čechách (zdroj: http://gs.statcounter.com/). Město Česká Třebová tak reagovalo na tuto významnou proměnu mobilních telefonů a ve spolupráci se společností DEEP VISION s.r.o. vytvořilo mobilní aplikaci právě pro systém Android. V aplikaci naleznete nejvýznamnější turistické cíle a památky, zajímavé a praktické informace o městě a okolí, významné akce, sportoviště, turistické okruhy a cyklotrasy, tipy na ubytování a stravování nebo výběr nejdůležitějších služeb.
    Stáhněte si aplikaci i Vy a zašlete nám na e-mail jiri.mares@ceska-trebova.cz Vaše doporučení na další vylepšení.
    Aplikaci naleznete ve virtuálním obchodu aplikací Google play pod názvem Česká Třebová. Nebo vyzkoušejte přímý odkaz přes QR kód.
     
    Vycházka k chatě U Floriána

    Sbor dobrovolných hasičů Parník Vás srdečně zve 16.07.2016 od 15:00 na vycházku k chatě U Floriána.
    K poslechu a tanci Vám zahrají kapely
    Mědvědi a Minimax. Občerstvení zajištěno. Vstupné dobrovolné
     
    Neobvyklý pacient na počítačovém tomografu

    Neobvyklého pacienta měli dnes na radiodiagnostickém oddělení Pardubické nemocnice. Není divu, že dáma byla trochu omšelá a oprýskaná, vždyť jí určitě bude víc než 500 let. Na zdravotní stav dřevěné gotické sochy Panny Marie z Chrudimska se podívali odborní restaurátoři, kteří by ji v budoucích měsících měli dát zase trochu „do formy“.
    „Jsem potěšený, že přístroje v naší krajské nemocnici mohou přispět nejen ke zdravotním účelům, ale také pomoci našemu kulturnímu dědictví. V našem kraji je to první zkušenost a věřím, že tyto výzkumy poslouží k tomu, že řadu cenných gotických děl uvidíme brzo v mnohem lepším stavu,“ uvedl 1. náměstek hejtmana pro zdravotnictví Roman Línek, který výzkum zprostředkoval a dohodl s Nemocnicí Pardubického kraje, že v odůvodněných případech je možné použít moderní diagnostické přístroje i k tomuto účelu.
    „V Pardubické nemocnici jsme takový průzkum sochy prováděli vůbec poprvé. Radil jsem se předtím s kolegou Lisým z Fakultní nemocnice Motol, který již s restaurátory spolupracoval. Ale přesto jsme se nevěděli, co máme očekávat. Na druhou stranu z našeho hlediska na tomto snímání sochy nic není. Jediným limitem je to, aby se socha na CT přístroj vešla,“ řekl Leoš Ungermann, primář radiodiagnostického oddělení Pardubické nemocnice.
    Zdravotnický přístroj je schopen tzv. „nahlédnout pod povrch“ a to nejen lidského těla, ale i povrchových úprav gotické plastiky. „S jeho pomocí dokážeme poznat strukturu dřeva, z kolika kusů dřeva a jakým způsobem byla socha zhotovena, jaké se pod povrchem skrývají nátěry, defekty, nebo jiné taje. Je možno zjistit co je původní a co bylo k soše v průběhu staletí přidáno, případně, zda někde kousek nechybí,“ řekla restaurátorka Hana Vítová.
    Průzkum počítačovým tomografem je však jen malou částí komplexní restaurátorské práce. Tato gotická plastika má být poprvé za více než 500 let svého života komplexně restaurována. Navíc jde o první z řady soch, které projdou procesem průzkumů, zkoumání, restaurování, a na závěr vystavení veřejnosti.
    Pardubický kraj má v úmyslu rozšířit stávající spolupráci s Akademií věd ČR. Ta v rámci dlouhodobého projektu zkoumá gotické umění celých východních Čech. Výsledkem bude komplexní odborné zpracování a průzkum výtvarného umění středověku a rané renesance, které se dochovaly do dnešní doby. Kromě sochařských památek bude předmětem projektu i desková, nástěnná a knižní malba, architektura, umělecké řemeslo, náhrobky a archeologické nálezy. Výstupem projektu bude velká výstava, na které budou nejvýznamnější díla představena veřejnosti a současně publikace, která bude obsahovat komplexní přehled uměleckých památek gotického a raně renesančního období východních Čech.
     
    Přípravy Olympijského parku jsou v plném proudu. Bude to skutečně sportovní srdce regionu

    Jen tři týdny scházejí do začátku Letních olympijských her v Rio de Janeiru a zároveň startu Olympijského parku v Pardubicích. Na jeho pořádání se podílí jako jeden z hlavních garantů projektu také Pardubický kraj, který na akci přispěl částkou 1,5 milionů korun. Stovky hodin usilovné práce vyvrcholí 5. srpna, kdy se pardubický park Na Špici stane opravdovým sportovním srdcem regionu.
    „Olympijský park je pro Pardubický kraj jednou z nejvýznamnějších událostí léta i celého roku a podle toho se na něj také připravujeme. Vážíme si toho, že se můžeme bezprostředně podílet na uskutečnění této skvělé myšlenky, která návštěvníkům přiblíží atmosféru olympijských her, jak nejvíc to jde,“ uvedl hejtman Martin Netolický po setkání s organizačním týmem. „Dostal jsem dostal za úkol zajistit lékárničky na sportoviště, zapůjčení krajské techniky nebo třeba vyjednat s krajským starostou dobrovolných hasičů prezentaci hasičského sportu. Moc mě těší, že nejsem pouhým formálním patronem projektu, který stojí opodál, ale mohu k organizaci přispět,“ dodal hejtman.
    Olympijský park se uskuteční v Pardubicích od 5. do 21. srpna ve zrekonstruovaném parku Na Špici, který se nachází na soutoku řek Labe a Chrudimky. Návštěvníci si zde budou moci po dobu konání olympiády vyzkoušet desítky sportů a také společně fandit českým sportovcům. „Snad i jejich úspěchy přispějí k tomu, že Olympijský park navštíví co nejvíce lidí. Jsem přesvědčený, že park nebude jen lokální atrakcí pro občany Pardubic a okolních obcí, ale stane se skutečným sportovním srdcem celého Pardubického kraje,“ řekl hejtman Netolický.
     
    Uživatelé Domova pod Kuňkou budou součástí olympijské rodiny

    Pro všechny fanoušky sportu vypukne 5. srpna 2016 svátek. Miliony lidí po celém světě budou sledovat olympijské hry v Brazílii. Sledovat je budou i uživatelé Domova pod Kuňkou. Nikoliv však pouze u televize. Jsou totiž dobrovolníky v rámci Olympijského parku Pardubice 2016.
    Domov pod Kuňkou je příspěvkovou organizací Pardubického kraje a prochází jako všechna ostatní krajská zařízení transformací. „Chceme, aby se život uživatelů maximálně blížil běžnému způsobu života. Aby mohli trávit svůj volný čas individuálně podle své vůle, svých možností a schopností. A aby našli své uplatnění i v nějaké pracovní činnosti. Pomoc v Olympijském parku toto všechno spojuje,“ chválí nápad radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.  
    „V dnešní době se žádná větší akce bez dobrovolníků uskutečnit prakticky nedá. A je přeci lhostejné, zda se jedná o člověka zdravého nebo s hendikepem. Dobrovolník, je první tvář, kterou při vstupu do Olympijského parku uvidíte a ta poslední, když budete odcházet. My jsme velice rádi, že v našem týmu můžeme uvítat i osoby s mentálním postižením z chráněného bydlení Domova pod Kuňkou,“ vysvětluje Klára Šádová, koordinátorka dobrovolníků.
     „Mnoho našich uživatelů má rádo sport. Aktivně se účastní různých sportovních klání, jezdí za sportovními zážitky, kouká se v televizi na sportovní klání, a proto jsme se společně domluvili, že by mohli být aktivní součástí Olympijského parku Pardubice jako dobrovolníci. Budou pomáhat při úklidových pracích a pevně věříme, že s jejich službami bude panovat spokojenost,“ říká Jaroslav Havlík, vedoucí chráněného bydlení Domova pod Kuňkou.