Českotřebovský deník 186/2016 (20/7)
Nové propagační video Městského muzea Česká Třebová - najdete na tomto odkazu

OPĚT PŘIJEDE KINEMATOGRAF BRATŘÍ ČADÍKŮ

Staré náměstí Česká Třebová                                                                 Klidová zóna Začátky ve 21.00 hodin       
Program:
12. 8.  SEDMERO KRKAVCŮ (ČR)
13. 8.  ŽIVOT JE ŽIVOT  (ČR)
14. 8.  GANGSTER KA  (ČR)
15. 8.  GANGSTER KA – AFRIČAN  (ČR)
16. 8.  KOBRY A UŽOVKY  (ČR)
17. 8.  LÍDA BAAROVÁ  (ČR)                                                               Občerstvení zajištěno.  Vstupné dobrovolné.

Sňatky v červnu a červenci

Martin Škrabánek, Rybník a Olga Vaškových, Rybník
Šimon Štusák, Česká Třebová a Tereza Manová, Česká Třebová
Michal Boušek, Ústí nad Orlicí a Veronika Pávková, Česká Třebová
Václav Špína, Orlické Podhůří a Zuzana Štanglerová, Orlické Podhůří
Lukáš Langr, Rudoltice a Kateřina Chládková, Rudoltice
Martin Voleský, Česká Třebová a Kateřina Leschingerová, Říčky
Radek Chaloupka, Ústí nad Orlicí a Kateřina Pavlíková, Ústí nad Orlicí
Mojmír Vaško, Česká Třebová a Irena Navrátilová, Česká Třebová
Pavel Šofronič, Třebovice a Lucie Rýglová, Dlouhá Třebová
David Březina, Česká Třebová a Lucie Šebková, Jevíčko
Koupím byt 1+kk, 1+1 v České Třebové. Telefon: 725 955 103

Oživení historické výpravní budovy v Ústí nad Orlicí se rozjelo naplno

Město Ústí nad Orlicí za 50 000 korun zakoupilo tradiční litinové lavičky a svěřilo nám je do opatrování. Velký dík jim za to! Lidé si při čekání na vlak konečně mohou sednout. Na pražskou verandu jsme umístili veřejnou knihovnu, do které lidé mohou odkládat nepotřebné knihy a jiní lidé si je mohou půjčit k četbě při cestě vlakem.
Chceme poprosit Vás, kteří máte chuť a čas nám za jídlo a pití pomoci, kdybyste v sobotu 30.7. přijeli a pomohli nám umýt pár oken a odstranit starý podhled v restauraci, který zakrývá překrásnou původní výmalbu z roku 1874!
V pátek 12.8. totiž u nás na nádraží v Ústí nad Orlicí totiž pořádá předsudnutý koncert 31. ročníku Janouškova Ústí Slávek Janoušek. A nepřijede sám. Přijede s ním i náš dlouholetý podporovatel, muzikantský bard Olda Janota. na páteční odpoledne jste všichni srdečně zváni! 
Kdo byste měli čas přijet nám 30.7. pomoci, ozvěte se. Dohodneme se na organizačních věcech. Děkujeme za Vaši dosavadní podporu a těšíme se na setkání s vámi ostatními na koncertu pro Starou dámu!
Martin J. Kadrman, Olga Sommerová, Ladislav Růžička a Pavel Prchal
www.oustecke-nadrazi.cz fb.me/ousteckenadrazi tel.: 737 939 104
Kynologie ZKO ČT Javorka - Letní závody

Soutěžní sezona je pro naše členy v plném proudu. V prvním červnovém víkendu posuzovala Iveta Skalická v roli mezinárodní rozhodčí polský šampionát Obedience ve Wroclavi, následující víkend jsme úspěšně startovali ve Vysokém Mýtě a získali hned dvě první místa - Karolíny Hylákové s Indym v ZZO a Elišky Filipiové s Baronem v ZZO1.
V sobotu 25.června pak pokračovaly naše starty v Obedienci v Ostravě, odkud si za již tradičně velmi nepříznivého horkého počasí přivezla Hana Langrová s Heavenlym 6. místo a  Lenka Lodrová  se Sparkym 8. místo. Hned následující, naprosto odlišný deštivý den byl ještě úspěšnější. Na Labet Cup v Pardubicích získala Iveta Skalická s Indianem 1.místo, a to s jediným výsledkem v kategorii nad 300 bodů. Tým Hana a Heavenly i přes náročný dvoudenní maratón obsadila krásné 3. místo.
V „prodlouženém víkendu“ jsme pak společně s kolegy z Moravské Třebové pořádali další ročník Třebovského klání, ve kterém se bojuje o Putovní pohár pro nejúspěšnější ZKO. Náš tým Javorka složený ze 22 psovodů úspěšně obhájil loňské vítězství. Akci provázelo opravdu aprílové počasí, střídalo se vedro s lijákem, přesto to bylo úžasné odreagování se spoustou zábavy po právě skončeném MM ČKNO.
Červencové soutěže ukončila účast našich členů na Letním závodě OB s mezinárodní účastí ve Dvoře Králové - Iveta Skalická s Indianem opět zvítězila, navíc s jediným hodnocením v soutěži na známku Výborně a zajistila si tak během 14ti dní  již druhý přestup do vyšší třídy. Hana Langrová a Heavenly obsadili pátou příčku. Všem našim členům za starty děkujeme a k jejich úspěchům blahopřejeme!                                                                                                                                  ZKO ČT Javorka
 
Řízení kolem chvaletické elektrárny i s účastí veřejnosti pokračuje

Na základě rozhodnutí Krajského soudu v Hradci Králové a Ministerstva životního prostředí bude pokračovat řízení ohledně změny integrovaného povolení pro elektrárnu ve Chvaleticích. Krajský úřad Pardubického kraje si od ministerstva vyžádal spis a po jeho obdržení případ znovu projedná a posoudí.
„Celý proces se povede od počátku, kdy je předpokládána nová žádost o změnu integrovaného povolení a všechny důležité informace budou zveřejněny jak na úřední desce Krajského úřadu, tak i obce s rozšířenou působností. Veřejnost se bude moci k celé záležitosti vyjádřit,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Osobně pohlídám, aby proces probíhal tak, jak má, a názor veřejnosti byl zohledněný. Je však třeba zdůraznit, že se jedná o záležitost výkonu státní správy, kde mám jako hejtman minimální kompetence,“ podotkl Martin Netolický.
Z důvodu platnosti nového zákona o ochraně ovzduší bylo nutné uvést v roce 2014 integrované rozhodnutí do souladu s novým zákonem. V této věci vydal Krajský úřad Pardubického kraje rozhodnutí, které bylo následně napadeno odvoláním. Odvolací orgán, Ministerstvo životního prostředí, po rozhodnutí soudu vrátil celé řízení k novému projednání. V současné době probíhá ekologizace elektrárny tak, aby byla schopna plnit emisní limity i po roce 2020.
Poznámka: K problematice žádosti o změnu integrovaného povolení pro elektrárnu  ve Chvaleticích se jak v médiích, tak ve veřejnosti pokusili ekologičtí aktivisté některých sdružení vyvolat vášně, konala se demonstrace asi 30 občanů před Krajským úřadem Pardubického kraje, články k tématu uvedl Pardubický deník i MFD, s prohlášením přispěchal také kandidát na senátora na Pardubicku za TOP 09 Jiří Čáslavka. Souhrn těchto výstupů se snažím připravit do samostatného článku. jde přece jenom nejen o lokální zdroj znečištění pro Chvaletice a okolí, ale pro území větší než celý kraj.  Majitel a investor přitom připravuje investici za tři miliardy, která se projeví v podstatném zlepšení ekologických výstupů. jde  vlastně o to, aby byly použity ty nejlepší technologie....
 
Rudolf Kosina si Vás dovoluje pozvat na recitál Lucie Bílé s klavírem Petra Maláska. Recitál se koná dne 10. 9. 2016 v Chrámu Nalezení sv. Kříže, Litomyšl od 19:00 hod. Předprodej vstupenek v Informačním centru Litomyšl, tel.: 461 612 161. Výtěžek benefiční akce bude věnován na konto Klubu dívek a žen s Turnerovým syndromem