Českotřebovský deník  187/2016 (21/7)
 Hokejbalové hřiště se frézuje

práce na rekonstrukci plochy pro hokejbal začaly v pondělí odstraněním mantinelů, dnes 21/7prováděli frézování, lze tedy očekávat rychlý postup prací. Odfrézovaná drť se skladuje před objektem šaten, zřejmě zde bude ještě využita.  Hokejbalisté pečlivě práci sledují, čekají až budou moci opět trénovat....

  • Společnost Skanska provádí velkou opravu silnice 31512 v úseku od  čp. 1635 v Lidické ulici až po lesní úsek, který již byl rekonstruován před dvěma lety.
  • Práce v hodnotě 10,8 mil. Kč je spolufinanovaná ze Státního fondu dopravní infrastruktury, vše má být hotovo do konce měsíce září. 
  • Bude provedeno nejen položení nového asfaltového koberce, ale také zpevnění a zajištění krajnic a úprava odboček a výjezdů z této silnice. Předpokladem rekonstrukce byly také některé dílčí majetkové úpravy v okolí této komunikace.
  • Zbývá ještě rekonstrukce posledního úseku vedeného intravilánem města, tedy od místní tabule Česká Třebová až na světelnou křižovatku. Zde se stavba připravuje majetkové a projekčně.  Došlo např. k výměně některých  parcel mezi městem a Pardubickým krajem, byly majetkově odděleny chodníky, např. v Podbranské ulici.  

  • Co pro vás připravila knihovna na srpen 2016 

    Letní otevírací doba (platí od 1.7. - 31.8. 2016)
                všechna oddělení město                   pobočka Parník
                po        8-18                            po        8-11:30 12:30-18 dospělé oddělní
                út         8-14
                st         8-18                            st         8-11:30 12:30-18 dětské oddělení
                čt         8-14
                pá        8-14
     
    Upozorňujeme všechny návštěvníky, že dne 2. září 2016 bude knihovna z provozních důvodů uzavřena. Sobotní provoz je bez omezení. Děkujeme za pochopení. 
    Matyldina knihovna v přírodě
    3. srpna v 16 hodin u hříbku, park Javorka
    Holky a kluci, zkrátka naši milí malí čtenáři, na prázdniny jsme pro vás opět připravili "Matyldinu knihovnu v přírodě". A v srpnu poznáte lesní Hejkalku, s kterou rozhodně nebude nuda. Čeká vás také vyrábění, mlsání a hraní. A proč? ..... Protože čas strávený s knížkou je prima. Nezapomeňte si s sebou vzít podložku na sezení a také něco k pití. V případě deštivého počasí se akce přesouvají na dětské oddělení.
     
    Postřeh z červnového jednání zastupitelstva

    Občané města nejsou zcela pasivní a vnímají, co se ve městě děje a připravuje, jak se řeší důsledky některých předchozích ne zcela správných rozhodnutí. Myslím, že mají právo se k problémům města vyslovit  i veřejně, což zatím ve Třebové není mimo jednání zastupitelstva, které se ovšem řídí schváleným jednacím řádem, možné. Zatímco  ve zprávách OIKTV můžeme sledovat diskuze s občany v Ústí nad Orlicí i v Lanškrouně, v České Třebové se poslední veřejná schůze občanů ve Třebové konala naposledy v sále KC k problematice zřízení pověřeného úřadu ve Třebové 18. 5. 2000 (s náměstskyní ministra vnitra Y. Streckovou) nebo snad ještě  v roce 2010 ve Skuhrově k problematice zamýšlené výstavby větrné elektrárny nad Skuhrovem. Také na poslední červnové jednání ZM přišla řada občanů zejména ze čtvrti od kostelíčka.  K tomu jsem dostal několik ohlasů, jeden přidávám:
    "20.6.2016 jsem se jako občan zúčastnil zasedání MZ v budově muzea. Kromě témat Kostelíček, Hazard mě zaujala řeč pana starosty ohledně vybudování dopravního hřiště Benátky a tím pádem zničit poslední zbytky zeleně v kdysi tak pěkném místě  a záměr vybudovat na protějším břehu řeky park. A aby toho nebylo málo, s úžasem jsem poslouchal, co všechno se ještě chystá za řekou pod internátem včetně cestiček pro maminky s kočárky, vodních atrakcí pro děti (aby nedošlo k nedorozumění ne ve Třebovce tam moc vody neteče), ale největší perla na závěr příspěvku. V místě kde je nejprudší svah bude prosklený výtah, aby maminky nemusely tlačit kočárky do prudkého kopce. Na jaře jsem navštívil stráň pod internátem a z mého pohledu kus divočiny přímo ve městě. Srnky, zajíci i žlunu zelenou jsem tam zahlédl.
    Docela by mě zajímalo proč se neudržuje park na Zámostí, proč tam nejsou lavičky, atrakce pro děti, proč tam jsou "umělecká dila" z betonu, která řekl bych nikomu nic neříkají. Je nad síly MP ohlídat všechna místa před vandaly a tak mě napadá,že na MZ nepodal nikdo návrh na posílení stavu MP o dva členy na hlídání proskleného výtahu. A pak že nejsou peníze."
     
    Taneční škola Knířovi informuje – srpen 2016

    Přejeme všem našim příznivcům příjemný zbytek prázdnin.
    ZÁKLADNÍ TANEČNÍ PRO MLÁDEŽ podzim 2016 –předprodej zahájen. Zahajujeme 8. 9. 2016.
    Taneční večery pro páry („dospělácké“ taneční) – začátečníky i pokročilé máme připravené na listopad.
    Během podzimu proběhne také kurz oblíbené SALSY.
    Poskytujeme individuální výuku tance dle Vašich přání. Těšíme se na Vás.
    Aktuální informace a podrobnosti k akcím se dozvíte na www.knirovi.cz nebo na Facebooku (Taneční škola Knířovi), případně na telefonu 606 223 070.
    Rodinné centrum ROSA INFORMUJE

    V  měsíci září proběhnou v Rose rodinném centru ukázkové lekce kroužků pro děti i dospělé: 
    7. 9.  Tribal
    12. a 19. 9. Keramika a Šikovné ručičky.
    13. 9. Cvičení mami s mimi od 4. měsíce.
    15. 9. Cvičení těhotných a žen po porodu.
    Ukázkové lekce kroužku Angličtiny budou upřesněny v měsíci srpnu.
    Dále zveme na páteční setkání Podpůrné skupiny kojících maminek,
    dále na ukázkovou lekci Mohendožára v sobotu 24. 9. v 9:30.
    V SOBOTU 17. 9. v 9: 30 V MALÉ SCÉNĚ NÁHRADNÍ TERMÍN PŘEDNÁŠKY
    MUDR. LEBENHARTA.- DÍTĚ Z POHLEDU PEDIATRA - REBELA

    Více sledujte na našich webových stránkách a fb Rosa rodinné centrum
     
    Kde roste Alej roku 2016? Lidé mohou nominovat adeptky v šestém ročníku ankety

    Právě v čase horkých letních dní, prázdnin a dovolených je oceníme nejvíc – aleje v naší krajině. Ať už proto, že jsou krásné a dokreslují neopakovatelný ráz krajiny nebo proto, že poskytují stín a chlad při procházce. Oblíbenou alej mohou lidé ocenit různým způsobem, ale Arnika nabízí způsob zcela jednoznačný a to anketu Alej roku 2016. Šestý ročník prestižní soutěže už tradičně začíná svou nominační fázi v letních měsících, které jsou pro aleje zvláště lichotivé. Nominovat kandidátky bude možné až do 23. října na webu http://alejroku.cz. Přihlásit alej do ankety je snadné a stačí k tomu pořídit alespoň jednu fotografii aleje a případně připojit příběh, jenž se s alejí či nominací pojí. Oceněny nebudou jen vítězné aleje ale i autoři nominací, pro které jsou připraveny hodnotné ceny. O vítězné aleji budou od 23. října rozhodovat lidé svými hlasy na webu Alej roku 2016. Vyhlášeny budou i krajské aleje roku a nejlepší fotografii pak vybere odborná porota.
    Loňský ročník ankety vyhrála Budkovanská pohádková alej v Jedovnicích. Do ankety ji nominoval pan Jiří Židů. Video ze slavnostního vyhlášení vítězné ankety naleznete zde:  https://www.youtube.com/watch?v=yEIT-3oVILc&feature=youtu.be.

    Auta v Javorce  už mají svoje registrační značky

    Příspěvek Ing. Ivana Bednáře upozorňoval na to, že na městem upraveném parkovišti u parku Javorka  a tedy na městském pozemku dlouhodobě parkují vozidla, která nemohou být identifikována, nemusí mít zaplacené pojištění a které jsou z pohledu městské policie na úrovni vraků zabírajících místo na parkování např. při konání kulturních akcí v parku Javorka. Taková vozidla lze obvykle najít kolem opraven  vozidel, bývají ovšem na soukromém pozemku a tam se s tím nic dělat nedá.  Upozornění bylo podáno 19. července, podle fotografie z 20/7 byla věc vyřešena, všechno zde bylo v pořádku. Dnes 21/7 zas již mám hlášení o červeném renaultu bez registrační značky, Třeba tam byl jen dočasně.

    Vyhlášení fotografické soutěže z oblasti městské mobility.
    Soutěž je vypsána ve dvou kategoriích: 1. kategorie – Co bych si přál mít i ve svém městě / Na co jsem pyšný ve svém městě, 2. kategorie – Co mě pobavilo z oblasti dopravy a života ve veřejných městských prostorech. Všichni, kdo nám zašlou své fotky do některé z těchto dvou kategorií, obdrží publikace CIVINETu, především brožuru k inspirativním dopravním opatřením v dopravě. Zaslané fotografie také uveřejníme na novém webu CIVINETu.
    Soutěž bude vyhodnocena na podzimním setkání řídící rady CIVINETu. Prosím zasílejte fotky s uvedením autora, data, místa pořízení fotky a s krátkým komentářem na email civinet@cdv.cz. Počet fotografií přihlášených do soutěže od jednoho autora není omezen. Zasláním fotografií do soutěže dáváte automaticky souhlas se zveřejněním fotografií na webových stránkách CIVINETu.