Českotřebovský deník  188/2016 (22/7)
Úpravy na zahradě
MŠ U stadionu 

Loni po prázdninách na sebe MŠ U Stadionu upozornila  odhalením nové dřevěné sochy Anděla  strážného, který dodnes chrání školku a všechny její děti a pedagogy od všeho zlého.  Na zahradě ovšem bylyloni provedeny  i další úpravy -  vyrostl zde nový zahradní pavilon s vybavením od sponzorů, který chrání děti  na zahradě před sluníčkem i nepohodou a umožňuje zde realizovat zajímavé aktivity.  
V letošním létě prochází zahrada této mateřské školy další proměnou, přesně tak, jako loni při odhalení anděla slíbil místostarosta Dobromil Keprt.  Firma RYDO zde staví nový chodník, starý, postavený z velmi nerovných panelů pamatující ještě dobu výstavby byl již odstraněn a  na jeho místě se připravuje položení nového, na kterém bude možné také sportovat. MŠ U stadionu má krásnou zahradu a zaslouží si, aby ji mohla plně využívat. (mm)
Úmrtí v červnu 2016

Vlasta Štohanzlová nar. 1921 Česká Třebová
Jarmila Brusenbauchová nar. 1926 Česká Třebová
Antonie Znamenáčková nar. 1929 Ústí nad Orlicí
Miloslava Vytlačilová nar. 1931 Rybník
Věra Kovářová  nar. 1928 Přívrat
Jaroslav Kučera nar. 1945 Skuhrov
Dana Klašková nar. 1952 Česká Třebová
RSDr. Jiří Urban 50 Rybník
Zdeněk Lerch nar. 1928 Česká Třebová
Marie Pirklová nar. 1930 Česká Třebová
Vojtěch Hýbl nar. 1962 Česká Třebová
Anna Fišerová nar. 1957 Česká Třebová
Ladislav Miko nar. 1932
Oldřich Stránský nar. 1931 Česká Třebová
Ladislav Sejko  nar. 1952 Česká Třebová
Věra Jindrová nar. 2015 Osík
Ludmila Švancarová nar. 1930 Česká Třebová  
Josef Janata, nar. 1932 Česká Třebová  Čest jejich památce !
 
Vyhodnocení družstev mládeže za loňskou fotbalovou sezónu 2015/2016

V pondělí 27. června se v areálu Pod Jelenicí konalo tradiční vyhodnocení mládežnických družstev Fotbalového klubu.  Slavnosti se zúčastnilo nejen na 120 hráčů   družstev přípravek, mladších i starších žáků a také dorostu, přišli i rodiče. První část měla soutěžní charakter, v druhé části bylo provedeno vyhodnocení. podobně jako v předcházejících sezónách byly  vyhlášeny výsledky  každého družstva v sezóně a vyhlášen nejlepší hráč. Pro všechny bylo připraveno občerstvení.
Nejlepší hráči:
Jan Valenta  - mladší přípravka C
Lukáš Kovář - mladší přípravka B
Tomáš Mazura - mladší přípravka A
Jakub Jelínek - starší přípravka A
Jakub Macák - starší přípravka A
Daniel Šmíd - mladší žáci B
Matěj Krása - mladší žáci A
U starších žáků byl jako nejlepší vyhodnocen "celý tým"
Oldřich Ezr - dorost.
 
Mistrovský fotbal začíná v polovině srpna "venku"

První utkání v nové sezóně na domácím stadionu  Pod Jelenicí  se uskuteční 20. srpna - přijedou Moravany. V prvním kole hraje FK 14. srpna v Poličce a 28. srpna odjíždí na zápas do Heřmanova Městce.  Podzimní část soutěže skončí na domácím hřišti utkáním s Dolním Újezdem, (se kterým se setkává v soutěži  po třech letech). Dolní Újezd vede v soutěží stále Třebovák Tomáš Abt. Přípravné zápasy hrál FK zatím jen na hřištích soupeřů. Tým dorostu hraje poprvé 20. srpna doma s Lanškrounem.
 
SKI KLUB inzeruje v propagační  skříňce Novém náměstí roky staré informace

Jedná se např. o nábor do úseku běžeckého lyžování a alpských disciplín z roku 2014, jmenovaní trenéři Josef Kyncl, Oldřich Dostál či Zdenka Hicklová již nejsou členy Skiklubu.  To Skiklub pronájem této skříňky opravdu platí?
 
OSŽ poskytuje informace aktuální

Na rozdíl od vedlejší skříňky Ski klubu najdete v propagačním skříňce ZO OSŽ Depa kolejových vozidel řadu informací o dění na Českých drahách nebo o problémech, které se jich aktuálně dotýkají. V současné době je to problém "půjčovny lokomotiv"  nebo další "nápad" představenstva Českých drah oddělit od sebe provoz a opravárenství. Zjistíte, že tento "nápad" tvrdě narazil v podnikovém výboru OSŽ, neboť by to byl první krok k tomu, aby České dráhy měly dostatek provozuschopných strojů  či motorových jednotek a museli odříkávat spoje.  Prostě zde u propagační skříňky OSŽ se vyplatí zastavit.
 
Jabkancové Šlapeto v Martinicích

Na sobotu 16. července na oslavu prohlášení železniční stanice Martinice v Krkonoších kulturní památkou, bylo pozváno "JABKANCOVÝ ŠLAPETO" z České Třebové.
Původní záměr, dopravit se výstavním vagonem taženým lokomotivou z CZ LOKO, z technických důvodů nedopadl, a tak jsme byli nuceni se na místo oslav dopravit jinak. V sobotu dopoledne jsme se ve zmenšené sestavě (Láďa Zoubek, Pepa Chudý, Honza Janíček a Petr Skalický) a s nástroji poskládali do auta a vyrazili směr Martinice. Přes několik zdržení u semaforů, kvůli rozkopaným silnicím, několika zácpám, či nehodám, jsme šťastně dorazili k martinickému nádraží. Tam nás překvapilo množství aut a ucpaná příjezdová cesta.  I s tím si však zkušený šofér Jirka poradil a byli jsme na místě. Na krásném starém nádraží, stála souprava s dýmající lokomotivou „Babičkou“ 310. Na nástupišti, kde vyhrávala dechovka Broďanka, se hemžila spousta lidí. Po vystoupení mažoretek z Rokytnice n. J., přišla naše chvíle. Hrálo se jak o život a publikum i my jsme byli spokojení. Zaujali jsme i Spolek Jilemnických dam a dívek, který naše vystoupení zpestřil svou přítomností a tanci v historických kostýmech. Zájemce po nádraží vozil motorový vůz  „Singrovka“ M240 a svým houkáním také oživoval naše snažení. Odpočinuli jsme si při vystoupení folklórního souboru Omladina z Martinic na Hané a pak hráli a pěli do konce oslav. Na rozloučení jsme potěšili pár písničkami, bývalého Třebováka Petra Jankeleho, u jeho stánku s karibskými dobrotami (rum), a vyrazili k domovu.
 
VÝMĚNA SUCHÝCH STROMŮ VE MĚSTĚ

V roce 2014 – 2015 probíhala ve městě Česká Třebová obnova zeleně na základě zpracovaného projektu „Revitalizace, obnova městské zeleně a rozvoj ploch sídelní zeleně s cílem zlepšení kvality života“ s dotační podporou Operačního programu životní prostředí. Projekt a veškeré výsadby a ošetření stávajících dřevin bylo dokončeno v termínu do 31. 10. 2015.
Vzhledem k tomu, že se na některých stanovištích stromy po letošním jarním období nezazelenaly, je zjevné, že jsou suché, uplatnil objednatel, tj. Město Česká Třebová u zhotovitele reklamační závady, které budou odstraněny na základě smlouvy o dílo a oboustranné dohody v termínu do 31. října 2016. Reklamované vady budou odstraněny bezplatně, suché dřeviny budou nahrazeny stromy novými, a to ve vhodném vegetačním období, za příznivých klimatických podmínek.
Ing. Ivana Vrbická Odbor životního prostředí
 
Stamilionové investice vylepšují krajské nemocnice či školy

Pardubice (22. července 2016) – Na dvaceti objektech v majetku Pardubického kraje panuje čilý stavební ruch. Ještě do konce kalendářního roku budou dokončeny převážně rekonstrukce budov, ve kterých sídlí krajské školy, nemocnice či sociální ústavy. Před dostavěním je také nová tělocvična pro VOŠ a SŠ technickou v České Třebové.
Tento rok budou dokončeny stavební práce za více než 200 milionů korun. Přibližně 70 procent těchto investic hradí Pardubický kraj ze svého rozpočtu, zbývající část peněz plyne ze státního rozpočtu,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „V listopadu bude po téměř dvou letech dokončena nezbytná rekonstrukce elektroinstalace na střední průmyslovce v Pardubicích za téměř 40 milionů korun. Dalších více než 55 milionů korun spolkne výstavba tělocvičny v areálu Skalka v České Třebové pro místní střední a vyšší odbornou školu,“ přiblížil hejtman nejvýznamnější investice.
Už v první polovině roku byly dokončeny tři projekty za více než 20 milionů korun. „Podařilo se připojit tvrz Bouda na elektrickou sít a také byly vyměněny zdroje vytápění na SOU opravárenském v Králíkách. V únoru skončila druhá etapa výstavby Sportovního areálu Dašická v Pardubicích, kde však budou v blízké době stavební práce pokračovat, a sice na propojení sportovní haly s budovou školy,“ shrnula realizované projekty krajská radní zodpovědná za investice a majetek Ludmila Navrátilová.
V plánu jsou investice za pět miliard
Pardubický kraj plynule připravuje další investice pro nastávající období. Převážnou většinu tvoří modernizace silnic, nechybí ale ani projekty v oblasti školství, kultury a zdravotnictví. „Máme připraveny desítky dalších projektů, u kterých je již zpracována dokumentace, za více než pět miliard korun. Značná část těchto staveb bude financována z evropských fondů,“ sdělil hejtman Netolický. „Ve fázi příprav je například rekonstrukce dětského pavilonu na lůžka návazné rehabilitační péče v léčebném ústavu Jevíčko za více než 50 milionů korun, které půjdou z rozpočtu kraje. Stavební práci začnou na jaře příštího roku,“ dodal hejtman.  
Celoplošná deratizace v roce 2016

Oznamujeme všem vlastníkům, nájemcům, uživatelům objektů a pozemků, že ve dnech 1. 8. – 31. 8. 2016 proběhne v České Třebové celoplošná deratizace, jejímž cílem je redukce stavu obtížných hlodavců.  V termínu od 1. 11. 2016 do 10. 12. 2016 bude pak probíhat 2. etapa zaměřená zejména na venkovní plochy. Deratizaci bude prováděna v objektech v majetku města včetně veškerých ploch města.  Provedení deratizace je nutné z důvodu prevence proti přenosným nemocem, a to pomocí ochranných opatření k hubení epidemiologicky významných nebo škodlivých myšovitých hlodavců. Žádáme tímto, aby se v uvedeném termínu k této akci připojili i společnosti a podniky umístěné v České Třebové, stejně jako jednotlivá bytová družstva se svými domy. Aby deratizace byla co nejúčinnější, je nutné, aby byla všemi subjekty provedena v jednotném termínu.  Děkujeme za pochopení.
 
Městská knihovna hledá posilu do svého týmu

Pracovní příležitost v Městské knihovně.
Náplní práce bude příprava volnočasových aktivit pro mládež (10-15 let) s důrazem na moderní technologie a informační vzdělávání. Nutná je vyšší úroveň počítačové gramotnosti a dobré komunikační schopnosti především s cílovou skupinou oddělení. Výhodou je velmi dobrá orientace v problematice nových médií, sociálních sítí a bezpečnosti v online prostředí, dále praktické lektorské zkušenosti. Práce vhodná i pro absolventy středních a vysokých škol nejlépe s pedagogickým zaměřením, případně z oborů v oblasti ICT.
Termín nástupu: září 2016
Práce na plný úvazek – 40 hodin týdně
K přihlášce připojte:
  • strukturovaný životopis s údaji o dosavadních zaměstnáních a o odborných znalostech
  • motivační dopis
  • čestné prohlášení o trestní bezúhonnosti

Přihlášky s požadovanými doklady doručte na adresu:
Městská knihovna Česká Třebová
Smetanova 173, 560 02 Česká Třebová, obálku označte heslem "TEENSPACE".
Kontaktní osoba: Gabriela Boháčková, telefon 603 836 592