Českotřebovský deník 189/2016 (17.7.)
Kozlovská výstava ve Východočeské galerii Pardubice

Dne 10. srpna bude ve Východočeské galerii v Pardubicích v Zámku vernisáž výstavy věnovaná kozlovskému období působení  Maxe Švabinského a Rudolfa Vejrycha.  Celá výstava bude věnována práce Kozlovu a bude tedy i výzvou pro Třebováky, aby se přijeli podívat. Výstava bude nejen po celý srpen, ale i v září, takže na prohlídku výstavy budeme mít času dost.   Zahájení vernisáže je v 17 hodin.

Hrad Litice přivítá tuto sobotu první návštěvníky!

Litomyšl nabízí gurmánské prohlídky s ochutnávkou pštrosího masa, Hrubý Rohozec a Hrádek u Nechanic nechají nahlédnout do soukromí aristokratických rodin. Grabštejn nabídne non-stop víkendový provoz.

Po delší době bude opět zpřístupněn hrad Litice, gotický skvost, který byl pro veřejnost definitivně uzavřen v dubnu loňského roku, kdy hrozilo pokračování vydrolování zdiva u bývalého severního paláce a pádu kamení na přístupovou cestu k objektu.
Zámek Litomyšl srdečně zve na Gurmánské prohlídky, jež účastníky seznámí nejen s historií gastronomie, ale mlsné jazýčky ochutnají pštrosí maso či španělské papežky podle receptu z roku 1670.
Po více než roce se tento víkend (30. – 31. 7.) opět zpřístupní hrad Litice, který byl uzavřen z důvodu havarijního stavu zdiva u bývalého severního paláce. Vzhledem k probíhající obnově zdiva bude návštěvnický provoz povolen pouze o víkendech s návštěvní dobou od 9 do 17 hodin, a to do odvolání. Návštěvníky čeká na hradě nový dokumentární film, jenž bude promítán v jižním paláci a který poutavou formou seznámí s nejstarší historií objektu.
Na zámku v Litomyšli si na sobotu 6. srpna připravili Gurmánské prohlídky – prohlídky budou realizovány pouze dvě a to od 20 a 21 hodin, při maximálním počtu 26 osob ve skupině. Prohlídky povedou reprezentačními prostorami I. patra a kromě historie Litomyšle se návštěvníci seznámí s kuchařským a cukrářským uměním v aristokratických domech a ochutnají laskominy uvařené podle původních receptur, např. košíčky s pštrosím masem, mandlové callison, které v kořeněné variantě existovaly již ve 12. st. a Litomyšli se budou nabízet s exotickým ovocem  podle receptu z roku 1454 a také  smetanovo - rýžový dezert, tzv. španělské papežky podle receptu z roku 1670. Prohlídku je třeba rezervovat na litomysl@npu.cz, nebo tel. 461 615 067. Rezervace 10 minut před prohlídkou propadá a vstupenky budou prodány dalším zájemcům. Cena vstupenky je 280 korun českých.
Státní zámek Litomyšl a Veterán klub Litomyšl pořádá 12. – 14. 8. 2016 Vzpomínkovou jízdu na Elišku a Čeňka Junkovy. Součástí třídenní akce je vedle srazu automobilových veteránů také například komentovaná jízda historických vozidel a módní přehlídka historických šatů. (více na www.zamek-litomysl.cz)
Zámek Slatiňany srdečně zve v neděli 7. srpna na Dámský den – ve spolupráci s Národním hřebčínem Kladruby nad Labem se v zámeckém parku koná celodenní akce zasvěcená koním a dámskému jezdectví. Více informací na www.nhkladruby.cz
V samotném zámku je potom v tento den nabídka prohlídek rozšířena i o technické prohlídky Pokrok nezastavíš!, díky kterým zájemci poznají zámek doslova od sklepa po půdu.
13. srpen je dnem, kdy se na Veselém Kopci můžete dozvědět vše o tradičním hospodaření, neboť zde proběhne program Vezmi cep, pojď na mlat, a to od 9 do 17 hodin.
 
PŘIJMEME PRODAVAČE/KU

do pekařství Mr. Baker Česká Třebová – vlak.nádraží
Nabízíme práci na HPP i brigádně. Nutný potravinářský průkaz
Nabídky s popisem své praxe  zasílejte na: j.honzek@lagardere-tr.cz  tel.: 731 412 005 (Balcaříková)
 
Posudek Ústavu energetiky ČVUT k výhřevnosti odpadu

Průměrná výhřevnost odpadů pro spalování není trak vysoká  jak se uvádělo.
Česká asociace odpadového hospodářství si nechala zhotovit odborný posudek Ústavu energetiky ČVUT k výhřevnosti odpadu. Otázka výhřevnosti se aktuálně týká jak návrhu nového zákona o odpadech, tak i návrhu novely vyhlášky č. 294/2005 Sb. Hodnota tohoto parametru se u zemí, které jej mají obsažen ve své legislativě, pohybuje od 6 MJ/kg (např. Finsko, Německo), přes 6,6 MJ/kg (Rakousko) až po 13MJ/kg (Itálie). V aktuálně platné legislativě ČR je tento parametr již dlouhodobě nastaven na hodnotu 8 MJ/kg. Ministerstvo životního prostředí na základě připomínek některých subjektů (např. ze sektoru energetiky) navrhlo do novely vyhlášky č. 294/2005 Sb. snížit hodnotu o 50 %, tedy na 4 MJ/kg. Stejnou hodnotu navrhlo MŽP také do nového zákona o odpadech, ve verzi zaslané do vnějšího připomínkového řízení.
Posudek Ústavu energetiky ČVUT k výhřevnosti odpadu, který si nechala zhotovit ČAOH, zde ke stažení, citujeme ze závěru:
"Hraniční hodnoty výhřevnosti byly stanoveny pro palivo s referenčním obsahem vody na úrovni 15 %. Při použití předehřevu vzduchu dochází ke zvýšení teploty v prostoru ohniště, přičemž zde ve variantě V4 bylo uvažoáno s předehřevem vzduchu na 200 °C a souběžně s množstvím odvedeného tepla 5 %. I přes toto opatření limitní výhřevnost dosahuje hodnoty 7,6 MJ/kg při obsahu popelovin v sušině 53,4 %. Není možné samostatně spalovat odpad s nižší výhřevností v rozmezí 4 až 6 MJ/kg, při referenční vlhkosti 15 %, odpovídá rozsah obsahu popelovin v sušině přibližně 63 až 74 %. Zde je nezbytné přivedení dalšího kvalitnějšího paliva. Možností je například stabilizacace pomocí plynových hořáků, avšak takovéto opatření naráží na požadavek energetického využití odpadu. Na výše uvedených variantách (V41 až V63) bylo ukázáno, že i poměrně malé množství dodatečného paliva přivedeného do systému velmi negativně ovlivní požadovanou účinnost. Při nedodržení požadavku se již nejedná o energetické využití odpadů.
Zde uváděné výhřevnosti jsou minimální nikoliv průměrné, vzhledem ke zmiňovaným problémům s proměnivou výhřevností bude potřebná hodnota výhřevnosti posunuta výše. Obdobně teplota 850 °C je minimální a v podmínkách provozu je třeba se držen na vyšší úrovni.
Pouze pro srovnání, v rámci elektrárenského a teplárenského průmyslu je běžně využíváno uhlí s výhřevností na úrovni 10 až 12 Mj/kg. Podobné hodnoty jsou obecně udávány i pro výhřevnost komunálního odpadu a to 8 až 12 MJ/kg. Energetická zařízení jsou obvykle na dané hodnoty navrhována."
Přes půl miliardy na kulturní dědictví
Ministerstvo pro místní rozvoj vyhlásilo další výzvu k předkládání projektů, které spadají do Integrovaných plánů rozvoje území (IPRÚ).

Týká se zefektivnění prezentace, posílení ochrany a rozvoje kulturního dědictví. Pro výzvu v Integrovaném regionálním operačním programu je připraveno více než 500 milionů korun z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Integrované plány rozvoje území jsou jedním ze tří integrovaných nástrojů, které v programovém období 2014-2020 slouží k soustředěné podpoře rozvoje vybraného území. Integrované plány rozvoje území (dále jen „IPRÚ“) představují nástroj pro zajištění udržitelného městského rozvoje, který se bude realizovat v Českých Budějovicích, Jihlavě, Karlových Varech, Liberci – Jablonci nad Nisou, Mladé Boleslavi a Zlíně a ve funkčním zázemí těchto měst. Integrované projekty IPRÚ musí být v souladu se schválenou integrovanou strategií IPRÚ a slouží k naplnění cílů v ní stanovených. Potřebu podporovat ochranu kulturního dědictví jako jednu z prioritních oblastí identifikovali nositelé integrovaných strategií IPRÚ v Jihlavě, Karlových Varech a ve Zlíně. Přesné vymezení území pro realizaci projektů je uvedeno v integrované strategii IPRÚ.
Podpora je zaměřena na revitalizaci a zatraktivnění památek zapsaných na Seznam světového dědictví UNESCO, památek zařazených na Indikativní seznam světového dědictví UNESCO v kategorii kulturní dědictví, národních kulturních památek k 1. lednu 2014 a památek evidovaných v Indikativním seznamu národních kulturních památek k 1. lednu 2014. Součástí projektu mohou také být opatření vedoucí k zajištění vyšší bezpečnosti návštěvníků, zpřístupnění dosud nezpřístupněných částí památkově chráněných objektů či modernizace jejich sociálního zázemí. Muzea mohou čerpat podporu na zvýšení ochrany sbírkových fondů, konzervování-restaurování sbírkových předmětů, zajištění vyšší bezpečnosti návštěvníků, odstraňování přístupových bariér, digitalizaci a digitální evidencí sbírek, zabezpečení a osvětlení objektů nebo na rekonstrukce stávajících a budování nových expozic a depozitářů. Podpořena mohou být pouze muzea, splňující kumulativně všechny následující podmínky: muzeum je zřizováno státem nebo krajem, dále musí muzeum spravovat sbírku dle zákona o ochraně sbírek muzejní povahy a rovněž musí být splněna podmínka, že průměrná návštěvnost muzea, vypočítaná jako průměr za léta 2013, 2014 a 2015, překročila 30 000 návštěvníků. Krajským knihovnám bude umožněno využít prostředky na zvýšení ochrany, konzervování - restaurování a digitalizace knihovních fondů také zvýšení bezpečnosti návštěvníků, odstraňování přístupových bariér nebo zabezpečení a osvětlení objektů. Dále mohou žádat o podporu na rekonstrukce stávajících a budování nových depozitářů nebo také na modernizaci a výstavbu nezbytných objektů sociálního, technického a technologického zázemí.
Příjemci podpory mohou být, v závislosti na aktivitách projektu, vlastníci památek nebo subjekty s právem hospodaření kromě fyzických osob nepodnikajících; vlastníci muzeí nebo subjekty s právem hospodaření nebo krajské knihovny zřízené příslušným orgánem kraje nebo knihovny, které plní funkci krajských knihoven. Předmětem podpory nebudou komerční turistická zařízení jako volnočasová zařízení, lázeňské provozy, ubytovací a stravovací zařízení.
Náměstek ministryně pro řízení sekce evropských programů Zdeněk Semorád doplnil, jakým způsobem lze žádat o podporu integrovaného projektu: „Na výzvu Řídicího orgánu IROP budou navazovat výzvy nositelů IPRÚ, které mohou upřesnit podmínky pro realizaci projektů na území jednotlivých aglomerací. Žadatelé o podporu si nejdříve připraví projektový záměr, který předloží k projednání Pracovní skupině Řídicího výboru IPRÚ. K projednanému projektovému záměru vydá Řídicí výbor IPRÚ Vyjádření o souladu nebo nesouladu projektového záměru se schválenou integrovanou strategií. Zpracování žádosti o podporu v MS2014+ je možné provádět po vyhlášení výzvy nositele IPRÚ.“