Českotřebovský deník 191/2016 (28/7)

Herečka Valérie Zawadská v České Třebové

V sobotu 23. července 2016  bylo možné před jedním z místních supermarketů, nedaleko Litomyšlské ulice, spatřit známou filmovou a divadelní herečku, paní Valérii Zawadskou. Její návštěvu se  podařilo také zachytit objektivem fotoaparátu.
Paní Zawadská, jak mi  při kratičké rozmluvě na parkovišti  sdělila, trávila  ve Třebové  víkend u známých. Byla velice spokojena s nákupem a obsluhou ve zmíněné prodejně, jak sama řekla: „Musím  moc chválit děvčata z oddělení lahůdek. Chtěla jsem dělat salát a do něho nutně potřebuji grilované kuře. Byla jsem tu před hodinou na nákupu, ale poslední kuře koupil někdo těsně přede mnou.  A děvčata byla tak ochotná, že mi nabídla, abych se za hodinu stavila, že mi ugrilují jiné. Tak jsem tady, kuře mám a jsem moc spokojená, protože bez kuřete by to nešlo“.
Poté paní Zawadská nasedla do na ní čekajícího auta a odjela dokončit svoji specialitu.  Martin Šebela
 
Hejtman Pardubického kraje na dovolené 

Ve dnech 28.7. - 4.8. odjel Martin Netolický na dovolenou, kterou stráví na ostrově Island. Připomeňme, že i v  předešlých letech lákaly Martina Netolického spíše severní kraje: Skotsko (2014) a Norsko (2015), kde byl s společně se studentským zájezdem českotřebovského gymnázia.
 
Mimořádné jednání zastupitelstva se bude konat ve čtvrtek dne 11. srpna 2016 od 16:00 hod.

Hlavním bodem jednání bude průmyslová zóna Česká Třebová.
 
Přesvědčit se o tom můžete každou středu podvečer  u hudebního pavilonu Antonína Bennewitze, který patří v tu dobu dětem a jejich rodičům či prarodičům. Prostředí je zde kouzelné, o zábavu je postaráno díky spolupráci Kulturního centra a Rodinného centra Rosa. Podařilo se vytvořit letní cyklus pohádek, který má tradici a také odpovídající, tedy velký ohlas u dětí, pomáhá smysluplně využít léto v České Třebové. Nejsme a nemůžeme být  po celé prázdniny  u moře či na zájezdech. A tak pro ty, kteří zůstávají doma je pohádkový středeční cyklus velmi vítaný. Fotografie jsou ze středy 28. července, kdy zde mělo pódium pro sebe Divadlo TOY MACHINE , titul byl Král Karel .

V Javorce v Úzké ulici zůstal jediný vrak
Po zveřejnění dopisu Ing. Ivana Bednáře  ostatní vozy bez značek zmizely, jediný renault zůstává, Dne 22. 7. na něm městská policie vylepila výzvu o odstranění vraku a musí dva měsíce čekat, zda jej někdo odveze. Potom bude odtažen a sešrotován. Na veřejném prostranství určeném  a upraveném k parkování však zabírá místo ostatním, třeba právě těm, kteří přijedou  do Javorky na nějakou zde pořádanou kulturní akci, nebo se "jen tak provětrat" v přírodě.  Díky všímavosti občanů by takových město hyzdících vozidel zabírajících veřejné prostory mělo být co nejméně.  

 

O D35 z facebooku starosty Litomyšle Radomila Kašpara 

Projednávání trasováni D35 ve Vysokém Mytě. Zaznělo zde, že křižovatka Litomyšl sever se neprojektuje. Radomil Kašpar k tomu následně dodává: "S tím se počítá, přece Vás nenecháme odříznout u Končin a ještě z druhé strany" Je to ukázka toho, že na region a dříve podepsané referendum s Litomyšli nedbají, hrají si na svém písečku.  Když však potřebují omezit kamiony i litomyšlského zámku, tak jim je region i kraj dobrý, potřebují ho.
Ohlasy 
Ing. Jiří Vencl na stejné facebookové stránce Vim, ze si starosta Zednik nechal odsouhlasit, ze Česká Třebová ten přivaděč vlastně nepotřebuje a vše bude jezdit pres Opatov, ale já o tom osobně tolik přesvědčen nejsem. Zároveň chápu, ze pro Litomyšl je neprojektováni severu asi dobrá zprava...
 
Poznámka: Skutečně bylo  ještě minulému zastupitelstvu  předloženo usnesení, že Česká Třebová označuje MUK Litomyšl sever jako nepotřebný, neboť budeme jezdit na dálnici přes Opatov. Proto v dalším usnesení zastupitelstvo města Česká Třebová  požaduje  "zkratku" kolem obce Třebovice  jako přivaděč na obchvat Opatova a pak na R35, nyní D35.  Jen já sám jen jediný jsem byl proti, a to proto, že sporný ústupek u Litomyšle nemá nic společného s plánováním trasy silnice I/14 okolo Třebovice.  Dlouho to vypadalo tak, že MUK Litomyšl sever je nevyškrtnutelný, že by to znamenalo  nové řešení EIA, proto se musí stavět.  Nyní je kolem EIA  nějaká nová situace.  Bylo by třeba zjistit, zda předchozí  stále ještě platí nebo zda se MUK vynechá jako "změna stavby před dokončením". Považuji to ovšem za významnou věc, neboť vychází z podepsaného Memoranda  mezi vládou ČR a Pardubickým krajem.   Pokud memorandum přestane platit, mělo by se nějak "slavnostně spálit", nejlépe opět za přítomnosti  ministra dopravy a hejtmana Pardubického kraje, jako tomu bylo před deseti lety při podpisu 21. března 2006.   Možné je všelicos.  Může to tak opravdu dopadnout, bude to ovšem  na úkor obchvatu města Česká Třebová, který zůstane nakonec tak maximálně "namalovaný". Místo něho se  nakonec vybuduje "obchvat obce Třebovice" končící tak na budoucí kruhové křižovatce u Korada, ze kterého budeme mít ve Třebové "houbelec".  Dál budou jezdit kamiony po celém 3,5 km dlouhém průtahu městem přes kopečky a kolem tří škol, čudit obyvatelům pod okny domů rozechvívaných vibracemi.  To si určitě moc nepomůžeme. (mm)
Plný text podepsaného Memoranda, které umožnilo stavbu jižní varianty R35 najdete ZDE