Za Josefem Hubálkem 
Josef Hubálek se narodil se 13.12.1928 v České Třebové na Parníku – bydleli u tety. Později si zakoupili vlastní domek na ulici Zapského, kam se přestěhovali. 
Vyučil se v Lokomotivním depu jako strojní zámečník.  Pracoval jako strojvedoucí – nejdříve jezdil „na páře“ a později na „motoráku“ na pravidelné trati na Moravskou Třebovou. Na „dráze“ pracoval celý život. 
V roce 1948 se oženil a s manželkou Libuší si zakoupili domek na ulici Bří. Hubálků, kde pak žili po zbytek svého života. Měli 3 děti a 6 vnoučat.   
Jako důchodce začal Josef Hubálek  chodit na brigádu do Městského muzea – tenkrát ještě na Semanínské ulici. Po dlouhých letech, kdy byl sbírkový fond neudržovaných v nevhodných depozitářích, potřeboval údržbu a opravy.  Tehdejší správce muzea  pan Pištora ho přemluvil, aby začal vyrábět chaloupky a tak postupně vznikl unikátní model „starého Trávníku“, později obdobný model čtvrti u kostelíčka.  Ještě před Vánoci v roce 2015 pomáhal při instalaci a drobných opravách modelu Starého Trávníka v Kulturním centru.  Měl ještě v plánu provést určité úpravy modelu v okrajové části zachycující domky v Tkalcovské ulici.
V lednu 2016 se jeho zdravotní stav zhoršil, pobýval nejdříve v nemocnici v Ústí nad Orlicí, potom v Albertinu Žamberk a poslední 2 měsíce bydlel v Domově důchodců. V sobotu 11.6.2016 zemřel. Čest jeho památce!