Kýč je když - aneb v muzeu jako doma

Taková výstava ještě v českotřebovském muzeu nebyla!  Dala spoustu práce, pracovníci muzea a jejich spolupracovníci opravdu udělali všechno proto, abyste se na letošní letní výstavě cítili jako doma.  Vernisáž výstavy se konala v závěru měsíce června a na výstavu můžeme chodit po celé prázdniny. Jsou jsitě dny, kdy je lepší zajít k vodě, ale vždycky to neplatí. Může vám také přijet návštěva a kam potom s ní? - No přece na výstavu Kýč jako bič v našem městském muzeu.  všichni z muzea do jednoho si pochvalovali vzácnou spolupráci se spoustou Třebováků, kteří pomáhali vybavit výstavní expozice a nikdo za zapůjčení nebo věnování exponátů nikdy nic nechtěl. Je to neobvyklý úkaz, říkala na vernisáží Jitka Peková, která výstavu uváděla.  Vernisáž tradičně osvěžili svým hudebním vystoupením v dobovém stylu (a ve vlastním aranžmá) sourozenci Lešingerovi.

Jak se muzeum sluší a patří, je nyní otevřená výstava  pojata v retro stylu. Je to ovšem velmi poučné,  při příchodu do výstavních expozic jako by vás ovanul vítr z šedesátých či sedmdesátých let, propracovaný ovšem do posledního detailu. Prostory starobylého domu čp. 11, kde je výstavní expozice umístěna, umožňují předvést, jak vypadaly kuchyně, obývací pokoje, dětské pokoje či koupelny bytů  minulé doby. Snad mimo té poslední generace to mnozí prožili a na výstavě se zase vrací skoro jako domů. 

Již loni připravilo muzeum na léto zajímavou výstavu věnovanou době dovolených  řekněme před 50 lety.  Letošní výstava je jistě mnohem poutavější,  místo kempů zde vystavují váš domov.... Určitě to stojí za návštěvu!

Položil jsem otázku PhDr. Ludmile Kesselgruberové: Na výstavě ukazujete, že kýč doprovázel náš život nejspíše v minulém režimu, vystavujete sošky jelenů, náhražkové materiály, minulou dobu.  A nyní kýč už není? "To víte že je a není ho málo. Jenže to bychom museli vystavovat současné interiéry a zařízení a nebylo by to už tak zajímavé. A také by to od nás nemuseli lidé přijmout.  Za současným kýčem není nutné chodit do muzea, ale do prodejen, na trhy i do supermarketů, nejlépe tam, kde je vše za 39...."

Fotografie z vernisáže a několik snímků zachycujících i některé z expozic výstavy: Nejlepší dojem získáte, když si tuto opravdu znamenitou výstavu přijdete prohlédnout na vlastní oči.