Lavičky

 Jsem velmi ráda za příspěvek paní VV, ta na rozdíl od vedení  města ví, jak má lavička vypadat. Je to ta věc, na které se může sedět , opřít a má případně opěrky na ruce. Již v loni jsem zde napsala příspěvek na téma laviček, neboť jsem nevěřícně zírala na pryčny v ulici Na Splavě. Ano, je to moderní, pěkné, ale nefunkční. Matky raději postávají s dětmi u kočárku, než aby si na tyto „lavičky“ sedly. Není kam jít v té naší Třebové.
Na náměstí  v betonových korytech  místo květin, rostou stromy a všelijaký „plevel“, který je sice zvláštní, ale hezký ani náhodou. Možná jsem stará a hloupá a tomuto rádoby modernímu stylu nerozumím. Ale i v mém věku rozpoznám, co je velmi efektní, pěkné a pro moje oko úžasné, jsou to letničky na náměstí v Ústí nad Orlicí, a kdo jel autem kolem kruhového objezdu, jistě si všimnul … samé květiny.
Stojí to mnoho peněz?? Vždyť  v  mnohých jiných městech  mají nádherná náměstí  se spoustou květin a s lavičkami, na kterých se dá sedět. Právě v Ústí na náměstí , třeba prázdnou nenajdete, a to je důkaz, že jsou funkční. Zkuste je spočítat, je jich hodně .
V loni jsem podávala příspěvek do Zpravodaje na téma lavičky, nebyl vůbec žádný písemný ohlas od lidí,  možná jsem v tomto názoru s paní VV sama. Ve Vysokém Mýtě na náměstí  můžete napočítat  přes 50 kusů laviček, ale nutno napsat, že se jedná o druhé největší náměstí v Česku, pokud mám dobré informace.
Staré náměstí ve Třebové by se dalo ovšem při velké vůli  a s velkým nadšením vylepšit, neboť zde máme hluché místo u kašny, zde by se vešlo  zeleně, kytek  a laviček nespočet. Trhy , které jsou tak málo, by mohly být na Novém náměstí nad bývalým krytem v místě, které se pomalu a jistě rozpadá. Možná si řeknete máme upravenou Nádražní ulici …. samá zatáčka, nesmírně drahé sloupky, naprosto k ničemu (krom přechodu) . Rezavé  krabice na stromy podložené na vyrovnání nerovnosti dřevem není zrovna estetická záležitost. Pro srovnání můžete do Pardubic na pěší  zónu, ano tam je to pro lidi.
Vím, že na rozhodování jsou jiní a vůbec jim to nezávidím, sto lidí sto názorů, ale máme tu demokracii , tak to aspoň napíšu.  Mnohým je to navíc jedno, zajdou na pivo a do herny.
Trápí Vás přestavba domu u Kateřiny? Vždyť někteří  ani neví , že nějakou rotundu  máme. Není vidět!!  Považujeme  si ji??? Nevím, vejdete dovnitř a žádná úprava, až na to posekání trávy, ale  zase tam najdete dvě lavičky na opření , jsou chuděrky  prohnilé, ale jsou. Bydlím dost vysoko a před 20 lety jsem viděla z terasy mého domu střechu rotundy, nyní  samé stromy a nic než stromy, ani ten kousek střechy. Myslím, že nějaký ten strom před rekonstruovaným domem doroste a časem neuvidíme ani onen vyčnívající dům, neboť zaroste jako všechno. Třebová nám totiž nekontrolovatelně, aspoň tak to vidím já, zarůstá neošetřovaným stromy a křovisky. Zase ta demokracie , máme  ochránce přírody a ti neoželí žádný strom, leda ten který stářím a větrem spadne sám.
Rambouskův most je  také zarostlý v křoviskách a cesta k němu podél řeky je jeden výmol , vzniklý z kořenů přerostlých stromů.Vím, patří to povod , co je tak oslovit?
Je mnoho míst na zvelebování a rozhodně by to nestálo tolik jako dopravní hřiště v tom rozsahu co jsem četla. K tomuto se vyjádřili jiní rozumní a moc jim fandím, aby  se jim  podařilo prosadit  vytvoření zmiňovaného dětského centra pro volný čas. Vzniklo by tak místo pro děti, pro důchodce, pro lavičky, pro občerstvení , pro obyčejný krásně posekaný trávník, pro LIDI.
Vše je o rozpočtu města o vůli vyčlenit více finančních prostředků na údržbu a výsadbu květenství v centru, kam míří návštěvníci města. Omlouvám se všem milovníkům mého rodného města, kteří jsou se vším spokojeni,  ale mohu mít svůj názor, to je totiž to, co vám nikdy nikdo nevezme.  Je samozřejmě mnoho  věcí ,  které máme pěkné, třeba se mil líbí pivovar v Moravské ulici, moc zdařilé, ale to je akce nemalého úsilí soukromého vlastníka.    Hana Gutová