Skvělé výkony sester Stránských na ME v běhu do vrchu v italském Arco

Přivezly si domů 3 medaile


Míša je v kategorii juniorek posledním rokem. Šla do závodu s odhodláním, že se pokusí vybojovat další medaili. V loňském roce získala stříbro. Běželo se stylem nahoru dolů na trati vedené částečně městem a částečně okolím starobylého hradu tyčícího se nad městem. Očekával se vyrovnaný boj. Po prvním kilometru stoupání však nebylo co řešit. Míša si běžela svůj závod a soupeřkám se neustále vzdalovala. Všechny těžké pasáže vyběhla neuvěřitelně rychle a dolů se řítila téměř volným pádem, bez náznaku únavy. V cílovém koridoru si po právu užívala triumf za potlesku diváků. Stala se mistryní Evropy s obrovským náskokem. Je to první individuální titul pro Českou republiku v historii této atletické disciplíny. Boj o zbývající dvě medaile se odehrával daleko vzadu s odstupem více než jedna minuta. 9. místo Kateřiny Maternové a 23. místo Kateřiny Divišové znamenalo v součtu 33 bodů do týmové soutěže a sadu dalších bronzových medailí pro české juniorky.

Adéla běžela v kategorii ženy na dvojnásob dlouhé trati. I ženám se podařil vynikající výsledek. Pavla Schorná (4. místo), Lucie Maršánová (8), Adéla Stránská (19) a Táňa Metelková (25) dosáhly na další týmový bronz.

Také kategorie mužů přinesla medailovou radost v podobě stříbrné týmové medaile. Po bronzu v Trentu v roce 2003 je to teprve druhá týmová medaile za 15 letou historii Mistrovství Evropy v běhu do vrchu.

A co říkaly na trať a průběh závodu samotné aktérky?

Míša

Pro letošní ME byla trať zvolena velmi netradičně. Ale rozhodně to nebylo na škodu. Ve stoupání i klesání jsme absolvovali spoustu schodů, které udělaly trať velmi náročnou. Dokonce jsme probíhali skrze hradní věž. V druhé půlce trať vedla olivovým hájem. Celkově se mi moc líbila. Dobře mi sedla a běželo se mi výborně. Výkony ostatních mě moc potěšily. Celá naše výprava byla velice úspěšná. Moje taktika byla běžet odvážně. Nebát se běžet úvodní část rychle, protože závod měřil jen 4 km. Na začátku jsem se držela na druhém místě a asi jeden kilometr po startu jsem šla do vedení. Běžela jsem si svoje tempo a běželo se mi skvěle. Na konci prvního stoupání už jsem měla náskok, který se mi v druhé polovině závodu ještě podařilo navýšit. Jsem moc spokojená.

Adéla

Arco je pro běhání jako stvořené. Rovina v údolí směrem k jezeru Lago di Garda, cyklostezky kolem řeky a nádherné hory kolem. Trať byla podle mě velmi těžká. Technicky mnohem náročnější než kvalifikace na Pekláku. Většina vedla po betonu a dlažbě, po schodech, po hodně schodech. My jsme pak ještě měly v druhém okruhu krásnou trialovou část v olivovém sadu a ve skalách. 20 min před startem začalo lít jako z konve. Seběhy se tak staly ještě smekavější. Musela jsem se hodně soustředit, dolů samá prudká zatáčka, takže jsem ani moc nevnímala diváky okolo trati, kterých bylo opravdu hodně. S výkonem jsem moc spokojená. Na víc po státnicích nebyly síly. Moc děkuju holkám za medaili, byla zasloužená a myslím, že ne poslední.

Iscarex team

Výsledky

http://www.fidal.it/risultati/2016/COD5616/RESULTSBYEVENT1.htm

 

Míša v cíli

Míša Stránská na stupních vítězů

Družstvo juniorek ČR

Ženy na stupních vítězů

Muži na stupních vítězů

Celá úspěšná česká výprava