18. Pastvinský triatlon s Třebováky

Pastviny trochu jinak - jaké byly před 80 lety                     


O podobě obce Pastviny a stavbě přehrady vypovídá výstava fotografií v budově obecného úřadu Pastviny: Dne má obec Pastviny 362 obyvatel, přes letní sezónu ovšem několikrát více..... Počet rekreačních  chat a objektů sloužících rekreaci je největší na okrese. (Na druhém místě v počtu rekreačních objektů na katastru je pak Česká Třebová).
Významnou akcí obce je populární Pastvinský triatlon, jehož 18. ročník se konal s pořadatelstvím Ski klubu Pastviny právě včera 5. července, také za účasti Třebováků  pod záštitou hetmana Martina Netolického. Výsledky závodu jsem na webu zatím nedohledal.  Ze závodu přináším fotografie Luboše Kozla  a současně přidávám zajímavé snímky z historie obce Pastviny a stavby Pastvinské přehrady. Další zajímavou akcí na Pastvinské přehradě bude amatérský závod dračích lodí, který se bude konat dne 20.  srpna 2016.
                          Třebováci na Pastvinském triatlonu - dole tým organizátorů ze Ski klubu Pastviny

Přehradní nádrž Pastviny.
Přehrada se stavěla v letech 1933 - 38.  V zatopené oblasti muselo být zbouráno 74 domů (obytné domy, obchody, hospoda, škola atd.). Cena celé stavby dosáhla 40 mil. Kč. V letech 2000 - 2006 probíhala modernizace vnitřního vybavení elektrárny a řídícího systému. Přehrada vyrábí elektrickou energii, chrání před povodněmi a slouží k rekreaci. Původně byla elektrárna vybudována jako, v době dostavby byla největší elektrárnou tohoto druhu a první elektrárna v ČSR bez stavby strojovny (soustrojí bylo venku), naposledy však byla v čerpadlovém provozu 9. 3. 1964. tedy cca 30 let. V hrázi je jedna Francisova turbína s hltností 12m3/s, turbogenerátor má výkon 3MW a vyrobí ta rok 5,5 GWh elektrické energie. denní výroba je 69 MWh. el. energie.
Při stavbě bylo spotřebováno: 109 000 m³ stavebního kamene, 126 000 q cementu 12 000 kg dynamitu a jiných trhavin, 890 000 kWh elektrické energie.  Rozloha přehradního jezera činí 110 ha, objem zadržené vody je 10, 8 mil. m3, povodí Divoké Orlice na přehradou má plochu 100 km2.  Hráz je kamenná, budovaná tak, aby zde pracovalo v době tehdejší hospodářské krize hodně dělníků, má délku 192 m a šířku 6,5 metru.  Přepad je na kótě 474 metrů nad mořem.
Fotografie z výstavy v Pastvinách

                                                                     Další historické snímky z webu