Dobře schované reliéfy                          

Návštěvníci starého hřbitova upozorňují na dobře schované reliéfy umístěné na kamenné zdi areálu rotundy, zarostlé nejrůznějším křovím tak, že si jich mnoho lidí ani nevšimne a ti co si všimnou se ptají třeba průvodce v rotundě. Nic o nich nevěděl a nedozví se tedy nic ani návštěvníci.  Chcete-li je alespoň vyfotografovat, musíte si nějak poradit, podržet větve keřů. To jistě není dobře.
Stálo by za to reliéfy popsat, vysvětlit jejich původ a starat se o to, aby byly ke shlédnutí návštěvníkům bez překážek tak, jak kdysi  bylo záměrem - ne zas tak dávno.  Generální rekonstrukce zdi kolem hřbitova, při které byly zmíněné reliéfy na zeď umístěny, se prováděla koncem devadesátých let. Do té doby byly tyto kamenné desky volně opřené o zeď hřbitova v trávě. Odkud sem byly přivezeny jsem zatím nezjistil, zdá se, že mají motivy z I. světové války.  Starý hřbitov měl podle předchozího záměru sloužit také jako lapidárium, kam měly být umístěny některé sochařské výtvarné práce z regionu. To může být  důvod umístění těchto kamenných desek nyní poměrně vhodně zakomponovaných do kamenné zdi žamberskou firmou, která realizovala její rekonstrukci. Na zdejším hřbitově se přestalo pochovávat v roce 1905, proto zřejmě tyto reliéfy nemají původ v některém z hrobů.
Věřím, že se tohoto úkolu ujme např. Městské muzeum a podaří se příběh těchto sochařských prací a jejich autora popsat. Obohatí to současně areál rotundy.  Fotografie Vojtěška Vohralíková.