Zastínění rotundy jsme neměli dovolit

Nikdy jsem neměla potřebu se veřejně vyjadřovat k dění v našem městě, ale tentokrát musím udělat výjimku.  V poslední době  se totiž setkávám s mnoha rozhořčenými  "Třebováky", a to s názory na probíhající rekonstrukci domu čp. 254 pod rotundou sv. Kateřiny.

Bydlím v této oblasti také a probíhající práce registruji, ale zmíněnou stavbu přímo nevidím. Šla jsem se tedy podívat zblízka o čem se tak živě diskutuje.  A upřímně jsem z toho byla úplně paf. Neznám žádné podrobnosti ani okolnosti rekonstrukce, ale nevěřila jsem vlastním očím. Na to člověk nemusí být architekt, aby viděl, že se tato stavba svou monstrózností a tvarem do této zástavby nehodí.

Neznám skutečný účel, ke kterému by měla sloužit, ale vím, jak přísná pravidla platí pro přestavby a rekonstrukce v památkových zónách, ať už jde o tvary, barvy či použité materiály. O to víc mi mozek nebere, jak mohlo dojít i přes záporné stanovisko Krajského památkového úřadu k souhlasu a vydání stavebního povolení na tuto doslova "hrůzu".

Jak jsem zjistila z internetového zpravodaje, majitelem a investorem je spolek Přátel J. Lumiere, který vznikl, jak jsem se dočetla z výpisu teprve v prosinci 2015 a momentálně má 3 členy. Pokud jde o stanovisko jeho předsedkyně paní Mgr. Heleny Johnové, musím nesouhlasit s názorem, že dokončení stavby a odstranění lešení něco změní. Bude to i nadále nevkusné a do tohoto krásného historického koutu České Třebové se nehodící  "monstrum".

Nevím, jestli reálná stavba odpovídá schváleným návrhům, ale ten, kdo je zodpovědný za vydání stavebního povolení by se měl jít na tu "krásu" podívat také zblízka. Nemůžu se tedy opravdu neozvat, když vidím, že jednu z nejstarších a nejkrásnějším staveb v tomto regionu, která dosud byla a je dominantou České Třebové, zastíní a architektonicky přebije  taková ohavnost.

Je potřeba, aby to nesouhlasné brblání všech těch, které zaznamenávám denně, bylo slyšet nejen v těch postranních uličkách kolem rotundy sv. Kateřiny, ale po celém městě a hlavně na náměstí, kde sídlí ti kompetentní, kteří by s tím snad ještě mohli něco udělat.

Děkuji za možnost vyjádřit svobodně svůj názor                                                                         Dana Svatošová