Svitavy slavily 760. narozeniny. Vařil se guláš                     

V letošním roce město Svitavy slaví 760. výročí od první písemné zmínky.

První vrchol oslav V pátek 20. května se konala Muzejní noc, na kterou navázala 21. května oslava 120. výročí železnice Svitavy – Polička.20. 5. 2016 byla zahájena výstava lokomotiv na svitavském nádraží, proběhla vernisáž výstavy „Vlaky, vláčky, koleje…“ v městském muzeu. 21. 5. 2016 si veřejnost užila jízd historickými vlaky. Na svitavském náměstí se 21. 5. 2016 zahajovala kavárenská sezóna, např. otevřením kavárny Floriánka.  Za jeden den navštívilo nádhernou expozici o železnici v našem muzeu 650 návštěvníků a projížďku vlakem absolvovalo 5000 osob. Mnoho občanů včetně starosty města podpořilo akce v dobovém oblečení. V neděli 29. května se slavil v parku Den rododendronů s Ondřejem Havelkou a Melody Makers.
K tomuto vrcholu byla vydána edice poštovních známek s tématikou města.
Druhý vrchol TOP týden, během kterého na náměstí zazpívají svitavští muzikanti a kapela Jelen. Pouť i řezbářský memoriál bude v duchu doby Karla IV. Můžete se těšit na křest knihy Svitavy v obrazech od Miroslava Sychry.
Třetí vrchol oslav bude na podzim a spojíme ho s 60. výročím Kruhu přátel hudby, který oslavíme koncertem svitavských instrumentalistů. Uspořádáme vernisáž výstavy o historii města na starých svitavských pohlednicích. Pokřtíme dotisk Kroniky města Svitavy doplněný o události posledních deseti let.
Víkendová oslava narozenin se ve Svitavách na náměstí vydařila. Nebyla to ovšem jediná narozeninová  akce...  Foto L. Kozel.
Česká Třebová si může velmi dobře všímat a pokukovat, jak se taková oslava kulatých narozenin města dělá.  Za dva roky v roce 2018 oslavíme totiž v České Třebové 740. narozeniny a měli bychom to udělat pořádně.  Naposledy se  výročí první zmínky o České Třebové slavilo v roce  2003  (725 let). Byl průvod, oslava v areálu gymnázia, také pamětní medaile.   Má-li oslava nějak vypadat, měli bychom na tom začít pracovat již v letošním roce.... Vzor můžeme najít právě ve Svitavách...

Při přípravě guláše se účinně podílel na výrobě jak krajský hejtman, tak starosta města Svitavy....