Středisko Javor volá:

Mezinárodní tábor Hoštejn

Po čtyřech letech se skauti z 3. chlapeckého oddílu střediska Javor rozhodli uspořádat společný tábor s harcery z partnerského města Olawa. Společné tábory pořádáme jedenkrát za 2 roky. Předloni jsme byli na táboře u Baltského moře v obci Lubiatowo.
Letos se tábor konal v tradičním termínu - prvních čtrnáct dní v červenci. Tábora se zúčastnilo 46 účastníků.
Polští harceři se zapojili do běžného programu tábora. Z počátku sice byla znát jazyková bariéra, ale postupem času se účastníci naučili nějaká nová slovíčka a mohli si „podebatovat“ o rozdílech táboření u nás a v Polsku.
Zatím co u nás je běžné, že se účastníci podílejí na přípravě jídla, v noci hlídají tábor, připravují dřevo na tábor, tak v Polsku jsou tyto činnosti dětem zapovězeny.
Na táboře jsme si kromě spousty her a turnajů také procvičili znalosti uzlů, rostlin, pracovali s nářadím, vyrobili jsme si přívěšky z bužírek, kachličky pomalované barvami na sklo vyzdobili jsme si triko na celotáborovou hru, která měla téma vývoje civilizace. Na táboře jsme měli také dva výlety. Jeden do Olomouce, kde jsme navštívili ZOO, lanový park a pokochali se výhledem z radniční věže. Druhý byl do Kroměříže, kde jsme si prohlédli zámek, muzeum a květnou zahradu.
Každý účastník si pak domů odvezl táborové triko. Akce byla podpořena Pardubickým krajem a Městem Česká Třebová, kterým tímto děkujeme.
3. chlapecký oddíl střediska Javor Česká Třebová