Slunovrat - Festival živého pravěku tentokrát ve znamení slunečního kovu

Opět po roce, a tentokrát již po deváté, bylo v Křivolickém údolí u České Třebové poslední červnový víkend  25. 6. opravdu živo. Od sobotního rána se tam sjížděli organizátoři z řad sdružení Bacrie, historické skupiny, hudebníci a dobrovolníci, bez kterých by tato akce nemohla vůbec proběhnout. Kolem druhé hodiny odpolední už osada vítala první návštěvníky. Ty, které neodradilo horko, a vydali se na návštěvu do pravěku, čekal vskutku pravěký zážitek.

Jak již název Slunovratu napovídá, technologie se točili zejména kolem výroby a zpracování bronzu. Návštěvníci tak mohli nakouknout do dílny, kde se právě tento sluneční kov- bronz tavil a následně odléval do hliněných a kamenných forem. O kousek dál byli k vidění zbraně, výrobky z kůže, nebo práce šikovných barvířek vlny. Ti zvídavější objevovali taje starých stolních her, nebo zkoušeli pravěkou převlékárnu. V kostýmu Keltky, či Germána se mohl každý s hravou dušičkou třeba i vyfotit před domem hrnčíře, nebo v laténské zemnici. Během dne probíhaly přednášky, prohlídky osady a atmosféru dokreslovali hudebníci keltskými rytmy v podání Eoghan O'Reilly. V ohradách byli k vidění ovce a stádo koní i s hříbátkem, které se na svět podívalo právě v čase před Slunovratem.

Velké pozdvižení vzbudilo klání Sekeromlat. Stanuli proti sobě totiž dřevorubci z různých pravěkých období a sekera kamenná tak soupeřila s bonzovou, či různými typy železných. Po napínavém souboji nakonec zvítězila sekera dnešní podoby, ovšem jen několik málo vteřin nad sekerou germánskou. „Každý rok se snažíme o to, aby byl ten daný ročník něčím odlišný. Zvolili jsme tentokrát téma bronzu a tak mimo oblíbených aktivit pro děti, nebo tkalcovských technik je k vidění ukázka zpracování právě slunečního kovu.“ Říká náčelník sdružení David Maršálek.

Celý program zakončil rituál s poražením májky a tancem, který nemůže při žádné slavnosti scházet.   Monika Gregorová