Fakrostreetball cup měl letos  u gymnázia již 19. ročník. Řada soutěženích ročníků se hrála na hřišti u parnické školy, v posledních letech turnaj nabobtnal do celorepublikového rozměru a přesunul se do areálu českotřebovského gymnázia, kde získal všechno co potřebuje. 

"Jen aby vyšlo počasí, při celodenním dešti by vznikla opravdu pohroma, nemohl bych sportovce pustit do školní budovy, neboť se právě v přízemí  z gruntu předělává dlažba na chodbách," říkal ředitel gymnázia Josef Menšík. Počasí skutečně vyšlo dobře, i když si účastníci turnaje zas tolik sluníčka neužili. 

V pěti základních skupinách soutěžilo 30 soutěžních týmů mužů a 8 týmů žen, organizace složitého turnaje klapala na jedničku. V areálu se proto pohyboval ne zcela typický počet vysokých sportovců, basketbalistů prakticky z celé české špičky, nechyběli reprezentanti a reprezentantky.  Hrálo se opět na šesti hřištích, všechny začátky měly synchronní (odpočítávaný) začátek i konec zápasu.  Začalo se ráno v 9 a finálový zápas byl dlouho odpoledne.  V rámci soutěží byly opět vložené soutěže a exhibice, v areálu se konaly promo akce sponzorů a Dětský sportovní den. Pro děti byl připraven skákací hrad, minikoše různé výšky nebo třeba i jízda na poníku.

Součástí turnaje byla charitativní akce věnovaná stejně jako v loňském roce pro zdravotně postiženého Lukáška (diagnostikovaný autismus, trpí mentální retardací, hypotonickým syndromem, má poruchu imunity, termoregulace a diagnostikovaná epileptická ložiska. Alergii na mléko, sóju, trávu, písek, modelovací hmoty a vodové barvičky a na jedno očičko přestává vidět). Lukášek byl také odpoledne na sportovišti přítomen,  velmi ho zajímal např. o vložený závod ve smečování...

Pořadatelé navázali spolupráci s chystaným Olympijským parkem Pardubice 2016 (OPP), který se uskuteční během olympijských her v Rio de Janeiro. Díky tomu dorazil do České Třebové  organizační tým OPP v rámci své Road show, aby všechny příchozí seznámil se všemi lákadly, které budou v od 5. – 21. srpna v Pardubicích k dispozici. Bylo domluveno, že finalisté obou kategorií, mužské i ženské, budou mít právo startovat zdarma na připravovaném streetballovém turnaji, který bude jedním z mnoha sportů pro veřejnost v rámci OPP. Uskuteční o víkendu 12. – 13. srpna v pardubickém areálu Na Špici. Nejprve budou v pátek bojovat muži v kategorii do 18 let a muži VETERÁNI nad 35 let. V sobotu pak bude na pořadu hlavní turnaj ve dvou kategoriích pro muže a ženy nad 18 let.

Záštitu nad turnajem převzal  hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který také odpoledne na sportoviště u gymnázia zavítal a stejně jako v loňském roce se aktivně podílel na závěrečném vyhodnocení turnaje a předávání ceny. O dobrém sportovním zápolení a sportovní atmosféře v areálu gymnázia vypovídají i následující fotografie (Luboš Kozel a Milan Mikolecký).


Předávání cen



Lukášek se baví


Smečování



Dobrá organizace turnaje


Dětský sportovní den