Nová tělocvična Na Skalce roste před očima


Ve středu 29/6 dopoledne se na stavbě nové tělocvičny na Skalce konal kontrolní den. Byl jedním z mnoha, které se na stavbě organizují, výjimečný tím, že se zde jednání ve sborovně školy a prohlídky stavby zúčastnil osobně také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Zajímal se nejen o aktuální stav prací, ale řešil také úpravu projektu o prostor občerstvení, se kterým původní návrh nepočítal. Podle jednoho z návrhů by bylo pro zajištění občerstvení nutné zvětšit zastavěný prostor dle schváleného projektu což by si vyžádalo dodatečné stavební řízení, prodloužení realizace stavby až o 4 měsíce a prodražení projektu o více než dva miliony Kč. "Takovou změnu si nemůžeme dovolit, musíme stavět především efektivně a každou změnu musíme zdůvodnit", řekl Martin Netolický. Nová tělocvična na Skalce měla původně stát uprostřed mezi budovou školy a dílen a měla být spojena s budovou školy pevným koridorem.  Po zvážení všech možností byla nakonec k realizaci vybrána varianta postavit tělocvičnu na místě nevyužité kotelny a uhelny, což stavbu sice cca o 10 mil. Kč prodražilo, ale současně uspořádalo budovy v areálu školy do logického systému, odstranilo nepotřebné a nevyhovující stavby, i když nyní již přechod ze školy do tělocvičny "suchou nohou" již není možný. 
„Harmonogram prací je dodržován i přes dílčí komplikace se zemními pracemi, které však nijak neohrožují avizovaný listopadový termín otevření tělocvičny. Ta bude stát vice jak 55 milionů korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Oproti původnímu plánu bude v tělocvičně také občerstvení pro návštěvníky, což naštěstí nebude mít negativní vliv na termín dokončení díla. Bohužel se nám však nepodaří otevřít halu před začátkem školního roku, a tak bude škola v prvních měsících využívat stávající prostory,“ sdělil hejtman Netolický.
Projekt počítá s tribunou pro 150 sedících diváků, což umožní sportovním klubům ve městě pořádání mistrovských utkání. Velkou výhodou je možnost rozdělení hrací plochy na dvě samostatné tak, aby mohla být tělocvična využívána více skupinami najednou. "Jako Třebovák vím, že tělocvična najde široké uplatnění a bude hojně využívána jak studenty, tak širokou sportovní veřejností," dodal hejtman Martin Netolický.
Nová tělocvična na Skalce vyřeší možnost sportování řadě sportovních oddílů, pro sport v České Třebové bude její dokončení velkou výhrou, Pardubický kraj ji vlastně postaví "na klíč". Postavit novou sportovní halu z prostředků města se zázemím by znamenalo investovat jistě 70 milionů Kč, přičemž případná dotace od MŠMT je spíše snem nebo odměnou za dlouhé čekání, ministerstvo podporuje především rekonstrukce. V tabulce schválených grantových projektů MŠMT se můžeme přesvědčit, že větší dotaci než 20 mil. Kč nikdo nedostal. Pokud bychom postavili městkou halu, měli bychom problémy s jejím plným využitím. V tomto případě to odpadá, protože VOŠ a SŠT jako hlavní uživatel v době vyučování  novou tělocvičnu plně využije, bude se snažit zajistit co nejhospodárnější provoz. Samozřejmě počítá s tím, že v době mimo školní vyučování budou prostory tělocvičny využívat volejbalisté, basketbalisté i florbalisté, případně i další zájemci o sportování. Město navíc dostane k dispozici stávající školní tělocvičnu VDA Na Skále, kterou dosud škola využívá  a hrají se zde také volejbalové zápasy T.J. Sokol a  také některé víkendové turnaje. (mm)  3/7 doplněny fotografie od Luboše Kozla
Na stavbě stavební dozor, generální projektant Ing. Tomáš Friš a delegace Pardubického kraje pánové Votřel a Martin Netolický -  prohlídka bloku šaten a sociálního zařízení
Blok šaten je dostatečně dimenzovaný
Pohled do tělocvičny z úrovně galerie, určené pro diváky. Vpravo hlediště, kde budou 2 řady sedadel  (kapacita 150 míst)
Vstup pro návštěvníky je přímo z úrovně venkovního prostoru. Od vstupu vpravo bude příchod do hlediště haly.(viz dolní snímek).  Celý prostor dosud volný bude využit pro sociální zařízení pro diváky (muži, ženy, invalidé, místnost pro vzduchotechniku a bude třeba zde umístit i malý bufet či výdejnu nápojů a balených potravin (budou zde i celodenní či víkendové turnaje). Jídelna a bufet s rozšířenými službami  např. i pro přípravu teplých jídel je zajištěn v přízemí hlavní budovy školy na Skalce.