MEZINÁRODNÍ VOLEJBALOVÝ KEMP

V ČESKÉ TŘEBOVÉ JIŽ PO OSMNÁCTÉ


Letos již po osmnácté se rozběhl mezinárodní volejbalový kemp v České Třebové, největší v ČR. Jeho pořadatelem je od prvopočátku AMS-Lubomír Vašina ve spolupráci s ČVS,  ČOS a T. J. Sokolem II. Ani v tomto roce nebyla nouze o účastníky všech věkových kategorií. Letos se v České Třebové sešlo 52 dívek a 56 chlapců, aby zdokonalovali své volejbalové dovednosti pod vedením špičkových lektorů. Organizačně vyšlo vše na jedničku a hlavně vyšlo opět počasí. Novinkou pro letošní rok byla možnost účasti dětí na kempu i formou příměstského tábora, který využila početná skupina českotřebovských dětí.
Nejmladšímu účastníkovi bylo 5 let a nejstaršímu 69 let. Frekventanti byli nejenom z České republiky, z České Třebové a okolí, ale již tradičně i dalších zemí - Polska, Slovenska a Rakouska. Jazyková bariéra nebyla překážkou, starší děti pomáhaly s překladem těm mladším.
Tak jako každý rok byli účastníci rozděleni do deseti skupin podle věku a výkonnosti. Trénuje se dvoufázově, tedy dopoledne a odpoledne, večer jsou pak pro účastníky připraveny turnaje a to na antuce a na trávě. Družstva pro večerní turnaje byla sestavena tak, aby je tvořili hráči a hráčky z odlišných tréninkových skupin.  K dispozici byly dva a dva kurty v halách ZŠ Nádražní a VDA, tři přenosné kurty na travnatém hřišti u internátu a dva kurty s multifunkčním povrchem na internátě VOŠ a SŠT Na Skalce, kde byli účastníci kempu ubytování a tady se také stravují.
Zkušení trenéři obstáli jak po odborné tak i organizační stránce na jedničku. Středeční odpoledne patřilo regeneraci a odpočinku doplněné návštěvou krytého plaveckého bazénu. Čtvrtek byl stejně jako na loňském kempu nejnáročnější. Trénovalo se, odpočívalo, hrálo, strečovalo a stravovalo ve sportovním areálu v Rybníku, kde měli účastníci kempu k dispozici kompletní krásné sportoviště. Tento den se úžasně vyvedl a počasí všem přálo. Proběhly zde všechny naplánované tréninkové jednotky, také tradiční souboj frekventantů s lektory kempu (opět se nepodařilo frekventantům v souboji s lektory uspět). Večerní opékání buřtu bylo pěkným ukončením tohoto čtvrtečního dne.
Hned první den bylo jasné, že trenéři svým svěřencům nedají nic zadarmo. Byla znát neutuchající chuť pracovat na sobě pod vedením špičkových trenérů, tréninková energie vydržela celých pět dní. Děti a dospívající mládež odjížděla z kempu spokojená a se spoustou nových dovedností, zážitků a přátel.
Děkuji všem zainteresovaným ať lektorům, lidem kolem ubytování, stravování a sportovišť, tak samotným frekventantům za jejich odhodlání, vedení VOŠ, starostovi obce Rybník, obsluze restaurace na hřišti a trenérům, kteří se opět letos sešli ve skvělé sestavě:  Darius Lux, trenér nejvyšší Polské soutěže „Plus ligy“, reprezentační trenér akademiků Polska, Zdeněk Šmejkal, bývalý reprezentační trenér a extraligový trenér VK Ostrava, Jirka Šiller, bývalý reprezentační trenér a současný reprezentační trenér Rakouska a extraligový trenér Vídeň, Luboš Vašina, bývalý reprezentační trenér a manažer, současný trenér akademické reprezentace ČR a extraligový trenér VK Ostrava, Eva Brodyová, reprezentační trenérka Rakouska a extraligová trenérka Klagenfurtu, uznávaný metodik FIVB, Tomáš Zedník, bývalý reprezentační manažer, manažer a trenér extraligové VK Ostravy, Florian Floo, extraligový trenér Rakouského Linze, Peter Goga, současný manažer reprezentace a extraligový trenér VK Prostějov, Lenka Fabikovičová, reprezentační trenérka“ lvíčat“ a trenérka mládeže z Břeclavi, Jarda Nekola, trenér mládeže VK Ostrava, Vlasta Fabikovič, bývalý extraligový hráč, trenér mládeže v Břeclavi, Magda Volná, špičková fyzioterapeutka, Petr Skála, bývalý dlouholetý ligový hráč, Jakub Karásek, extraligový hráč (Mistr ČR) VK Ostrava a mládežnický extraligový trenér. 
„Na jednom tréninku, kterému jsem přihlížel, vidím trénovat Evu Brodyovou (svoji přirozenou autoritou získala dívky věku 15 let) a z vedlejšího kurtu se ozývá němčina - s Jirkou Šillerem přijelo i několik juniorek z Rakouska," říká Jiří Kouba. a dodává "Tahákem pro kluky bylo trénování pod vedením reprezentačního trenéra mužů Zdeňka Šmejkala a Tomáše Zedníka. Sledoval jsem i několik tréninků manželů Fabikovičových z Břeclavi, kteří nápaditě pracovali s nejmladší věkovou skupinou dětí z 3. a 4. tříd ZŠ.“
 
Jiří Kouba