Mezinárodní mistrovství Německých ovčáků
Česká Třebová  1. - 3. července 2016

První červencový víkend pořádala ZKO Česká Třebová – Javorka v areálu FK Česká Třebová Pod Jelenicí jednu z nejvyšších kynologických akcí letošního roku, a to Mezinárodní mistrovství Německých ovčáků. Role pořadatele se měla čest zhostit ve své historii dokonce podruhé.
Akce proběhla pod osobní záštitou hejtmana Pardubického kraje pana Martina Netolického a za výrazného přispění Města Česká Třebová, ČKNO a MSKS. Generálním partnerem byla firma Gappay. Partnerství nabídly další velké firmy Happy Dog a Vétoquinol. Mediálními partnery se staly Working Dog a Profidog, které zajišťovaly především on line zpravodajství po celou dobu trvání.
Již tradičně na této soutěži startují i špičkoví zahraniční závodníci, letos to byl především belgický psovod Ronny van den Berghe – čtyřnásobný Mistr světa WUSV a FCI se svými kolegy a dalšími psovody z Německa. Celkem 54 závodníků se snažilo nejen získat cenná první místa, ale především nominaci na Mistrovství světa WUSV 2016.
Vzhledem k vysokému počtu soutěžích musela celá organizace soutěže probíhat naprosto přesně dle rozpisu. A to od pátečních oficiálních tréninků a večerního slavnostního zahájení, kterého se zúčastnil i starosta města pan Jaroslav Zedník, přes nástupy jednotlivých závodníků na disciplíny poslušnosti a obrany na stadionu a stop na terénech ZD Žichlínek až k nedělnímu finiši a vyhlášení vítězů.
Výkony týmů posuzovali rozhodčí Jiří Tichý, Dušan Majtás ze Slovenska a Miroslava Flamichová. Velmi důležitými osobami byli i svazoví figuranti a kladeči stop. K vidění byly velmi vyrovnané výkony především u našich předních závodníků, proto nervozita přetrvávala až do samotného závěru. Při slavnostním závěru k závodníkům a divákům promluvil i hejtman Pardubického kraje pan JUDr. Martin Netolický.
Mistrem ČR se zaslouženě stal již potřetí Marek Černý s Extrémem, na místě druhé se umístil další z našich nejúspěšnějších závodníků – Vícemistr světa Martin Pejša s fenou Zea a na místě třetím Jitka Dufková s Alexem – rovněž účastnice MS. Reprezentační tým ČR na letošním Mistrovství světa dále doplnili Václav Ouška s Qvidem a Patrik Heinzke s Dorotou. Tým Marek Černý a Extréme byl nejúspěšnější nejenom součtově, ale rovněž v jednotlivých disciplínách!
Celá akce byla hodnocena velice kladně nejenom závodníky, ale i diváky, kterých se sjel z celé republiky opravdu neskutečný počet, pozitivně bylo hodnoceno jak samotné místo akce – krásný areál Pod Jelenicí, tak organizace i precizní časový harmonogram. Bylo to skvělé ocenění organizačního týmu za několikaměsíční velmi náročnou přípravu soutěže. Děkujeme i kolegům ze Žamberka a Sudkova, kteří při akci výrazně pomáhali. Rovněž jsme rádi, že jsme mohli nabídnout zhlédnutí akce takového formátu nejenom „pejskařům“ a doufáme, že významnost akce přispěla i ke kulturnímu dění v našem městě i regionu.
ZKO ČT Javorka
 
Kynologie ZKO ČT Javorka - Letní závody

Soutěžní sezona je pro naše členy v plném proudu. V prvním červnovém víkendu posuzovala Iveta Skalická v roli mezinárodní rozhodčí polský šampionát Obedience ve Wroclavi, následující víkend jsme úspěšně startovali ve Vysokém Mýtě a získali hned dvě první místa - Karolíny Hylákové s Indym v ZZO a Elišky Filipiové s Baronem v ZZO1.
V sobotu 25.června pak pokračovaly naše starty v Obedienci v Ostravě, odkud si za již tradičně velmi nepříznivého horkého počasí přivezla Hana Langrová s Heavenlym 6.místo a  Lenka Lodrová  se Sparkym 8. místo. Hned následující, naprosto odlišný deštivý den byl ještě úspěšnější. Na Labet Cup v Pardubicích získala Iveta Skalická s Indianem 1.místo, a to s jediným výsledkem v kategorii nad 300 bodů. Tým Hana a Heavenly i přes náročný dvoudenní maratón obsadila krásné 3.místo.
V „prodlouženém víkendu“ jsme pak společně s kolegy z Moravské Třebové pořádali další ročník Třebovského klání, ve kterém se bojuje o Putovní pohár pro nejúspěšnější ZKO. Náš tým Javorka složený ze 22 psovodů úspěšně obhájil loňské vítězství. Akci provázelo opravdu aprílové počasí, střídalo se vedro s lijákem, přesto to bylo úžasné odreagování se spoustou zábavy po právě skončeném MM ČKNO.
Červencové soutěže ukončila účast našich členů na Letním závodě OB s mezinárodní účastí ve Dvoře Králové - Iveta Skalická s Indianem opět zvítězila, navíc s jediným hodnocením v soutěži na známku Výborně a zajistila si tak během 14ti dní  již druhý přestup do vyšší třídy. Hana Langrová a Heavenly obsadili pátou příčku.
Všem našim členům za starty děkujeme a k jejich úspěchům blahopřejeme!
 
                                                                                                                      ZKO ČT Javorka