Letní zamyšlení                                       

Milí přátelé, téměř denně jsme konfrontováni zprávami o různých teroristických činech, vojenských operacích, politických převratech a vůbec lidskou nenávistí přetéká číš. V některých z nás tyto události živí strach, ze strachu pak často pramení nenávist a předsudky. A tak jsme na tomto světě již po tisíciletí v nějakém začarovaném kruhu sobectví a zla. Jak tomu čelit? Jak se bránit? Být snad tvrdší, odolnější, odhodlanější?
Jako křesťana mě napadá snad jen jediný recept. Nezapomenout, že jsem člověk, a co být člověkem znamená. Člověk je člověkem jen tehdy, když miluje. Jinak je jen, jak říká Bible dunící kov a zvučící zvon. Myslím, že největším problémem člověka je tedy to, že zapomíná na to být člověkem.
Rád bych, abychom si připomněli starou dobrou, a podotýkám biblickou pravdu. Láska vytrvá, vydrží, láska je věčná.  Na pozadí zlem zmučeného světa nenechme tuto pravdu jen pohádkám. Zkusme čelit dnešnímu bolavému světu tím, že nezapomeneme na to co to je milovat. Určitě začněme u těch nejbližších. Milujme svou manželku, svého manžela, své děti, své rodiče, své přátelé, své sousedy a mohli bychom pokračovat. Je to naprosto spolehlivý způsob v dějinách již často ověřený, jak čelit zlu. Možná v některých detailech života se zdá, že láska prohrává, ale z vyšší perspektivy je silnější než zbraně či politické intriky. Bůh Vám všem žehnej a ať láskou prozáří váš život.
Samuel Vaněk kazatel Církve adventistů s.d.