Slavnostní koncert v evangelickém kostele                           
Lidé slaví nejrůznější výročí, některá víc, některá méně, ale ta mají vždy svůj význam. Nejinak tomu bylo i ve Farním sboru Českobratrské církve evangelické v našem městě, kdy sestry a bratři vzpomínají na sedmdesát let od ustavení samostatného sboru.
Českobratrští evangelíci byli vedeni jako kazatelská stanice, založená roku 1916. Dne 25. května 1931 došlo ke změně na Filiální sbor. V té době měl na 550 duší. K bohoslužbám se věřící scházeli nejprve na Skále a později v rýsovně reálného gymnázia.
V roce 1939 bylo rozhodnuto o stavbě kostela na Trávníku. Stavitel Šimek 13. května 1939 předložil plány, jeho firma stavbu realizovala a už 1. listopadu 1939 byl kostel slavnostně odevzdán svému účelu. Do našeho města ale kazatelé stále dojížděli z okolních sborů, většinou z Litomyšle, Chocně, Sloupnice nebo Džbánova.
Koncem roku 1945 byla podána žádost o přeměnu Filiálního sboru na Farní sbor, což se stalo rozhodnutím synodní rady dne 25. srpna 1946 a funkce se ujal Josef Bednář po instalaci 28. října 1946.
Významné výročí sboru bylo vzpomenuto 23. června slavnostním vystoupením vokálního souboru ENSEMBLE HILARIS, který přednesl před téměř zaplněným kostelem díla Johanna Sebastiana Bacha „Jesu, meine Freude“ a Domenica Scarlattiho „Stabat mater“, vše v originále. Více než hodinový koncert odměnili posluchači dlouhým vřelým potleskem a odcházeli s hlubokým duchovním zážitkem.
Oldřich Gregar