Zámeček přivítal svého 25 000 návštěvníka                        
Nový zámek u Lanškrouna zahájil prohlídkový provoz po částečných opravách 7.7.2007 a po devíti letech a pár dnech přišel další jubilant.
Průměrná roční návštěvnost vychází 2 770 návštěvníků, což je o cca 10 000 méně než celostátní průměr návštěvnosti památek, ale je to dost na to, že Zámeček je stranou hlavních cest, má však rozsáhlé podzemí s možností odhalení dalších podzemních prostor a tajemství.
 
Se skupinou dětí, které přišly na prohlídku se svým letním pirátským táborem přišel v pátek 22.7. i jedenáctiletý Antonín Frelich , obyvatel obce Seloutky, která leží 5 km od  Prostějova.  To už jsem věděla, že ten, kdo dostane u vchodu desátou vstupenku bude jubilejním návštěvníkem Zámečku a náhodou to byl „Tonda“, jak mu kamarádi říkají. Dostal označenou vstupenku a po příchodu skupiny do prvního patra jsem ho po vyprávění o historii zámku zavolala a předala mu věcnou cenu, kterou jsem pro jubilejního návštěvníka měla už připravenou. Tonda měl samozřejmě radost a vyfotil se i na „knoflíkovém trůnu“ a při prohlídce si ještě mohl v třetím patře zdarma vyrazit pamětní zámeckou minci. Po prohlídce věže jsme sešli všichni do sklepení, kde se dětem líbili skřítci hlídající poklad a v dalším sále čekal na ně starý pirát, od kterého v rámci táborové hry získaly mapu k další části svého programu, který pokračoval na lanškrounských rybnících.
 
Za těch devět let provozu už si Zámeček prohlédli nejrůznější návštěvníci, nejmladší byla 14 denní holčička, nejstaršímu návšt´ěvníku,který vyšel všechna tři patra bylo 91 let, po nejdelší době se vrátil na Zámeček od mládí 84 letý pán po 64 letech. Návštěvnice, která přijela z největší dálky byla z Egypta, nejvzdálenější návštěvník přijel přímo z výzkumné stanice na severním polu. Různých dalších nej… má  zřejmě i nejmenší zámek v republice víc, třeba nejmenší knoflík měří 5mm.
 
Jsem ráda, že na Zámeček míří v létě stále více táborových skupin, které mohou využít velkého přírodního prostoru kolem věže k různým hrám i opékání a dalším letním činnostem. Ve sklepení už v rámci táborových her byli kouzelníci, jednou jsem v kostýmu dělala kněžnu která hlídá kouzelný meč, nyní přišli piráti, a jsem zvědavá, kdo to bude příště. Tyto rozsáhlé podzemní prostory lze využít nejrůznějšími způsoby, nyní se připravují k natáčení části snímku s přírodní tematikou. V horkých letních dnech se zde také návštěvníci příjemně ochladí, je zde nyní 10 stupňů, a je lépe s tím počítat a hlavně menším dětem vzít s sebou alespoň svetřík.
 
Prohlídka je možná od St do NE od 14 do 18-18.30 hod jindy po tel domluvě, skupinové prohlídky je lépe domluvit předem na přesný čas u kastelánky a průvodce na tel: 776 642 277.
Občerstvení v kavárně i s posezením pod věží je možno Út-Pá od 16.00, So a Ne od 15.00 h.
Veškeré informace jsou na www.novyzamek.cz i s fotkami návštěvy Tondy s kamarády.
Všichni zájemci o prohlídku, vyprávění o historii, zábavu i posezení pod věží jsou srdečně zváni provozovateli Nového zámku u Lanškrouna.
 
                                                                                          Krasava Šerkopová