Českotřebovský deník  195/2016 (1.8.)
Díky osvětě lidé začali třídit odpady o něco víc, problém je kam s tím

Takový obrázek se naskýtá obyvatelům v Podbranské ulivi skoro každý týden. Podobná situace je i u kontejnerů u bývalé školky, taktéž v Podbranské ulici. Plasty přetékají  a přetékají. Bioodpad ? Končí v klasických popelnicích, protože pro většinu obyvatel je sběrný dvůr poněkud z ruky. Jezdit s tůčkem biodpadu i víckrát denně, jako tomu bylo v době, kdy byl sběrný dvůr v Benátkách, dost dobře na Semanínskou nejde. Ne všichni mají auto a přívěs. Kontejnery na biodpad chybí a tak můžeme závidět obcím v okolí, které tyto kontejnery dávno mají.  Kontejnery na biodpad tu chybí hlavně zahrádkářům, kterých je v tomhle koutu Třebové opravdu hodně. Všichni vždy zaplnili kontejner v bývalém sběrném dvoře až po okraj. A dnes? Popelnice. V.Vohralíková (Foto J. Vondráčková)

V Ústí skončila recylační kampaň. Byla velmi úspěšná


Již od podzimu 2015 probíhá v Ústí nad Orlicí kampaň na podporu recyklace plastu, papíru a nápojových kartonů. V rámci kampaně město připravilo tematické školení pro školy, školky a další příspěvkové organizace města. Na jaře letošního roku proběhla analýza a nyní jsme dokončili vybavení všech organizací startovacími sadami košů (129 ks) a pytlů k zefektivnění třídění plastu, papíru a nápojových kartonů. Je dobře, že se s vyšší nabídkou míst a podporou separace se úměrně zvyšuje množství separovaných odpadů. Ukazují to i aktuální čísla slevového systému pytlového sběru, kdy v únoru bylo odevzdáno 1551 pytlů, v březnu 3222 a v dubnu již 6988 kusů pytlů. Zároveň však neubylo množství tříděného odpadu v kontejnerech na separovaný odpad a pochopitelně se zvýšila celková hmotnost  separovaných komodit. Mediální kampaň na podporu separace plastu, papíru a nápojových kartonů vyvrcholila v úterý 7. června na Den životního prostředí pořádaný v rámci akce Město v pohybu.Na stávající kampaň naváže další, zaměřená na podporu   sběru nepotřebných elektrospotřebičů.

V Ústí otevřeli nové "hřiště pro všechny"


V Ústí nad Orlicí na začátzku léta otevřeli víceúčelové sportovní "Hřiště pro všechny" s umělým povrchem, lezeckou stěnou a cvičebními prvky. Je určeno pro míčové hry - malá kopaná, volejbal, nohejbal, basketbal, streetball, tenis, "líný" tenis a badmington. V areálu hřiště je malá horolezecká stěna - boulder a venkovní posilovna s pěti posilovacími stroji. Hřiště i minigolf se nachází v zadní části Aquaparku v Ústí nad Orlicí a v červnu je bylo možné navštívit zdarma. Nyní ta možnost skončila. Návštěvníci mohou využít také minigolf. Hřiště i minigolf je možné rezervovat na www.bazenusti.cz. "Hřiště pro všechny" bylo pořízeno za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj.

Bezplatné parkování v době Oustecké pouti.

Oznamujeme, že v rámci Ústecké staročeské pouti bude ve dnech 8. - 15.8. 2016 bezplatné parkování na všech placených parkovacích místech Města Ústí nad Orlicí...Ve dnech 12. až 14. srpna 2016 se ve městě Ústí nad Orlicí koná 91. ústecká staročeská pouť. Kromě pouťových aktakcí a zboží na Mírovém náměstí je připraven bohatý doprovodný program v pohobě ukázek řemesel a dílen pro děti, hrát see bude pouťový tenisový turnaj a v Cakli se uskuteční 31. ročník hudebního festivalu JANOUŠKOVO ÚSTÍ. Podrobný program a přehled konaných akcí v rámci letošní pouti nalezenete ZDE.
Železniční jubilejní výstava ve Svitavách je otevřena až do 18. září

V sobotu 21. 5. 2016 proběhly na místní trati Svitavy – Polička oslavy 120 let existence místní trati. Podle ohlasů veřejnosti i fandů železnice byly oslavy velice úspěšné. Po místní trati projel parní vlak s lokomotivou 423.009, který projel oslavovanou trať hned 2x. Další historický vlak přijel z Pardubic. V jeho čele byla lokomotiva T 444.162, která byla v roce 1965 po svém vyrobení, nasazena právě na místní trati. Historická souprava tohoto vlaku navodila atmosféru konce 60. a počátek 70. let minulého století, kdy takové vlaky, tvořené soupravami jezdily po místní trati.
Ačkoliv nejatraktivnější část oslav místní dráhy Svitavy - Polička skončila, připomínka historie této místní trati, kterou cestující znají pod číslem 260, probíhá nadále v Městském muzeu a galerii ve Svitavách pod názvem "Vlaky, vláčky, koleje". Výstava byla slavnostně zahájena v pátek 20. května a spojená byla křtem knihy o historii jubilantky. V přízemí muzea je v kostce shrnuta celá historie místní dráhy, s velkým množstvím fotografií, dokumentů a plánků. Vše je doplněno četnými trojrozměrnými exponáty, uniformami, artefakty a štítky. V prvním patře pak návštěvníci mohou nalézt v několika sálech pohled na železniční modelářství s několika kolejišti. V jednom z výstavních sálů je výstava produkce firmy Merkur, která vedle proslulých stavebnic vyrábí také plechové váčky ve velikosti O. Největší atrakcí výstavy v muzeu je určitě velké, funkční kolejiště ve velikosti HO Milana Meisla ze Svitav ovládané počítačem. Vzhledem ke složitosti jeho fungování bude kolejiště v provozu pouze v určité termíny.. Termíny provozních dnů v měsících červenci a srpnu budou včas zveřejněny na internetových stránkách Městského muzea a galerie Svitavy: www.muzeum.svitavy.cz. Pro malé návštěvníky jsou také připraveny dílny, kde si mohou vyzkoušet stavbu jednoduchých vláčků a doplňků a mohou si zasoutěžit. Podobná dílna je také v prostorách firmy Merkur, kde si zájemci mohou vyzkoušet práci se stavebnicemi této firmy. Výstava k výročí místní trati Svitavy – Polička bude trvat do 18. září 2016.   Pavel  Stejskal
VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ na pronájem divadelní restaurace v Ústí nad Orlicí
KLUBCENTRUM v Ústí nad Orlicí
Lochmanova 1400, 562 01 Ústí nad Orlicí, tel.: 606 684 449
VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ na pronájem divadelní restaurace v Ústí nad Orlicí
KLUBCENTRUM v Ústí nad Orlicí jako pronajímatel vypisuje výběrové řízení na pronájem divadelní restaurace (dnes Bar Husová pod Roškotovým divadlem) v Ústí nad Orlicí, Husova ul. 1065 – kavárna, restaurace, salónky, kuchyň + přípravna, sklady, umývárna nádobí, chodby, záchody, zázemí o celkové výměře 557,22 m2 a inventář v majetku Města Ústí nad Orlicí a Klubcentra. Předpokládaný termín otevření: září 2016
Uchazeči předají své nabídky v zalepené obálce s označením „výběrové řízení“ nejpozději do 10. srpna 2016 na adresu: KLUBCENTRUM v Ústí nad Orlicí, k rukám ředitele, Lochmanova 1400, 562 01 Ústí nad Orlicí.
Zájemce připojí k žádosti následující dokumenty:
kopii živnostenského listu z předmětného oboru
výpis z rejstříku trestů
reference o své předchozí praxi v oboru
podnikatelský záměr s uvedením nabízené výše nájemného
čestné prohlášení, že ke dni podání žádosti nemá žádné závazky po lhůtě splatnosti ve vztahu ke státnímu rozpočtu, státnímu fondu, zdravotní pojišťovně, orgánům sociálního zabezpečení, územnímu samosprávnému celku a není v insolvenčním řízení. Vybraný uchazeč je na požádání pronajímatele povinen dodatečně předložit všechna potřebná potvrzení o bezdlužnosti, dokládající pravdivost jeho čestného prohlášení.  
Váha dodaných materiálů: 70% záměr, 30% nabídnutá cena
Kauce ve výši 40 000,- Kč bude splatná po podpisu smlouvy a převzetí prostor.
Možnost prohlídky objektu po předchozí telefonické domluvě: Radoslav Pirkl 605 482 562
Smlouvu s pronajímatelem objektu schvaluje Rada města Ústí nad Orlicí.   Karel Pokorný, ředitel Klubcentra
 
Línek: Přihlášku do UNESCO chceme mít připravenou příští rok

Když při své dovolené narazíte u nás nebo ve světě na památku UNESCO, vždy je to zárukou, že jde o něco mimořádného. Celkem 192 států podepsalo úmluvu o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví a na seznamu je nyní aktuálně 1640 památek. Časem by k nim mohla být zařazena i Kulturní krajina hřebčína v Kladrubech nad Labem. Alespoň takový je cíl ministerské Rady památky, jejíž členové se v závěru minulého týdne sešli na svém prvním jednání v císařské jídelně kladrubského zámku.
„Hlavní cílem je vše zkompletovat a připravit nominační dokumentaci tak, aby příští rok v září mohla být podána přihláška se všemi náležitostmi. Od toho data probíhá dvou až tříletý proces, v jehož závěru se rozhodne o zapsání či nezapsání památky na kýžený seznam,“ vysvětluje 1. náměstek hejtmana Pardubického kaje Roman Línek, který byl ministry zemědělství a kultury Marianem Jurečkou a Danielem Hermanem pověřen řízením devítičlenné rady. Jejími členy jsou dále místní senátorka Miluše Horská, poslanec Jan Chvojka, náměstci ministrů zemědělství, kultury a životního prostředí, ředitel hřebčína a zástupci dalších odborných organizací.
„Náš úkol není jednoduchý, protože Česká republika má na seznamu už 12 kulturních památek z let 1992–2003 a indikativní seznam zájemců je také dlouhý. Troufám si říci, že máme ale náskok v tom, že už v souvislosti s dokončením rekonstrukce velké části hřebčína se na to postupnými kroky už několik let cíleně připravujeme a nyní navíc máme velmi dobré odborné zázemí ve členech této Rady památky, která je zatím v České republice ojedinělá,“ uvádí Roman Línek. Pardubický kraj sice není zřizovatelem hřebčína, ale spravuje zde silnice II. třídy a Střední školu chovu koní a jezdectví. Podporuje také propojení budované Labské cyklostezky se zdejším areálem. Ten by se mohl stát novým velkým magnetem pro turistický ruch v kraji.
Dokončují se srovnávací i historické studie
Důležitým podkladem pro přihlášku budou nyní studie, které zhodnotí výjimečnost tohoto místa v porovnání s dalšími podobnými památkami ve světě. Ve prospěch kladrubského hřebčína hovoří především přes pět set let dlouhá tradice kultivace zdejší krajiny pro účely chovu koní a zejména to, že krajina stále aktivně slouží tomuto účelu, aniž by se tu zničily původní historické hodnoty. „Historie tu sahá do přelomu 15. a 16. století, tedy do doby Pernštejnů, kteří začali krajinu se spoustou močálů přetvářet a obdělávat pomocí důmyslných odvodňovacích a zavlažovacích systémů. Z jejich doby vede nedaleko Kladrub nad Labem poslední část Opatovického kanálu, ze kterého byl pak na konci 18. století vyveden takzvaný Kladrubský náhon. Ten je důležitou součástí zdejší kulturní krajiny a hřebčín podal žádost o jeho uznání kulturní památkou,“ dodává v této souvislosti Línek. Srovnávací studie hřebčína a jeho kulturní krajiny bude dokončena už letos koncem léta, historická pak příští rok na jaře.
Krajinu chrání památkáři už nyní
Předstupněm přihlášky na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO bylo v závěru loňského roku vyhlášení krajinné památkové zóny „Kladrubské Polabí“ a od 1. května letošního roku i Evropsky významné lokality v rámci NATURA 2000. Ta zahrnuje jak oblast lužního lesa, tak areál hřebčína, luk, výběhů a pastvin. Památková zóna obsahuje dodnes zachovanou komunikační síť. Osa symetrie hlavních kladrubských stájových objektů směřuje do Řečan a jako hlavní osa krajinné kompozice je pak vnímána alej z velkého nádvoří směrem na západ ke dvoru Františkov a dál.
Účast v prestižním klubu je příležitostí i závazkem
S podáním přihlášky souvisí i spousta dílčích kroků, které se týkají propagace, a to jak vůči turistické, tak i odborné veřejnosti u nás a v zahraničí. Proto plánuje Rada památky uspořádat v příštím roce mezinárodní krajinářskou konferenci a vydat různé publikace s textem v češtině i v angličtině. „Do tisku jsme již zadali knihu s názvem Hřebčín v Kladrubech nad Labem - Krajina koní, na které pracovali odborníci z oblasti památkové péče, ale rádi bychom vydali i novou reprezentativní obrazovou publikaci,“ říká ředitel Národního hřebčína Jiří Machek.
Být zapsán do Seznamu světového dědictví znamená stát se členem jakéhosi prestižního klubu. „Kromě mezinárodní propagace to znamená také velkou příležitost ve sféře služeb pro cestovní ruch. Rád bych, aby Pardubický kraj místním obcím pomohl například s širší urbanistickou studií, která bude s tímto rozvojem počítat. Spolu se starosty jsme se byli vloni podívat v podobném Lednicko-valtickém areálu a viděli jsme, že se tam běžný život zapsáním na seznam UNESCO nezastavil, ale přinesl řadu nových možností. Na druhé straně je tu ale povinnost památku udržovat a kontinuálně se o ni starat,“ poznamenává předseda Rady památky Roman Línek.