Českotřebovský deník 199/2016 (6/8)  
Navržená trasa přímého napojení I/14 na obchvat Opatova může mít velké problémy, tedy i velké zdržení

Vyplývá to ze stanoviska ZO ČSOP Rybák Svitavy, které bylo pořízeno v nedávné době (únor 2016), kdy byl investiční záměr na přeložku silnice i/14 publikován. Zatímco snaha českotřebovských zastupitelů  spočívá v co nejrychlejším vybudování této přeložky, která má mít funkci přivaděče na D35 zejména pro nákladní dopravu, mohlo by to dopadnout s velkou pravděpodobností obráceně. Díky potřebě řešit poměrně závažné ekologické problémy je velká šance na několikaleté zdržení. Proto také ekologové vrací do hry také tzv. "nulovou variantu", tedy nestavět zatím na tomto úseku nic. Jinak by se mohlo postavit něco, co bude  ještě více škodit než současná trasa I/14 vedoucí přes obec Třebovice, do které se navíc v poslední době dost investovalo a také v současné době investuje (nyní se v Třebovici na I/14 např. provádí nákladná přestavba mostu přes Třebovku).  Přitom stanovisko ekologů je vstřícné, nejde o žádný ekoterorismus, nabízí nové schůdnější varianty, které prochází obcí Třebovice v prostoru kolem tělesa železnice nebo jej přechází. Ekologové upozorňují na nedokonalost předloženého materiálu, nepřesné či problematické hodnocení vlivu na lokalitu především u doporučené červené varianty přeložky I/14 vedoucí přes část rybníka Hvězda přímo na obchvat Opatova. Cituji z úvodního textu celkově šestistránkového vyjádření ZO ČSOP Rybák Svitavy, podloženého velkými znalostmi posuzované lokality:
"Potřebu přeložky silnice I/14 vnímáme jako do určité míry opodstatněnou, za jednoznačnou prioritu stavby je třeba považovat obchvat České Třebové, který doporučujeme po trase navržené červené varianty. Souhlasíme s názorem ŘSD, že původně zvažovaná varianta připojení měst Česká Třebová a Ústí nad Orlicí ve směru na MÚK na R35 v prostoru Litomyšl sever není vhodná pro nákladní dopravu. Variantu připojení obou měst směrem na Opatovec tedy nezpochybňujeme.
Zároveň ale upozorňujeme, že na katastru obce Opatov v Čechách jsou navrhované trasy velice problematické a jejich realizace by měla silně negativní vliv na přírodu a krajinu, včetně zvláště  chráněných částí přírody podle zákona č. 114/1992 Sb. Proto doporučujeme stavbu připravit tak, aby mohla být schvalována a realizována ve dvou etapách – úsek mezi Dlouhou Třebovou a křižovatkou u  obce Rybník je žádoucí zrealizovat co nejdříve, naopak při přípravě úseku mezi křižovatkou u obce Rybník a napojením na silnici I/43 lze očekávat průtahy.
Mapka ekology navržených variant přeložky přes Třebovice :

Rockový koncert v Javorce

Ve čtvrtek 4. srpna od 19 hodin koncertovala v hudebním pavilonu Antonína Bennewitze  rocková kapela Interstate 60, byla opět pohoda, ke spokojeným posluchačům přímo v okolí hudebního pavilonu a javorecké restaurace je potřeba přičíst ještě desítky lidí relaxujících po celé velmi pěkně uklizené Javorce.
 

Ústí nad Orlicí má na rekonstruované ulici T.G.M. novou funkční fontánu

Byla spuštěna tento týden 3.srpna, je počítačem programovaná s drahou technologií. Podle médií stála na 3 miliony  Kč, přestože byla cena snížena v rámci výběrového řízení.  Je to ovšem oživující prvek, který zapadne do řešení celého prostoru, jistě daleko lépe než řešení  nedaleké Kociánky, kde jsou právě vodní prvky velkým problémem.  Provoz fontány je prozatím zkušebně nastaven od 7 hodiny ráno do 22 hodiny večerní. Fontána pracuje ve třech fázích a to 30 sekund klidového stavu, 1 minuta střední intenzita a dalším minuta vysoká intenzita. Tento program se opakuje dokola. Podle zkušeností a požadavků například při zvláštních příležitostech bude možné fontánu přenastavit a její provoz tak upravit. Dokončení fontány se podle původního plánu zpozdilo, měla být hotova do konce června. Problémy byly se žulovými stupni k fontáně, které bylo nutné vyměnit. Obrázky představují záměr nové fontány a dole ještě pro připomenutí situaci dřívějšího stavu lokality.
Nejen fontána, ale celé řešení ulice T.G.M. se mi osobně velmi líbí, vládne zde pohoda, je zde i jistá možnost parkování, možnost jízdy cyklistů v protisměru. I to ulici více oživuje.  Něco takového jsme mohli mít i po rekonstrukci na naší ulici Nádražní. Bohužel bylo zvoleno jiné řešení, které toho tolik nepřináší.
Také u nás V České Třebové máme fontány, jsou často předmětem obdivu a to oprávněně. Jejich cena nebyla vlastně nikdy samostatně uvedena. Jsou však velkým oživením města a to jak na Splavě, tak na náměstí Jana Pernera.  Lepší řešení je očekáváno na Novém náměstí, kde proběhla architektonická soutěž, další pokračování do stupně realizace je zatím odloženo. Těžko tedy předpokládat, že by se obnovila např. jen samostatná fontána. Ona ve skutečnosti není tak zlá či ošklivá, občané však upozorňují především na nepořádek v jejím okolí. V dalších lokalitách se s ním nesetkáváme...
 
Další "staronová" fontána Vážka byla odhalena v orlickoústeckém Domově důchodců 6. června

V pondělí 6. 6. 2016 proběhla slavnostní instalace plastiky Vážka na fontánu jezírka Domova důchodců v Ústí nad Orlicí. Autorem plastiky je umělecký kovář František Antonín Bečka. Pozinkovaná a patinovaná plastika nahrazuje původní měděnou plastiku, která byla před několika lety ze stejného místa ukradena.  Vážka vznikala ve lhotecké kovárně Františka Bečky letos v jarním období, sám jsem byl její kompletaci sledovat.  Není tak nápadná jako osvětlená fontána v centru města Ústí nad Orlicí , ale také důležitá. Symbolizuje totiž sounáležitost orlickoústeckého Domova důchodců a Nadace Vážka, která podporuje nemocné Alzheimerovou chorobou.
Velká Židle z litomyšlských klášterních zahrad zmizí

V srpnu by měla na přání autorky Magdaleny Jetelové Litomyšl opustit a vrátit se do Prahy, kde získala věhlas díky své „plavbě" po Vltavě při povodních v roce 2002.
Dílo vzniklo již v 80. letech 20. století.
V Litomyšli se objevilo poprvé v roce 2004 potom se po cestě po celé republice do "Litomyšle znovu vrátilo v roce 2008.
Je to socha velmi oblíbená, vynikající místo pro fotografování ke všem příležitostem.
V Litomyšli už pod Deníku řeší, čím ji nahradí.
Šance, že by zůstala, je velmi  malá.
Dílo bylo při vzniku symbolem totality, malosti a zbabělosti.