Českotřebovský deník 200/2016 (7/8)  

Českotřebovský cyklomaraton jelo 149 bikerů

85 z ních si zvolilo delší 50km dlouhou tra a 64 jelo "pětadvacítku".  Počasí přálo, terén byl suchý, tra dobře připravena a označena.  Součástí cyklomaratonu byly i závody dětí v areálu FK Pod Jelenicí a soutěže pro menší děti, které pořadatel závodu připravil ve spolupráci s DDM Kamarád Česká Třebová.  (Další ve zvláštním článku.) Všechny výsledky ZDE

Výsledky

Poř. Jméno Klub Čas
1 Šastný Petr Erste Premier Petr Čech MTB team 1:47:31
2 Skalický Pavel Cykloteam KOLARNA Olomouc 1:47:40
3 Záleský Milan RCR bike Česká třebová 1:49:27
  •  
  • Poř. Jméno Klub Čas
    1 Lidmila Martin CYKLO-SKI klub Polička 0:58:38
    2 Vopařil Josef První krok 1:01:11
    3 Holub Jan SYMBIO CANNONDALE 1:03:44
     
    Jubilejní 30. ročník závodu Regionem Orlicka má letos českého vítěze

    Letos se jela poslední IV. etapa závodu a to shodou okolností také přes Českou Třebovou ve směru od Litomyšle na Skuhrov kolem jedenácté hodiny dopolední. Tím 30. ročník jednoho z nejprestižnějších juniorských etapových závodů v Evropě, Regionem Orlicka 2016 skončil. Dvouletou nadvl​ádu německých borců přerušil český juniorský šampion v silničním závodě - Jakub Otruba (MAPEI Merida Kaňkovský). Trikoty vítězů dalších třech bodovacích soutěží si pak rozdělili jezdci ze třech našich sousedních zemí. 
    V neděli 7.8. v devět hodin ráno odstartoval již značně zredukovaný peloton k poslední zkoušce - 95 kilometrů dlouhé etapě se čtyřmi hodnocenými stoupáními a třemi rychlostními prémiemi. Špička pořadí byla široká kvůli malým odstupům mezi jezdci. 
    Vrásky a pot na čele přidělávali borci ve žlutém opět aktivní němečtí závodníci. Celý tým RSC Cottbus, tradiční účastník lanškrounského závodu s trenérem, který se zde za tu dobu dokonce naučil i trochu česky, byl za svoji aktivitu a kvalitu po dobu celého víkendu nakonec odměněn cenou pro nejlepší celek. Český mistr Otruba žádný potvrdil dobrou výkonnost, stálo ho to hodně sil.Svoji pozici uhájil i v tradičně rozhodujícím stoupání z České Třebové na Skuhrov, kde čelní skupina se všemi favority dojela výborného Ambrosiuse. Tato skupina pak dojela společně i do cíle, kde všechny přespurtoval rakouský reprezentant Florian Kierner (Team Oberösterreich), čímž urval i bílý trikot s modrými puntíky pro vítěze bodovací soutěže. Druhý byl Václav Širůček (KC Kooperativa Jablonec n. N.), třetí Poul Rudolph (LV Berlin 1). Otruba dojel v poklidu v čelní skupině a mohl si tak vychutnat dle svých slov největší úspěch v kariéře. Zelený dres Petra Sagana z Tour de France byl jako tečka za závodem  věnován talentovanému vítězi. Otruba tak má na svou brzkou cestu do Švýcarska, stហs nejlepšími cyklisty Evropy, velmi pěkný suvenýr. (cyklonovinky.cz)
     
    Stavba dětského hřiště na Křibu zahájena

    V sousedství domu čp. 1806 se ve stínu vrostlých stromů začalo s budováním přislíbeného dětského hřiště, které na sídlišti Křib citelně chybí vlastně od doby jeho výstavby začátkem sedmdesátých let. Stav rozpracovanosti k 7. srpnu je vidět na fotografiích. hřiště není sice příliš velké, bude ale jistě dobře využito. Mimo čtyř prvků pro děti, mezi kterými bude dominantou prolézačka ve tvaru pirátské lodi (viz obrázek z prospektu), dále houpačka a vahadlová houpačka zde budou také tři rozcvičovací a  posilovací prvky vhodné pro děti i dospělé, lavičky, také stojan na kola či odpadkový koš. Jak můžeme pozorovat na stavbě tak současně projde rekonstrukcí nedaleké stanoviště kontejnerů tak, aby nerušilo vzhled lokality. Montហherních prvků provede odborná firma TR Antoš, s.r.o., která byla pověřena stavbou hřiště, i když zde najdeme i techniku firmy RYDO.  Vybrané místo je sice na svahu, lze jej pomocí teras zmírnit. Kladem je i to, že hřiště není pod okny bytů, mohlo by to být předmětem stížností.  V září už má být hřiště v provozu.
     

    Informační orientační systém města

    Byl vybudován pomocí tabulí umístěných zejména a na sloupech veřejného osvětlení případně dalších instalovaných sloupech postupně od konce devadesátých let. Postupně se doplňuje a aktualizuje, je stále dokonalejší. Tak např. již nefunkční Lanový park Peklák  vystřídaly aktuálnější směrovky. Myslím, že chybí směrování na park Javorka, který potom turisté odjinud obtížně hledají. Kupodivu o něho je zájem. Snad je i historický, nebo ve svých pamětech píše i F.V. Krejčí, jak se v Javorce setkal na přelomu 19. a 20. století s básníkem Jaroslavem Vrchlickým, který si vyšlápl do Javorky při jízdě vlakem přes Českou Třebovou. Javorka je pojem nejen pro Třebováky a měli bychom se jí chlubit. Pouliční systém dnes sice doplňují všelijaké mobilní verze, takže dnes pomalu nemůžete zabloudit v žádném cizím městě, ale šipky na ulicích se osvědčily, přemýšlejme dále o jejich doplňování .
     
    Něco je asi špatně

    Máme nové Velkoobjemové kontejnery na sídlišti Trávník, chválili jsme je. Když se přijedete podívat nyní dostane se vám ovšem pohled, který svědčí o tom, že je někde chyba. Buď je kontejner plný a nevyváží se a bude třeba upravit  interval, nebo je třeba i prázdný, ale ucpaný, nebo hrdlo koše je malé. Ač bylo slíbeno zvětšení, kontejnery jsou stejné jako na Starém náměstí.  V každém případě je tento problém třeba rychle vyřešit. Novinka stála skoro milion. Fotografie ukazuje, že nové velkoobjemové kontejnery moc nefungují....
    Vedlejší snímek je z dnešního nedělního rána 7. srpna, kde si vandalové jdoucí kolem zřejmě do podchodu směr Semanínská ulice krátili dlouhou chvíli demontáží odpadkového koše.  Je to škoda, odpadkové koše také nejsou zadarmo.
    Další rušivý prvek, na který si dovolím upozornit třetí vedlejší fotografií je dlouhodobě prázdná a otrhaná "reklamní plocha" firmy Hostalek Werbung na Starém náměstí v sousedství velké mapy města blízko radnice a nyní opravovaného morového sloupu. Její stav je dlouhodobě špatný, plocha je nevyužitá, je to ostuda. Je třeba aby byla demontována v co nejkratší době.  Na sloupech se město na jedné straně vzorně stará o květinovou výzdobu, což není na sloupech nijak jednoduché a díky šlendriánu firmy Hostalek Werbung zde současně vzhlížíme na něco, co na hlavní náměstí rozhodně nepatří.  (Děkuji za zaslání fotografií a upozornění, třeba to pomůže )
     
    Olympijský park Pardubice zahájil, stejně jako olympiáda v Riu

    Také v Pardubicích se jednalo o slavnostní událost, které se zúčastnili nejen významné politické osobnosti, ale také bývalí čeští olympionici. Byla to pro Pardubice zajímavá událost, kterou podpořilo jak statutární město Pardubice, tak Pardubický kraj. Akce se zúčastnil jak primátor města Pardubic Charvát, tak krajský hejtman Martin Netolický, který se právě vrátil z dovolené na Islandu.
    Na páteční slavnostní zahájení Olympijského parku Pardubice přišlo možná až 20 tisíc lidí. Šlo o masivní záležitost, která je nepochybně v Pardubicích největší akcí posledních let. V průvodu, který od fontánky na třídě Míru zamířil k Zelené bráně, dále do Tyršových sadů a následně do parku Na Špici, byli hudebníci, tanečnice, vyvýšené divadelní scény a kolostroje. K nim se pak připojovali další lidé. SAníky L. Kozla z pátečního  zahájení akce:
    Zatímco páteční otevření provázely rozpaky, sobota a neděle byla akčnější a byla věnována sportu. Přišlo opět mnoho tisíc lidí, kteří ocenili, že si mohou vyzkoušet několik desítek disciplín. Nabídka je pestrá a až na výjimky se na jednotlivé disciplíny nestály fronty.Sobotní den odstartovala rozcvička, od deseti hodin byl připraven náročnější program. Připraveny byly i dračí lodě, karate, vzpírání i řada dalších sportovních aktivit. V neděli bylo na letním stadionu připraveno ragby, s koloběžkami bylo možné vyjet na hrad Kunětická hora, konalo se i finále 4. kola Českého poháru v boulderingu. Program parku potrvá do 21. srpna.

  • Pardubický kraj do voleb

    Bylo podáno celkem 22 kandidátních listin.