Českotřebovský deník 202/2016 (9/8)  
Nová stomatologická ordinace 

Od 1. září pracuje MUDr. Karel Šefrna v nové ordinaci ve druhém podlaží  polikliniky na Masarykově  ulici .
Ordinační doba: út.8-13 st.13-18 čt.8-13 hodin. Telefon  v ordinační době 465 534 834.
 
Kamiony na cyklostezce

Stát se to může, na trase cyklostezky v Benátkách jsou bohužel průmyslové objekty firmy Techplast, které je třeba zásobovat a tak se to bez kamionů neobejde. V loňském roce probíhala rekonstrukce mostu přes Třebovku  tak kamiony musely jezdit ze zadu od Parníka, od Kauflandu. Právě v místech mezi křižovatkou s ulicí Pazouška a  U Dvora a firmou Techplast je komunikace nejužší a vedle kamionu projíždějícího tudy např. od Kauflandu  neprojede ani  cyklista, přestože jde o komunikaci s obousměrným provozem. Zvláště tento úsek pro pro kamiony a nákladní vozy zcela nepoužitelný. Přesto tam jezdí, možná to mají od Ústí nad Orlicí do průmyslových objektů blíže. Považuji za nutné na tomto úseku pomocí dopravního značení jízdu kamionů a všech vozidel těžších než 2 tuny bezpodmínečně zakázat!  Když už sem na cyklostezku musí taková vozidla jezdit, ať do firmy přijedou z druhé strany od Podbranské ulice, kde je přece jen komunikace o něco širší. Třicítka je ovšem samozřejmostí....
Posekané porosty v Benátkách

Pohled na posekané plochy budoucího dopravního hřiště je povzbuzující, odstranění přeschlé vegetace jistě nebylo jednoduché, všem, kteří ti zajistili, je třeba poděkovat.
 
Hokejbalová  aréna před dokončením

Termín určený v podepsané smlouvě s firmou Strabag (5. srpen) se sice nepodařilo splnit, ale důležitější než přesné splnění termínu je  jistě kvalita odvedené práce. Nový asfalt je položen, připravuje se montáž mantinelů, potom také sítí na čelech hřiště. I dnes 9/8 se na  hokejbalové ploše pracovalo, dva pracovníci firmy zde připravovali upevnění pro mantinely.  Hokejbalisté posunutí termínu dokončení odsouhlasili, mají však připomínky ke kvalitě. Podle jejich zjištění jsou na ploše nerovnosti, které zapřičiní tvorbu kaluží  např. v brankovišti domácích. Při měření bylo ale zjištěno, že zjištěné nerovnosti se do normy "vejdou". Předělávat se tedy nic nebude.
 
Neořezaná vegetace podstatně zužuje Husovu ulici u firmy Pirell

Na fotografiích je jasně vidět, že při průjezdu Husovou ulicí kolem firmy Pirell ve směru na Lhotku je třeba počítat se zbytečným zúžením vozovky. je to způsobeno nejen letos, ale i v minulých letech neudržovanou vegetací za svodidly na břehu Třebovky, která zasahuje do jízdní dráhy opravdu velmi zásadně.  Nechci řešit čí je to zeleň a kdo měl její úpravu provádět. Důležité bude, když bude co nejdříve upravena tak, aby byla jízda touto ulicí bezpečná. Je zde cyklostezka a poměrně živý obousměrný provoz, což se nyní děje na zbytečně zúženém profilu vozovky.

Registrovaní kandidáti do Senátu ve volebním obvodu 46 Ústí nad Orlicí

Soňa Hlavová (SPO)    
Jan Lipavský (ANO)  
Martin Strnad (Úsvit-NK)  
Petr Šilar (KDU-ČSL)  
Antonín Vyšohlíd (KSČM)  
Jaroslav Zedník (TOP 09)  
Dalibor Zelený (ČSSD)
 
TJ  LOKOMOTIVA ODDÍL JÓGY

Zahajujeme pravidelná cvičení tajči a jógy, pro rok 2016 – 2017,
gymnastický sálek školy VDA, Habrmanova, Česká Třebová
Pondělí :   5.9. – tajči      17.00 – 18.30 hod.
Úterý:       6.9. -  jóga      18.00 – 19.30 hod.
Čtvrtek:    8.9. – jóga       17.00 – 18.30 hod.
Tajči – nová sestava  Taj czy cjuań styl Čchen podle  Borise Tichanovského, opakování naučených sestav.
Jóga – harmonizační cvičení, jogové  sestavy, dechová cvičení a cvičení na zlepšení zraku, cviky na uzdravení stavu páteře a kloubů, zdravotní Čchi – kung.
Cvičení  tajči i jógy je vhodné pro všechny věkové kategorie, cvičení je přizpůsobeno všem, i těm, kteří o józe nic nevědí, nebo mají nějaké zdravotní potíže. Tajči i jóga učí soustředění, správně dýchat, harmonizuje tělo a mysl. Učí poznávat sama sebe.
CENA:  Jóga a Tajči :  jednotlivá cvičební hodina 50,- Kč,  permanentka (10 cvičebních hodin)  je za 450,- Kč.  Studenti, maminy na mateřské a senioři, jednotlivá cvičební hodina 45,- Kč, permanentka (10 cvičebních hodin) za 400,- Kč.
 Info: tel. Dáša Petrželková  777 044 485  email dasa.petrzelkova@seznam.cz
Milena Umová   723 780 143  email  milena.umova@seznam.cz
 
SKI TEAM Česká Třebová - nábor dětí ve věku 5 - 10 let

Nový spolek SKI TEAM Česká Třebová, z.s. bude mít během několika týdnů řadu závodníků od nejmenších po dospělé a Masters, kterým bude muset SKI KLUB Česká Třebová, z.s. na základě jejich žádostí ukončit členství. Na to, že je nás jen 18, tak jsme v minulých sezónách dosahovali na Krajských přeborech Pardubického kraje a kraje Vysočina v jednotlivých závodech i celkově řadu míst na stupních vítězů a nebo do 6. místa, do kterého se v kategoriích žáků a mladších vyhlašují výsledky a předávají se ceny. Máme z minulosti několik Krajských přeborníků od nejmenších po dospělé. Masters jezdí ve volných termínech příležitostně  dva trenéři v kat. muži a ženy, oba vyhráli v roce 2015 Českomoravský pohár,  získali v posledních letech medailová umístění na MČR, FIS Masters Cup v Peci pod Sněžkou /Sv. pohár Masters/ a oba se v letošním roce zúčastnili FIS WORLD Criteria  Masters /MS Masters/ ve Špindlerově Mlýně, kde v kategorii žen C3 zajela trenérka Hicklová  4.místo v Super G a  2.místo v GS (obří slalom).
Přijďte mezi nás, pomůžeme Vám naučit Vaše dítě lyžovat tak, aby se mohlo bezpečně zúčastňovat závodů. Předpokladem členství je, že Vaše dítě již zvládlo začátky lyžování. Vaše dítě bude po odborné stránce vedeno k získání a prohloubení techniky jízdy vedoucí k bezpečnému zvládnutí nástrah lyžařských svahů. Jsme s ostatními rodiči a závodníky výborná parta a výsledky dokazují, že víme jak účelně po odborné stránce vést tréninky.
Navštivte naše nové stránky na  http://www.skiteamct.cz/, kde získáte více informací
o trenérech a  závodnících. Nahlédnout můžete i do fotogalerií od  roku 2005 do 2016 a udělat si obrázek o všech závodnících a o tom, co se může Vaše dítě naučit.
Zájemci o sjezdové lyžování mohou své děti přihlásit u trenérů
Hicklová Zdeňka / tel. 723012338, e-mail: zdenka.hicklova@seznam.cz/,
Dostál Oldřich / tel. 722593784, e-mail: ski.dostal@ktct.cz/,
nebo po tel. domluvě na adrese spolku Česká Třebová, Grégrova 78 .
Zde získáte informace o podmínkách členství ve  SKI TEAMU Česká Třebová,z.s.
 
Mobilní operátoři slibují zlepšení signálu

Ke konci roku 2015 svolal hejtman Martin Netolický jednání se třemi nejsilnějšími mobilními operátory na území České republiky. Důvodem byly časté připomínky starostů obcí, ale také samotných občanů k pokrytí jednotlivých lokalit mobilním signálem. V současné době jsou dokončeny analýzy pokrytí včetně nastínění možných řešení pro jednotlivé lokality.
„Od počátku bylo naší snahou upozornit na fakt, že celá řada sídel je bez stabilního pokrytí mobilním signálem a nejedná se pouze o lokality v kopcovitém či hůře přístupném terénu. Jsem rád, že byla debata vyvolána a nyní víme, ve kterých lokalitách a za jakých podmínek může být signál posílen, což již bylo díky sdílení sítí mezi operátory O2 a T-Mobile v mezidobí učiněno například v Býšti, Kladrubech nad Labem, Litošicích, Rohoznici nebo Sebranicích. Další obce se mohou na zlepšený signál těšit již do konce tohoto roku v závislosti na daném operátorovi,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Máme příslib, že v případě aktivní spolupráce obcí může být signál posílen i v místech, kde není příliš velká návratnost investice. Další řešení již tedy bude na samotných obcích, které od nás informaci mobilních operátorů již dostali,“ sdělil hejtman Netolický.
Díky dalšímu sdílení sítí mezi společnostmi O2 a T-Mobile dojde do konce roku 2016 ke zkvalitnění signálu v dalších obcích, mezi které patří také Běstvina, Cotkytle, Česká Třebová, Hejnice, Hroubovice, Chrast, Javorník u Svitav, Makov, Němčice, Nové Hrady, Petrovice, Strakov, Velká Skrovnice, Vidlatá Seč, Výprachtice nebo Vysoké Mýto.
 
Informace k připravovanému zákonu o sociálním bydlení

Nikdo byt nedostane ani za peníze, ani zadarmo. Systém sociálního bydlení má podpořit pouze nájemní bydlení, nikoliv bydlení v osobním vlastnictví. Účelem návrhu je podpora nájemního bydlení pro mladé rodiny s dětmi, seniory, zdravotně postižené nebo osoby bez domova.  Pro lidi, kteří nedosáhnou na běžný tržní nájem a končí proto zbytečně v ubytovnách nebo na ulici. Sociální bydlení bude záchranná síť, která lidem pomůže najít střechu nad hlavou za přiměřený měsíční nájem. A jelikož v těchto bytech budou lidé platit sociální nájemné, bude i stát doplácet na dávkách na bydlení méně než je tomu nyní.
Celý systém sociálního bydlení je postaven na tom, že pokud se lidem, kteří bydlí a platí nájem v sociálním nebo dostupném bytě dostatečně zvýší příjem, tak přejdou do běžného tržního systému bydlení. Nicméně se počítá s tím, že například seniorům nebo zdravotně postiženým, pokud nezdědí výrazný majetek nebo nevyhrají jackpot v loterii, bude dostupný byt s garantovaným nájemným při splnění podmínek poskytován na dobu neurčitou
Budou jasně stanoveny podmínky, které musí lidé splnit proto, aby dostali podporu v podobě sociálního nebo dostupného bydlení a tak i nižšího nájemného. Zákon cílí na lidi, kteří potřebují pomoci při zajištění a udržení samostatného nájemního bydlení. Řada lidí to bez pomoci nezvládne, čeká pouze na dávky nebo i na ty, kteří obchodují s chudobou a vytvářejí v obcích ghetta. Zákon tak pomůže i proti vytváření ghett nebo sociálně vyloučených lokalit! Sociální pracovník obce bude tyto osoby motivovat k nalezení zaměstnání, řešení dluhové pasti a splácení dluhů, bude pomáhat rodinám při výchově dětí atd. Domácnosti se budou muset podrobit tomuto systému, současně budou motivováni se postupně dostat do dostupného bytu, kde již budou bydlet bez dohledu sociálního pracovníka.
Sociální bydlení nemá starostům obcí ztěžovat život, ale nabízí cestu, jak výše uvedenou povinnost naplnit. Za jasných pravidel a s garantovanými penězi, které obcím pomůžou sít sociálních a dostupných bytů vybudovat. Obce budou nadále držitelé hlavních rozhodovacích pravomocí. Budou rozhodovat, komu, kdy a jaký byt bude nabídnut k pronájmu.
Obcím může vzniknout finanční ztráta se zajištěním celého systému, ale i na to pamatuje návrh zákona o sociálním bydlení. V případě, že tato ztráta vznikne, bude ji sanovat stát skrze nárokové dotace. Obce budou mít ze zákona právní nárok na dotace na stavbu, opravu, pronájem a provoz sociálních a dostupných bytů a dotace na oblast sociální práce
 
Komunikace poničené při výstavbě chrudimského obchvatu jsou opět v pořádku

Krajští silničáři dokončili sérii oprav komunikací, které byly nadměrně opotřebeny při nedávné výstavbě obchvatu Chrudimi. Jedná se o pětici úseků, které byly využity jako objízdné trasy či po kterých stavbaři přepravovali materiál potřebný ke stavbě. Na opravách se finančně podílel stát a Pardubický kraj.
„Ředitelství silnic a dálnic ČR na opravy těchto silnic v rámci projektu chrudimského obchvatu vyčlenilo finanční prostředky ve výši 24 milionů korun. Šetření však ukázalo, že na kvalitnější a souvislou opravu všech úseků tato částka bohužel nestačí. Proto jsme se rozhodli přidat dalších 12 milionů korun ze svého rozpočtu, abychom zajistili kvalitní opravu těchto úseků,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. „Jedná se o silnice III. třídy, tedy ve vlastnictví Pardubického kraje. Bylo by od nás velmi nerozumné, kdybychom se o vlastní majetek nepostarali,“ komentoval rozhodnutí krajské samosprávy náměstek hejtmana Pardubického kraje zodpovědný za dopravu Jaromír Dušek. Podle něj je tento společný projekt jasným příkladem dobré spolupráce mezi státem a krajem, respektive mezi jejich investory Ředitelství silnic a dálnic ČR a Správy a údržby silnic Pardubického kraje.
V rámci odstranění škod silničáři opravili pět úseků silnic. Jednalo se o úsek silnice III/3408 od autobusové zastávky po zástavbu v obci Tuněchody, o průtah obcí Topol a následně úseku silnice III/34034 od obce až po křižovatku se silnicí I/17 v Kočí. Také o opravu silnice III/34026 v obci Vestec. Jako poslední projekt se na řadu dostala oprava silnice III/34026 od kruhové křižovatky Chrudim – sever směrem na Ostřešany. Všechny stavby jsou v tuto chvíli už v provozu. „Tuto opravu přivítali zejména řidiči jedoucí do Pardubic přes Nemošice a Ostřešany,“ konstatoval ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje Miroslav Němec, který připomněl předchozí navazující projekty. „Prakticky ucelené opravy doznala celá trasa od sídla Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje přes Nemošice a Ostřešany do Chrudimi, a to včetně tří nových mostů v Nemošicích.“
Nového obchvatu Chrudimi se řidiči dočkali v závěru loňského roku, kdy byla otevřena jeho první část v délce téměř šesti kilometrů. Na pokračování obchvatu směrem na Slatiňany si motoristé budou muset počkat minimálně do příštího roku, kdy by mohla být výstavba druhé části komunikace zahájena. Rovněž i zde se očekává pokračování v opravách poškozených silnic provozem a stavbaři.