Českotřebovský deník 205/2016 (12/8) 
Připravuje se omezení parkování na sídlišti Lhotka

Městský úřad Česká Třebová, odbor dopravy a silničního hospodářství, na základě žádosti Města Česká Třebová, vydal dne 07.06.2016  návrh opatření obecné povahy, kterým oznámil záměr instalovat na ulici Lhotka trvalé dopravní značení IZ 8a „Zóna s dopravním omezením“ s vyobrazením značky „Zákaz stání“ umístěné u čp. 45 ( hostinec U Frajdlů) ve směru na sídliště Lhotka. V opačném směru pak dopravní značení ukončující tuto zónu s dopravním omezením.
Po instalaci dopravního značení, které je plánováno na začátek měsíce září, budou moci řidiči zastavit svá vozidla pouze na místech označených dopravní značkou IP 11a „parkoviště“. 
Ing. Tomáš Hájek, vedoucí odboru dopravy a silničního hospodářství
Krátký komentář k opatření 

Na sídlišti Lhotka se situace s parkováním v posledních letech dramaticky zhoršila. Město v roce 2004  v rámci akce regenerace sídliště vybudovalo parkoviště o 65 místech a v letech 2007-2008 z vlastních prostředků pak dalších cca 20 míst.  Přesto se ukázalo, že v současné době toto nestačí. Bylo někdy s podivem sledovat, kde všude se může zaparkovat. Řidiči nechávali stát vozidla v zákazech zastavení a stání, na zelených plochách nebo tak, že blokovali výjezd z parkovišť. Byl znemožňován příjezd vozidel záchranné služby a požárních vozidel k obytným domům, narušována bezpečnost a plynulost dopravy.   S vybudováním placeného parkoviště se situace s parkováním zlepšila a je zatím dostatek volných bezplatných parkovacích míst. Osobně jsem se o tom přesvědčil dne 03.08.2016 ve 21:30 hodin.  V současné době, dle vyjádření provozovatele parkoviště, je prodáno všech 20 garáží a 49 parkovacích míst z 63.  Bohužel obyvatelé sídliště, kteří si zaplatili parkování, zde zatím moc neparkují. Skutečnost je taková, že na parkovacích místech stojí ve večerních hodinách pouze cca 20 aut. 
Termín platnosti tohoto nového opatření byl stanoven na pondělí 05.09.2016.                Dobromil Keprt, místostarosta
 
Parkoviště na Skalce - už se rýsuje

Dodavatelem stavby parkoviště je společnost Agile, s.r.o., velký úkol spojený s odbagrováním a odvozem velkého množství M3 zeminy je prakticky splněn, zbývá odbagrovat stání pro 4 autobusy. V současné době se připravuje místo pro betonování lavice na hraně parkoviště nad svahem do budoucího parku.  Následně bude třeba realizovat armování konstrukce, vyrovnání a štěrkování plochy, která bude poté vydlážděna zámkovou dlažbou. termín dokončení stavby je určen na konec měsíce října.  Současně bude letos ještě vybudována dešťová kanalizace pro tuto plochu parkoviště komunikace na skalce a pro novou tělocvičnu, která odvede dešťové vody přes budoucí park přímo do řeky Třebovky. Nové úprava komunikace podél budovy  internátu  může být provedena až po dokončení stavby tělocvičny, tedy vlastně až v příštím roce. 
Na tělocvičně probíhají práce rychlým tempem, dokončeny jsou střechy, také příčky, instalace, zahájila se montáž oken, vnitřní omítky, stavba lešení zatím na straně od Miky a následovat bude i omítka vnější. Fotografie jsou z pátku 12. srpna.

Česká televize se zajímá o problém s přestavbou čp. 254 u rotundy sv Kateřiny

Publikované články a názory veřejnosti na stavbu u rotundy sv. Kateřiny našly odezvu také v dalších sdělovacích prostředcích a vzbudily zájem České televize.  Redaktorka České televize  ze studia Hradec Králové Věra Hofmanová se o problém velmi zajímá a připravuje na příští týden přímo u nás natáčecí den, kde  také počítá s účastí občanů, kteří se veřejně ve věci angažují i účastí investora, majitele i neopomene ani názory z českotřebovské radnice a  zajímá ji také názor  hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického, který se v této věci také angažoval. Přesný den natáčení zatím nebyl určen.
 
Kinematograf bratří Čadíků opět po roce na náměstí

Na náměstí se v klidové zóně během dnešního dne objevila  maringotka s projektorem patřící Kinematografu bratří Čadíků, aby v následujících dnech od 21 hodin promítala  Třebovákům vybrané české filmy.  První představení bylo dnes v pátek večer. Další program je následující:
13. 8.  ŽIVOT JE ŽIVOT  (ČR)
14. 8.  GANGSTER KA  (ČR)
15. 8.  GANGSTER KA – AFRIČAN  (ČR)
16. 8.  KOBRY A UŽOVKY  (ČR)
17. 8.  LÍDA BAAROVÁ  (ČR)
 
Občerstvení zajištěno.  Vstupné dobrovolné.
 
Problémy společnosti MIKA se podaří překonat

Zaměstnanci společnosti Mika, a.s. Česká Třebová dostali před dovolenými neočekávaný dárek v podobě výpovědí z pracovního poměru k 31. 8. s tím, že se problémová situace firmy řeší a že se předpokládá pokračování činnosti, třeba i pod jiným názvem. Čas běží a už je srpen, všichni se ptají jak to v "Mice" dopadne a případně jak změní název či majitele.  Poslední zprávy jsou povzbudivé v tom smyslu, že Mika bude pokračovat v původní podobě.  Mika je a.s., která má svoje provozy v České Třebové a ve Sloupnici, ve Třebové sídlí v budově v těsné blízkosti nově budované tělocvičny vlastně v objektech, které patří střední škole na Skalce, tedy vlastně Pardubickému kraji. Mika, a.s. se
 
Slávek Janoušek koncertoval ve staré budově Ústeckého nádraží

Spolek Oustecké nádraží, z.s. zorganizovala na pátek 12. srpna podvečer do bývalé nádražní restaurace v Ústí nad Orlicí koncert Slávka Janouška a dalších hudebníků  za účelem oživení zakoupené budovy, která zůstala uprostřed kolejí zatím bez využití prázdná.   Na starém peronu bylo velmi živo, byla zde otevřena kavárna Lila, čepovalo se pivo, mimořádně otevřeli také "drážní knihkupectví", kde mimo zajímavých publikací s drážní tématikou bylo možné zakpoupit právě také knížku Pavla Kováíře "Koleje vpředu, koleje vzadu, vztahující se právě k této nádražní budově. Pavel Kpovář byl také osobně přítomen a podepisoval knížku zájemcům.   Koncertní místnost v bývalé restauraci (která je zatím bez vybavení) byla zcela naplněna.... Více ve zvláštním článku zítra.
 
Bývalá Schindlerova továrna, v Brněnci, by se mohla stát památníkem obětem holokaustu

Alespoň takový je plán Nadačního fondu Šoa a Oskara Schindlera, který jej ve čtvrtek představil na tiskové konferenci za účasti hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického. Právě Pardubický kraj v minulosti za přispění Státního fondu životního prostředí nechal odstranit povrchové odpady a nyní se připravuje na kompletní sanaci areálu.
„Každý opuštěný areál je pro obec katastrofou. Ekologická zátěž je v Brněnci navíc mimořádně závažná a díky problémům bývalého vedení nemá obec dostatečné finanční prostředky na odstranění stávajícího brownfieldu. Proto jsme koncem minulého roku odstranili povrchové nebezpečné odpady a v současné době připravujeme analýzu rizik a následnou sanaci areálu ležícího v blízkosti vodního zdroje pro město Brno. Samotnou sanaci bychom mohli zahájit kolem roku 2018,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Jsem rád, že v nadačním fondu nacházíme jasného partnera na řešení budoucnosti areálu. Oskar Schindler může být vnímán jako kontroverzní postava, ale i přesto je od roku 2007 zařazen mezi významné osobnosti našeho kraje. Celý památník se může stát unikátní připomínkou doby nesvobody, jelikož i temnou minulost si musíme neustále připomínat,“ dodal hejtman Martin Netolický za přítomnosti předsedy správní rady fondu Jaroslava Nováka, bývalého ředitele společnosti Vitka Brněnec Františka Olberta, starosty obce Radoslava Kašpara a dalších hostů.
Oskar Schindler zaměstnával ve svém podniku za druhé světové války židovské pracovníky převezené z Polska, čímž zachránil před jistou smrtí více než 1000 lidí. Závod na výrobu textilu v Brněnci provozovala po roce 1989 společnost Vitka, která se v roce 2004 dostala do insolvence. Areál koupila firma Bustrex a přejmenovala na Vitka Textiles. Ta v roce 2011 skončila v konkurzu, výroba byla zastavena. Areál v únoru letošního roku získala v dražbě společnost Česká pozemková z Liberce.