Českotřebovský deník 207/2016 (16/8) 
 Výzva k podávání žádostí o dotace na kompostárny vyhlášená nebyla

Letos má město Ćeská Třebová v rozpočtu 720 tis. Kč  na projektovou dokumentaci pro stavební povolení pro kompostárnu Třebovice. Podle informace odboru rozvoje města a investic probíhá společné řízení pro vydání územního rozhodnutí a stavebního povolení. Zpracovává se žádost o poskytnutí podpory ze SFŽP a OPŽP, prioritní osa „Odpady a materiálové toky, ekologické zátěže a rizika“ a specifický cíl „Zvýšení podílu materiálového energetického využití odpadů“. Předpokládalo se vyhlášení výzvy k podání žádostí na říjen 2016. Proto město předpokládalo v první polovině roku 2017 zorganizovat výběrové řízení na zhotovitele, realizaci  pak v letech 2017 až 2018. Skutečnost je ovšem taková, že 41. výzva, která byla nedávno vyhlášena, možnost podávat projekty na stavbu kompostáren neobsahuje a ani v plánu dalších výzev do konce roku 2016 takový titul není uveden.  Další program na rok 2017 nebyl dosud zveřejněn.  Příprava žádosti proto není nyní aktuální  a projektová dokumentace pro SP by zatím zřejmě mohla počkat a peníze využít jinak.
Loni v předchozí 5. výzvě v rámci prioritní osy 3, investiční priority 1, SC 3.2, v tomto stejném specifickém cíli "Zvýšení podílu materiálového energetického využití odpadů" bylo do uzávěrky 15.11. 2015 podáno 465 žádostí v celkové hodnotě 1,73 mld. Kč. Z nich bylo doporučeno k realizaci  281 žádostí v hodnotě 1,01 mld. korun. Objem dotací pro tento cíl byl v loňském roce stanoven částkou 1,5 mld. Kč. Loni byl tento dotační titul určen i na stavbu kompostáren, letos je zaměřen jinak - na bioplynové stanice.
Chceme-li ovšem v České Třebové omezit zbytečné skládkování biologického odpadu, můžeme využít aktuální právě otevřenou 40. výzvu OPŽP, ve které lze získat dotaci na pořízení domácích kompostérů pro občany nebo štěpkovače přiměřeného výkonu. Domácí kompostování je vhodným doplňkem systému sběru biologicky rozložitelných komunálních odpadů ve městech a obcích, kde převažují rodinné domky, jistě také v České Třebové. To může tak napomoci snížit množství bioodpadu, které dnes končí v černých popelnicích, potažmo na skládkách. Touto cestou se vydali např. v Ústí nad Orlicí. Žádost je třeba podat do 30.11. 2016., max. výše podpory je 85%. Pro využití tohoto titulu by ovšem bylo třeba provést průzkum zájmu o kompostéry, který zatím nebyl proveden.  Těžko říci, jaký by byl zájem o zakoupení takového domácího kompostéru za dotovanou cenu (např. 10 - 15% jeho hodnoty)  a jakou cenu by ještě občané akceptovali.  Podle internetové nabídky lze nyní kompostér o objemu cca 600 - 2000 litrů koupit za 1200 - 3000 Kč. Dotovaná cena by mohla být např. 200 - 300 Kč. Myslíte, že by byl zájem?
Kompostéry mají smysl jednoduše v každé domácnosti, na chatě či zahradě. Každý rok totiž průměrný občan vyprodukuje dle statistik přibližně 331 kg komunálního odpadu, ze kterého je až 45 % kompostovatelného. Zahradní kompostéry se proto vyplatí všude tam, kde je produkován nějaký odpad. Ať už půjde o posečenou trávu, spadlé listí a větve nebo o kuchyňský odpad, kompostér si s nimi hravě poradí.
CO MŮŽETE KOMPOSTOVAT? Zbytky ovoce a zeleniny, chemicky neošetřený chlévský hnůj, plevel před květem a tvorbou semen, popel, sedliny z kávy a čaje, vaječné skořápky, drcené větve, piliny, drcené seno a slámu, zvadlé listí a zvadlou trávu, posklizňové drcené zbytky kořenů, zbytky jídel, slupky z brambor, atd.
DO KOMPOSTÉRU NAOPAK NEPATŘÍ!  Jakékoliv kovy, plasty, zbytky z cigaret, sklo, keramika, kůže, kosti, zbytky masa a masných jídel, nemocné a chemicky ošetřené listí.
 
Chcete získat kotlíkovou dotaci? Kraj pro vás připravil odborný seminář

Chcete se dozvědět více o podmínkách pro získání kotlíkových dotací, způsobu podání žádostí nebo systému proplácení dotací? Chcete vědět jak se na žádost o dotaci připravit a co všechno musíte splňovat? Na tyto, ale i mnohé další otázky odpoví odborný seminář, který připravil pro žadatele Pardubický kraj.
„Zájem o první kolo dotací a seminářů nás ujistil v tom, že i před vyhlášením druhé výzvy uspořádáme tyto semináře, na kterých zaměstnanci krajského úřadu podrobně vysvětlí všechny náležitosti nezbytné ke správnému podání a získání dotace. Jsem přesvědčený, že obyvatelé kraje o této možnosti vědí, ale nemusejí znát všechny detaily, což by je mohlo od podání žádosti odradit. Proto chceme ukázat, že se nejedná o složitý proces a získání dotace je vcelku snadné,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že podrobné informace mohou občané nalézt na internetových stránkách www.pardubickykraj.cz/kotlikove-dotace.
Bezplatné informační semináře se uskuteční:
Skuteč - 5. 9. 2016 od 16 hodin – Kulturní klub Skuteč, Rubešova 525
Lanškroun - 6. 9. 2016 od 16 hodin – Kulturní centrum Lanškroun, nám A. Jiráska 1
Moravská Třebová - 7. 9. 2016 od 16 hodin MěÚ Moravská Třebová, ul. Olomoucká 2, 1. patro
Heřmanův Městec - 8. 9. 2016 od 16 hodin – kino Mír, Náměstí Míru 177
Litomyšl - 12. 9. 2016 od 16 hodin – Zámecké návrší, Klenutý sál, Jiráskova 133
Žamberk - 15. 9. 2016 od 16 hodin – Divišovo divadlo, Nádražní 39
Podpora Pardubického krajského fotbalového svazu fotbalistům

v rámci prvního kola České fotbalové ligy mezi fotbalisty MFK Chrudim a hosty z Benátek nad Jizerou byl předán dar Nadačního fondu Pardubického krajského fotbalového svazu domácím fotbalistům a družstvu TJ Sokol Svratouch. Jedná se o informační tabule, které budou sloužit při fotbalových utkáních těchto oddílů. Další kluby se dočkají nových tabulí v nejbližších dnech a týdnech.
„Jedná se o další aktivitu nadačního fondu, která doplňuje projekt bezpečné branky. V minulém roce bylo z rozpočtu fondu pořízeno téměř 80 bezpečných branek a pro letošní rok se jedná o téměř 50 kusů. Stejně jako v loňském roce zaplatí fond jednu branku s tím, že druhou pořizuje klub či obec. Fond navíc připravuje zakoupení 50 tréninkových sad pro mládež, které budou obsahovat například žebříky, tyče, rozlišovací dresy, kužele či pevnou zeď pro nácvik standardních situací,“ uvedl hejtman Martin Netolický. “Cena jedné tabule je necelých 26 tisíc korun a zájem klubů je velký, jelikož finanční spoluúčast z jejich strany je pouze 40%,“ dodal hejtman Netolický.
Pardubický kraj přispívá ze svého rozpočtu nadačnímu fondu částkou 500 tisíc korun. Dalších jeden a čtvrt milionu získá fond od Fotbalové asociace České republiky.
 
Množství nelegálního odpadu vyvezeného do přírody rapidně přibývá

Podle aktuálních statistik se počet černých skládek meziročně zvýšil o více než třetinu. Zatímco v roce 2014 bylo v ČR evidováno 800 nových černých skládek, loni se tento "přírůstek" zvetšil na 1 800. Aktuálně se s problémem nelegálně uloženého odpadu nejvíce potýká Jihomoravský kraj a Středočeský region spolu s Prahou. Nejrizikovější skupinu odpadu přitom podle odborníků představují neidentifikovatelné tekutiny a vysloužilá elektronika.
Přestože za existenci černých skládek hrozí statisícové pokuty, jejich množství rok od roku rapidně vzrůstá. V současné době je v České republice nahlášeno 6 916 nelegálních skládek.  Nejvíce hlášených skládek má aktuálně Jihomoravský kraj, Středočeský kraj a Praha. „Velký podíl na tom má skutečnost, že dané oblasti pokrývají největší města a žije tu hodně lidí. Osobně bych očekával ještě vyšší počty skládek v Moravskoslezském kraji a Ústeckém kraji, které patří z pohledu životního prostředí k těm více postiženým. Lidé v těchto místech jsou ale nejspíš méně všímaví ke svému okolí a černé skládky tolik nehlásí,“ doplňuje Kubásek. Nejméně černých skládek lze nalézt naopak ve Zlínském a Pardubickém kraji, na Vysočině a také v okolí Chráněných krajinných oblastí, které bývají více kontrolovány.
Zatímco počet černých skládek narůstá, druh vyvezeného odpadu se podle odborníků příliš nemění. Většinou jde o komunální odpad, odpadní materiál ze staveb a demolic, starý nábytek nebo ojeté pneumatiky. Stále častěji lze však narazit na nebezpečný odpad ve formě tekutin, odhozené elektroniky či baterií. 
V České Třebové vzniku černých skládek obsahujících stavební a demoliční odpad předcházíme opatřením, že město odebírá zdarma až 500 kg stavební ssuti na jednoho obyvatele zdarma. Na druhou stranu nás toto opatření stojí v rozpočtu města finanční prostředky, které bychom mohli použít pro jiné potřebnější projekty.  Stavební odpad není odpadem komunálním a město není tento odpad povinno od občanů zdarma odebírat. Ve všech ostatních městech v našem regionu  je třeba za ukládání stavebního odpadu platit, v České Třebové podle schválené obecně závazné vyhlášky jen za odpad nad 500 kg / osobu. Účinnost opatření můžeme sledovat v rozpočtu města v částce nutné na likvidaci černých skládek. Tato částka se přesto postupně zvyšuje. V roce 2006 dosahovala 70 tis. Kč, v rozpočtu na rok 2016 je stanovena částka 150 tis. Kč.