Českotřebovský deník 208/2016 (16/8)
DROGY V ČESKÉ TŘEBOVÉ
Jak pracuje Centrum terénních programů LAXUS z.ú.

LAXUS poskytuje pravidelné služby ve 12 městech Pardubického kraje, v našem okrese v České Třebové, Ústí n.O., Lanškrouně, Letohradu a v Žamberku. Cílovou skupinou působení jsou uživatelé drog a jiné osoby ohrožené zdravotními a sociálními dopady rizikového chování spojeného s užíváním drog. Základní poskytovanou službou je mimo poradenství výměnný injekční program (výdej čistého injekčního materiálu a dalších doplňků - injekční vody, dezinfekce, kyseliny, filtry. použitý injekční materiál je přijímán k likvidaci. Další službou jsou testy na infekční choroby (hepatitida typu C a vir HIV v krvi. Pracovníci Centra poskytují zdravotní ošetření a první pomoc, zprostředkovávají kontakt se společenským prostředím, pomáhají v krizi a provádějí také vzdělávací a osvětovou činnost. Laxus, je poskytovatelem drogových služeb v Pardubickém kraji již devátým rokem.
Zajímavý je výčet činnosti centra v I. pololetí letošního roku  v České Třebové:
Za tuto dobu bylo do České Třebové uskutečněno 25 výjezdů, pravidelně jednou týdně vždy v pondělí, jeden výjezd byl i večerní. V oblasti injekčního užívání centrum bylo v kontaktu v 16 aktivními uživateli pervitinu. V celkovém počtu 28 klientů je započteno také 12 klientů užívajících THC. Jde především o muže.  Dalších 13 osob je zapojeno do sekundárního výměnného programu, k nim se dostává sterilní injekční materiál alespoň zprostředkovaně. Celkem bylo vyměněno 870 kusů injekčního materiálu a nalezeno 5 injekčních stříkaček v terénu, 4 na sídlišti Borek a jedna v okolí vlakového nádraží. Ve veřejném prostoru města trvá dlouhodobě velmi nízký trend výskytu pohozených injekčních stříkaček.
Jedná se o uživatele pervitinu. Užívání opiátů není v České Třebové dlouhodobě registrováno.Proti prvnímu pololetí 2015 se počet osob v cílové skupině zvětšil z 21 na 28. Průměrný věk uživatelů drog je 31 let.   Ambulantní centrum navštívilo 8 klientů, z toho 6 uživatelů drog se zájmem o léčbu a 2 osoby blízké uživatelům návykových látek. V Centru Laxus je možné absolvovat také ambulantní léčbu nejenom závislosti na nealkoholových drogách, ale také na alkoholu, a řeší i další závislosti, např. gamblerství.
V rámci aktivního vyhledávání klientů pracovníci Laxusu oslovili a poučili dalších 11 osob užívajících rekreačně marihuanu, nejsou započteny mezi klienty centra, další služby již nevyužili. Celkem tak využilo v I. pololetí letošního roku v České Třebové služby centra Laxus 36 obyvatel města.
Shrnutí:  V České Třebové se nesetkáváme s osobami využívajícími opiáty nebo tzv. "nové syntetické drogy". V jiných městech našeho kraje to tak již není. Jako primární droga je užíván pervitin. Převážnou část klientely v České Třebové tvoří Romové. I nadále pracovníci centra pravidelně dojíždí na sídliště Borek (každé pondělí) a věnují tomuto místu čas jak pro monitoring drogové scény, tak pro přímou práci s klienty. 18 nových uživatelů drog v letošním roce bylo právě z tohoto sídliště. Převládá zde užívání pervitinu a marihuany, klienti užívají pervitin injekčně i šňupáním. Podle zjištění pracovníků Laxusu je drogová situace na sídlišti Borek stabilizovaná a nepozorují zde velké výkyvy v oblasti užívání drog.
(Zdroj: průběžná zpráva o realizaci projektu Centrum terénních programů Pardubického kraje ve městě Česká Třebová)
 
Ekonomika mění dříve dohodnuté plány

Týká se to např. zásobování teplem v České Třebové v oblasti Nového náměstí. Zatímco jsme před lety žehrali na stále rostoucí ceny plynu, díky kterým rostly ceny i za vytápění v bytech (nejen) v centru města, nyní sledujeme opačný jev: dají  se nasmlouvat ceny plynu na takové úrovní, že jsou výhodnější, než ceny tepla z levných uhelných kotelen. V České Třebové byl pro oblast Nového náměstí cca před 10 lety přiveden teplovod z uzlové uhelné kotelny ČD s tím, že se to pozitivně projeví na cenách tepla a teplé užitkové vody. Plynové kotelny pro oblast Nového náměstí zůstaly jen v záloze pro případ nějaké havárie. A psalo se dokonce i o tom, že nově vybudovaný teplovod se bude dále prodlužovat dále do sídliště Trávník a ve směru ke školskému areálu, díky čemuž bude možné levně vytápět také např. VDA,  ZŠ Habrmanova nebo i gymnázium. Letos je ovšem všechno jinak. V aukcích nasmlouvané ceny plynu klesly i pod cenu tepla z uzlové kotelny a tak společnost TEZA (čistě z ekonomických důvodů)  nyní neobnoví smlouvu na dodávku tepla z uzlové kotelny ČD a opět znovu využije vlastní plynové kotelny, které jsou stále v dobrém technickém stavu a budou pracovat ekonomičtěji. Uvidíme, zda to je dlouhodobý jev, nebo zda se třeba za rok zase nevrátíme k modelu dálkového zásobování teplem. Teplovod z uzlové kotelny je samozřejmě stále funkční, teplo dodává např. do budovy DVI v Sadové ulici. (mm)
 
Rotunda sv. Kateřiny na zajímavém videu

Neškodí si připomenou historii (i pohled na vrátka zvonice ještě bez nevkusné cedule).
https://www.youtube.com/watch?v=p4Z3UfaK3-A
 
Přípravy na Čarodějnou Hradozámeckou noc na „Zámečku“,
Novém zámku u Lanškrouna vrcholí

Letos se této celostátní akce se Zámečkem účastníme 27.8. od 18.30 už po páté a musím říci, že tato akce má kladný ohlas, protože je to jednou za rok možnost vidět Zámeček osvětlený svíčkami. Z třetího patra je pěkný rozhled na osvětlené okolí města Lanškrouna i podhůří Orlických hor.
I letos přijde Bílá paní, a nově i čarodějnice, ve sklepení tradičně budou bojovat šermíři, letos z místní skupiny historického šermu Kronland, která se na Zámečku pomalu zabydluje a návštěvníci její členy v kostýmech budou moci vidět častěji.
V minulých ročnících byla účast pěkná, a přišlo se podívat více návštěvníků než na některé i větší státní památky a jezdí lidé i z daleka, třeba z Prahy, nebo až ze severních Čech a to potěší. Návštěvníci si i letos budou moci pochutnat na barevných míchaných cocktailech, grilovaném masíčku i další nabídce kavárny a občerstvení pod věží.
Ta bude romanticky osvětlena svícemi a můžeme si představovat, jak i dříve okna zámku svítila do dálky než byl zámek zbourán. Přístupné bude druhé i třetí patro bez omezení, první patro bývá při této akci uzavřeno, ale objeví se tam v okně Bílá paní.
Pod věží bude k poslechu i pro dobrou náladu hrát kapela Melisa až z Kutné Hory a i její členové se těší že si Zámeček prohlédnou při nočním osvětlení.
Před věží jako tradičně budou bavit návštěvníky kejklíři skupiny Ascarya a také ve 22.00 hod. předvedou před věží ohnivou podívanou, která mívá vždy u návštěvníků úspěch.
Věž i sklepení budou přístupné návštěvníkům do půlnoci, aby se mohli přijet podívat i ti, kteří navštěvují tuto noc více památek nebo jedou z větší dálky.Vstupné není velké, děti 6-15 let platí jen 20 Kč, děti od 15 let a dospělí 40 Kč a mohou se opakovaně procházet po věži i sklepení, zakoupit si zámeckou pamětní minci,nové pohlednice a další drobnosti.
Srdečně zveme všechny, kteří mají rádi tuto celostátní akci NPU i k nám na Zámečký vrch u Lanškrouna, kde se jednou za rok rozsvítí všechna okna Zámečku.
 
AKCE POŘÁDANÉ V ZÁŘÍ 2016 V EKOCENTRU PODORLICKO

DETAILY PŘÍRODY – VÝSTAVA FOTOGRAFIÍ K. KUBIŠTY
2. - 11. 9. 2016
Výstava českotřebovského fotografa a milovníka přírody Květka Kubišty představí výběr z jeho tvorby. Výjimečné fotky hmyzu a rostlin byly pořízeny převážně makroobjektivem v posledních letech. Snímky nám umožní uvidět krásy přírody běžným okem neviditelné.
Vernisáž proběhne v pátek 2.9. v 17,00
V dalších dnech bude výstava otevřena od 3.9. do 10.9.  od 10 do 17 hodin  v neděli 11.9 do 16,00
 
VÝSTAVA KAKTUSŮ A SUKULENTŮ  
8. - 11. 9. 2016
Výstava rostlin z místních sbírek představí kaktusy a sukulenty z celého světa.
Během výstavy bude zajištěn odborný výklad, pěstitelská poradna a prodej. 
Výstava bude otevřena od čtvrtka 8. 9. do soboty 10.9. od 9 do 17 hodin v neděli 11.9 do 16,00.
 
Hasičské hry bez hranic

Tak znělo motto mezinárodního hasičského soustředění mladých členů České hasičské jednoty z Přelouče a ukrajinských dětí ze Zakarpatské oblasti ve Zderazi u Skutče. Nad pilotním projektem další formy spolupráce obou regionů převzal záštitu hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
„Postupně rozšiřujeme spolupráci se Zakarpatskou oblastí Ukrajiny, kterou jsme zahájili před několika lety a v současné době zahrnuje především projekty na rekonstrukci škol a školek. Zároveň jsme v letošním roce materiálním vybavením podpořili profesionální hasiče v Užhorodě a Mukačevu, jelikož zdaleka neodpovídalo množství a náročnosti zásahů,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Na posledním setkání jsme se domluvili, že by bylo pěkné přivést několik ukrajinských dětí do České republiky, aby si užily tábor organizovaný Českou hasičskou jednotou z Přelouče,“ dodal hejtman Martin Netolický.
Celkem 40 dětí z Přelouče a 10 dětí z Ukrajiny prožilo týden ve Zderazi u Skutče. Mimo nácviků v hasičských dovednostech a disciplínách, měli vedoucí pro děti připravený bohatý doprovodný program v podobě různých soutěží a her. V průběhu soustředění navštívily také Záchrannou stanici zvířat Pasíčka a absolvovaly projekt „Brána do pravěku s mladými hasiči“