Českotřebovský deník 209/2016 (17/8) 
Cyklisté pozor!!!

Rád bych upozornil všechny příznivce cyklistiky a horských kol zvlášť na jedno mimořádně nebezpečné místo, které je na oblíbené cyklotrase od kozlovské hájenky ve směru na Psí kuchyně.
Ve sjezdu, cca 50 m za pravotočivou zatáčkou, kde se dosahuje díky pěkné cestě bezmála 40 km/hod, je nově zabetonována železná závora!! Nechápu její smysl. Pokud by měla zajistit, aby zde nemohla projíždět auta (žádné jsem v těchto místech nikdy nepotkal), jistě by stačilo dát doprostřed cesty kolík, který by měli cyklisté možnost objet. Mám za to, že se jedná o značenou cyklostezku a myslím, že v tom případě zde závora nemá co dělat. Ten, kdo ji na tomto místě instaloval, měl minimálně toto místo nějakým způsobem označit. Je pouze otázkou času, kdy dojde k nějakému neštěstí. V. Peterka
 
Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem měl v úterý speciální  návštěvníky

V rámci tzv. presstripu, který pořádala agentura Czech Tourism a podílel se na něm Pardubicky kraj, si jej prohlédli němečtí novináři z turistických a sportovních médií. Cílem je zvýšit povědomí o památce usilující o zapsání na seznam UNESCO a přilákat více zahraničních turistů.
Osobní zkušenost je vždycky nenahraditelná, a proto se snažíme podobné akce podporovat. Když se novináři sami přesvědčí, že ta místa jsou opravdu atraktivní a zajímavá pro turisty, tak o nich budou psát mnohem poutavěji, než když jim jen pošleme nějaký propagační leták,“ uvedl radní zodpovědný za cestovní ruch a sport René Živný. „Jak od zástupců jednotlivých kulturních památek, tak především od účastníků presstripů máme vždy pozitivní zpětnou vazbu, a proto věřím, že tyto akce pomohou přilákat do Pardubického kraje více turistů,“ dodal René Živný.
Novináři z prestižních německých médií si při návštěvě v regionu nejprve prohlédli kladrubský hřebčín a blíže se zajímali také o Labskou cyklostezku, které vede kolem. V podvečerních hodinách pak byla na programu procházka po historické části Pardubic s krátkou prohlídkou zámku a odborným výkladem o dějinách a zajímavostech krajského města.
 
Pirátská strana předložila neuvěřitelný požadavek na poskytnutí  informací
Bude ji to stát 298 tisíc korun

Krajský úřad Pardubického kraje dlouhodobě deklaruje vstřícný přístup k poskytování informací.Některé požadavky jsou však svým rozsahem natolik náročné, že je nutné vyčlenit konkrétní pracovníky a vynaložit na zajištění dotazu mimořádné finanční prostředky, které je však nutné požadovat po tazateli. Obdobný postup aplikoval úřad při poslední žádosti České pirátské strany.
„Na základě zákona o svobodném přístupu k informacím je po Krajském úřadu Pardubického kraje požadován audiozáznam ze všech jednání Rady Pardubického kraje za současné čtyřleté volební období a rovněž veškeré písemné podklady k těmto jednáním. Takto plošný požadavek se vymyká běžnému poskytování informací, a proto jsou nutné ke zpracování mimořádného dotazu zvýšené finanční a personální náklady, které jsme dle tabulek vyčíslili na téměř 298 tisíc korun,“ uvedl ředitel úřadu Jaroslav Folprecht.
Audiozáznam z jednání Rady Pardubického kraje slouží pouze pro potřeby vyhotovení zápisu o jednání a je skartován vždy k 31. 12. následujícího kalendářního roku. „Z tohoto důvodu disponujeme pouze záznamy z roku 2015 a odpovídající části roku 2016 o celkové délce necelých 55 hodin. Ze všech záznamů je dle zákona nutné vymazat mimo jiné informace týkající se projevů osobní povahy, soukromí fyzické osoby či osobní údaje,“ sdělil Jaroslav Folprecht. Za současné volební období bylo uskutečněno celkem 82 řádných a 42 mimořádných jednání Rady Pardubického kraje, přičemž na jedno jednání bylo v průměru předloženo 2 100 stran podkladů. I v tomto případě musí být odstraněny údaje, které nemohou být veřejnosti dle zákona poskytnuty.