Českotřebovský deník 210/2016 (18/8) 
Kinematograf bratří Čadíků - i letos velmi vydařená akce 

Letní filmová představení na Starém  náměstí jsou i letos velmi chválená, přálo počasí, hrály se české filmy, byl slušný zájem veřejnosti, prostě to nemělo chybu. I prostor pro promítání je dobře vybrán, je to v centru a přesto filmové představení neruší. "V každém případě za rok opět opakovat", říkali diváci, když odcházeli z posledního představení  filmu Lída Baarová. A vůbec nevadilo, že si židličku bylo třeba přinést  "do kina" s sebou.  Snímky jsou z projekce  filmu Lída Baarová dne 17. srpna 2016

5. jubilejní sraz „PAVLAČOVÝCH  ČERVEŇÁKOVÝCH“ dětí

Vážení a milí „Červeňáci“, čas se nachýlil, brzy už uběhne další rok od našeho setkání v roce 2015.
Podle domluvy jsme naše další setkání naplánovali na pátek 7. 10. 2016  po 17. hodině opět ve vinárně restaurace Pod Skalkou. Je to poněkud pozdější termín, ale je to na přání některých zářijových „dovolenkářů“, kteří také chtějí být s námi.
Pokud máte na někoho kontakt, pozvěte ho mezi nás. Těch, kteří pocházej í z Červeňáku, je mezi námi stále dost a rádi se uvidíme i s těmi, kteří dříve nemohli. Těšíme se na setkání. Pokud máte někdo nějaký dotaz, použijte e- mailovou adresu:   xcervenak@seznam.cz  Za organizátory Dáša Chadimová a Hana Frűhaufová 
 

K problematice  otrhaného horizontu na Starém náměstí 


Tzv. "horizonty" jsou reklamní plochy umístěné na sloupech veřejného osvětlení pro krátkodobou propagaci, jsou zde umístěny reklamní plakáty podle potřeby a objednávky. Pravidla pro umístění plakátů na plakátnicích a sloupech veřejného osvětlení jsou dány obecně závaznou vyhláškou č. 4/2002 z 23.10. 2002. Nezapomenutelnou úlohu hrají např. při volební kampani. Stojí za připomenutí, že do uvedeného data bylo plakátovaní na sloupech VO vlastně zakázáno (bylo povoleno výhradně na plakátnicích) a přesto byly sloupy VO pro tento účel pronajaty (již od roku 1992). V České Třebové má právo obsazovat na tyto horizonty reklamní plakáty podle smlouvy platné od 1. listopadu 2012 společnost Hostalek - Werbung, která má všechny sloupy veřejného osvětlení pro tento účel pronajaty.  Podle této smlouvy, uzavřené nyní na dobu neurčitou s šestiměsíční výpovědní dobou město účtuje ročně za každý realizovaný směrový panel komerčního cíle ročně 1300 Kč + DPH, pro krátkodobou komerční reklamu na zmíněných "horizontech" pak poplatek 5 Kč + DPH denně za 1 horizont. V uvedené smlouvě není zmíněno, že by byl některý ze sloupů veřejného osvětlení z pronájmu vyřazen.

Když jsem obdržel 7.8. ke zveřejnění snímek otrhaného a snad dva roky nevyužívaného horizontu na prestižním místě na Starém náměstí u Morového sloupu, před hotelem Bravo a Městským úřadem, tak jsem v souladu s výše uvedenými skutečnostmi kritizoval nájemce uvedeného zařízení i majitele zmíněného horizontu a vyžadoval nápravu. Zástupkyně společnosti Hostalek - Werbung  Pavlína Kolářová tuto kritiku nepřijala a žádá, aby byla s příslušnou omluvou odvolána, neboť společnost Hostalek Werbug propagační horizont v uvedeném místě neprovozuje a nepronajímá. Zjišťoval jsem situaci na odboru majetku města, kde mi bylo vedoucím odboru potvrzeno, že uzavřená smlouva platí pro všechny sloupy VO ve městě, pouze na žádost bývalého ředitele Kulturního centra bylo před delším časem ústně domluveno, že tento horizont na Starém náměstí bude k dispozici pro propagaci akcí Kulturního centra. Nový ředitel KC, který nastoupil od 1. ledna 2015, ovšem tuto informaci nedostal, a proto se v posledních 20 měsících na tomto místě žádná propagace neobnovovala a horizont proto vypadal tak, jak vypadal (viz foto).  Nyní se má vše změnit, místo má být opět využito pro propagaci akcí Kulturního centra. 

A tak nevím - udělal jsem dobře, když jsem kritizoval firmu, která má pronajaty všechny sloupy veřejného osvětlení ve městě pro propagační účely nebo ne?  Nejsme tak trochu obdařeni slepotou, když si nevyužitých a šeredných věcí kolem sebe nevšímáme a strpíme poničení estetického vzhledu centra města, o který se jinak snažíme pečovat co nejlépe?  Poučení je jasné, nejdříve se musíte všem omluvit, jinak nic raději nepsat.

Co je komu do toho, jak to u nás ve městě vypadá a nakonec i do toho, kdo by měl situaci napravit. Je vidět, že smlouvy v reálu nepamatují na všechno, ale na druhé straně je otázka, čí to je vina. Nakonec to však vlastně dopadlo dobře. Kdybych byl býval nic nenapsal, chodili bychom všichni kolem nevyužitého otrhaného horizontu další měsíce, možná léta.

Milan Mikolecký.

 
Nedá mi to a musím zase napsat do Českotřebovského zpravodaje svůj názor

Jsem dlouholetou čtenářkou a občas i pisatelkou většinou kritických článků. Ráda si přečtu také názory jiných v rubrice Dopisy - názory - diskuze, čtu také pravidelně Českotřebovské kalendárium  a všechny články, které píše pan Martin Šebela ze současnosti i historie, články o dění v kultuře, sportu i dalších aktivitách, zprávy z regionu, společenskou kroniku. Jsem proto ráda, že Českotřebovský zpravodaj bude pokračovat beze změny jak jste také slíbil v červnovém vydání 2016. Ráda pošlu zase předplatné na další rok.  Zatímco zpravodaj mám vždy bez komplikací k 1. dni v měsíci, tak o Českotřebovských novinách to říci nemohu. Jestliže chce radnice konkurovat informačním měsíčníkem, tak zbytečně utratí 1 milion z městské pokladny a ještě jim tyto noviny dělají medvědí službu. Byla jsem zvědavá o čem budou vlastně tyto noviny psát. Ale ve schránce jejich první číslo neměl nikdo ani po urgencích. asi se na nás zapomnělo jako s ročenkou 2016, kterou jsme dostali po urgencích až v březnu. Ani 2. číslo jsem ve schránce neměla, ale darovala mi ho sousedka s tím, že tam stejně nic nového není. Na první pohled vypadají jako pěkná a drahá reklama s barevnými fotkami na křídovém papíru, ale za 15 minut jsem již neměla co číst. Takže nemusím litovat, když ani 3. číslo ve schránce nebude. Pokud vím, tak ve schránkách našeho "žluťáku" nikdy nechyběly volební lístky, určitě tam budou i letos.

Zajímala jsem se o vydávání novin v okolních městech. Městské noviny Lanškroun jsou tištěny na obyčejném papíře a mají spoustu informací, nemají žádný jiný zpravodaj. V Litomyšli vychází Lilie rovněž jednou měsíčně  na obyčejném papíru s řadou informací a vypadají jako noviny a ne jako líbivá reklama.

Proto si opravdu myslím, že vedení města zbytečně vyhodí z městské pokladny milion korun a už zbytečně vyhodila přes 2 miliony za monstrum, které má být sochou inženýra Jana Pernera. Přitom je Česká Třebová jako město vhodné k podnikání vyhodnocena v kraji již podruhé až na posledním 15. místě. To by mělo stát za zamyšlení. Když jdu po městě a vidím už několik měsíců prázdné výlohy bývalých obchodů - proč asi? Je škoda, že už nemáme ani obchod s květinami naproti Bille. I vedlejší výloha je už měsíce prázdná. Na krytém nástupišti terminálu je stále špína a v Javorce stále chybí WC. Pro zastupitele  města  na radnici jsou to asi jen prkotiny, které neřeší.  Zato se chystá ve městě obklopeném přírodou třetí park jen ty lavičky stále chybí.

Opravdu Česká Třebová potřebuje změnu - hlavně ve vedení města.   Jarmila Korejtková.