Českotřebovský deník 211/2016 (18.8.)
Sedmý letní koncert v Javorce

Do hudebního pavilonu v Javorce je v letošním létě naplánováno osm koncertů, vždy ve čtvrtek podvečer po 19. hodině. Léto, ač nebylo mimořádně horké, vyšlo pořadatelům vstříc a tak se všechny koncerty zatím uskutečnily. U jediného koncertu skupiny Karolína odpolední déšť poněkud snížil počet posluchačů, na koncertu již večer ale nepršelo. Jinak vše proběhlo za slušného zájmu veřejnosti. Pořadatelé z Kulturního centra dokázali ve svém dramaturgickém plánu dobře střídat žánry a tak zde byly rockové koncerty, country skupiny a dokonce také vzácný violoncellový kvartet. Vystoupila zde také skupiny OK band z Olawy a sklidila úspěch.  Ve čtvrtek 18. srpna vystoupila na předposledním koncertu prázdninového období skupiny Poutníci, přišla si ji poslechnout opět hodně lidí, má ve Třebové spoustu příznivců. V Javorce vládla příjemná atmosféra. Poutníci hráli  bezvadně svůj tradiční repertoár a to i handicapem v tom, že frontman skupiny Láďa Vraspír  se musel vypořádat s problémem ofáčované ruky s nedoléčenými stehy. Za týden bude 25. srpna poslední koncert, na kterém vystoupí skupina BAND-A-SKA. Léto pokročilo, den se krátí, za týden bude koncert už po západu slunce... (Fotografie z 18/8)

Poškozený kamenný obklad u javoreckého potůčku

Nemyslím, že jde o vandalismus, jen o to, že dovádějící mládež zřejmě přelezla ocelové zábradlí a už nepříliš pevné kamenné ohrazení potůčku nevydrželo. Není  to estetické a v městském parku by to mělo být v pořádku. Věřím, že se z prostředků, plánovaných letos na pak Javorka podaří realizovat opravu pokud možno takovou, aby se třeba "pozítří" nesesunul zase další kousek břehu  v sousedství. Je to velmi navštěvované místo a mělo by být v pořádku. (Fotografie z 16. srpna.)

K PODZIMNÍ ROZHLEDNĚ PO JEDENADVACÁTÉ

Klub českých turistů v Ústí nad Orlicí připravil na neděli 19. září 21. ročník podzimní  cykloakce „K rozhledně Andrlův chlum“. Start je od 8,00 do 10,00 hodin z Mírového náměstí v Ústí nad Orlicí, cíl všech tras je u rozhledny na Andrlově chlumu do 20 hodin. Nejkratší osmikilometrová trasa je vypsána pro pěší i cyklisty, pro vzdálenější účastníky je vhodná i cílová jízda. K rozhledně dojedou po vlastní ose a svoji trasu doloží několika razítky. Nejdelší trasa 175 kilometrů je určena zkušeným cykloturistům, vede z Ústí nad Orlicí do České Třebové, Litomyšle, dále přes Choceň, Doudleby nad Orlicí, Vamberk, Slatinu nad Zdobnicí, Rychnov nad Kněžnou, Týniště nad Orlicí, Albrechtice, Borohrádek, Dobříkov, Sruby, Jehnědí, Sloupnici do cíle k rozhledně. Ostatní cyklotrasy 45 – 60 – 80 – 120 – 140 kilometrů jsou od nejdelší odvozeny. Pro obzvlášť otrlé jedince bude v cíli připraven výstup po 183 schodech na čtyřiatřicet metrů vysokou vyhlídkovou plošinu, ze které lze shlédnout čtvrtinu „Království českého“ s překrásnými partiemi Krkonoš, Orlických hor a Jeseníků. Výška Andrlova chlumu je 559 metrů nad mořem. Každý účastník obdrží vkusně řešený diplom. Akce se doposud zúčastnilo  15 391 turistů. Pozor – mládež do 15 let se může akce zúčastnit pouze v doprovodu dospělé osoby. Dodržuj zákon 361/2000 o pozemních komunikacích! Pořadatelé děkují  Městu Ústí nad Orlicí za dlouholetou podporu Zdrávi došli i dojeli.
 MR  STŘÍBRNÁ KRASAVICE     Foto: M. Richter

Rekonstrukce Domu bratří Čapků v Budislavi na Litomyšlsku je zase o krok blíže.

Opravy objektu, který nechal vystavět Karel Čapek, pokračují podle plánu a brzy by mohl být znovu zpřístupněn veřejnosti. V rámci kontrolního dne stavebních prací navštívil objekt hejtman Martin Netolický, který také diskutoval o budoucím využití památky.
„V Pardubickém kraji není mnoho stop, které mapují život a dílo těchto dvou jedinečných osobností našich dějin, dům v Budislavi je tak opravdu unikátní připomínkou. Z tohoto důvodu podporuji aktivity směřující ke znovuotevření objektu pro veřejnost a zřízení stálé expozice prezentující Karla Čapka jako fotografa,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Na obě fáze rekonstrukce, která započala už v roce 2014, přispěl kraj celkově dva miliony korun,“ připomněl hejtman Netolický.
 Dům bratří Čapků v Budislavi byl postaven v roce 1938 z podnětu Karla Čapka podle projektu architekta Stanislava Tobka, který byl žákem Josefa Gočára. Od roku 2000 je na seznamu kulturních památek. Před dvěma lety bylo nutné provést na budově nejnutnější opravy poškozených částí stavby, především nahrazení nevyhovujících podlah na obou terasách, výměnu a obnovu stávajících nefunkčních rozvodů vody a vytápění nebo výměnu nefunkčního kanalizačního potrubí. Další nezbytné práce, se kterými se začalo v letošním roce, zahrnují především vysušení budovy a zabránění šíření vlhkosti, odčerpání vody ze sklepů či opatření budovy drenážním potrubím.  Fotografie z roku 2014 P. Vomáčka.
Návštěva dětského domova  

V rámci páteční cesty po regionu navštívil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický také Dětský domov v Pardubicích, kde diskutoval s ředitelkou Kateřinou Fialovou, která se funkce v této krajem zřizované instituci ujala letos v březnu. Prohlédl jsi také některé upravené prostory, ve kterých děti tráví volný čas.  „Diskutovali jsme především o aktuálním dění v dětském domově a dostalo se tak samozřejmě také na téma transformace dětských domovů. Pardubický kraj v nedávné době jako jeden z prvních v ČR přistoupil ve svých osmi zařízeních k projektu s názvem „Transformace péče o ohrožené děti a mládež“,“ sdělil hejtman Martin Netolický. „Ve spolupráci s pracovníky jednotlivých zařízení se snažíme navrhnout takové změny a systém péče o ohrožené děti, aby v dospělosti lépe obstály v běžném životě. Základní prioritou zůstává snaha, aby děti vyrůstaly ve své biologické rodině, ale cílem rozhodně není rušení dětských domovů,“ uvedl hejtman Netolický.