Českotřebovský deník 215/2016 (23/8)

14. ročník nohejbalového turnaje ve Svinné

V sobotu 20.8.2016 se na hřištích ve Svinné konal 14.ročník nohejbalového turnaje o pohár obce Svinná.
Turnaje se zúčastnilo 10 družstev včetně hráčů z partnerského města Svit. V letošním roce nám přálo počasí a turnaj proběhl za ideálního slunného dne.  Ve dvou skupinách po pěti družstvech se hrálo systémem každý s každým. Do vyřazovacích bojů postoupila čtyři družstva z každé skupiny. Vítězství z loňského roku obhájilo družstvo Stavitelství Trunec, když v semifinále těsně porazilo Čtverec a ve finále rovněž těsným rozdílem Svit.  Po turnaji následovalo přátelské posezení na hřišti.
 
Petice proti přestavbě domu u rotundy sv. Kateřiny

Dne 24. srpna 2016 dopoledne  zatím na 9, odpoledne bude již na 12 místech v České Třebové zahájen sběr podpisů občanů sympatizujících s tématem petice. Petici organizuje dvanáctičlenný petiční výbor, jehož mluvčím je pan Petr Kulička. Petice reaguje na stávající stav, kdy jednání týkající se snah o dohodu ohledně úprav prováděné přestavby domu čp. 254 nebylo úspěšné. Stavba má sice platné stavební povolení, ale při jeho získání nebyly zohledněny připomínky státního památkového ústavu a tím vznikl stav, se kterým členové petičního výboru naprosto neztotožňují.
Text petice najdete na tomto odkazu ZDE.
Podpisy pod petici je možné připojit na petiční archy vystavené zatím na těchto 9 dále uvedených místech:

Knihkupectví Paseka (ul.Hýblova), Vesna (Nové  Nám.),
SALVIA Zdravá výživa (ul.Moravská - vedle dom.potřeb) , 
Supermarket Billa , Papírnictví Machová (ul.Litomyšlská),
Tabák Kyselová (ul.Hýblova),
Kadeřnictví D.Valentinová (Na Splavě),
Elva Hobby Vraspír  (ul. Nádražní), Prodejna CZC.cz  (ul. Ústecká).
Petice na těchto místech bude dostupná po celou otevírací dobu, kromě Billy, tam jen v určitý čas, protože se zde budou organizátoři střídat...

Aby se předešlo dalším škodám při sporné rekonstrukci domu čp. 254 - co takhle pozastavit platnost stavebního povolení do doby, než se vyřeší v petici pojmenované problémy a zatím jednat ?

Laco Deczi v Novém dvoře

Koncert světoznámého trumpetisty, který se po třech letech vrací do Letohradu, se bude konat 17. října 2016
od 19:00 hod. v Restauraci Nový dvůr Letohrad.
Předprodej vstupenek na pokladně Muzea řemesel Letohrad.
 
Kapela Ortel vystoupí v České Třebové

Koncert se uskuteční 3. září v sále restaurace Pod Skalkou v České Třebové od 19 hodin. Vstupné je 250 Kč, Společně se skupinou Ortel vystoupí ještě písničkář Záviš, také ROXOR a KERN.  Na vystoupení jsou již na plakátnicích vylepeny plakáty, na kterých je dále uvedeno, že je omezená kapacita sálu.  Lze totiž očekávat, že za skupinou Ortel přijede řada jejich příznivců z širokého okolí, mohou vzniknout i problémy s parkováním, případně i další problémy spojené se střetem fanoušků s těmi, kteří tuto kapelu spojují s nacionalismem a bojují proti němu. Koncert dlouho nebyl na oficiálních stránkách skupiny Ortel uveden, ale už v červnu proti jeho uspořádání vznikla spontánní iniciativa, která upozorňovala na to, že na koncertech kapely dochází prezentaci skladeb s podporou homofobie a xenofobie, že v řadě klubů nesmí kapela hrát, že na jejich koncertech zasahuje i policie. Mnozí spojují skupinu s se zakázanou stranou Demokratickou stranou, skladba Ortelu  s názvem „Hadr"pronikla na internetový portál youtube pod názvem „Hymna DS". Nastal zmatek fanoušků, kteří nevěděli co si o tom myslet. Fanoušci s vyholenou hlavou a těžkými botkami se ukázali pro kapelu problémem.
Přišly i výzvy k blokování českotřebovské restaurace Pod Skalkou, která se stane 3. září dějištěm koncertu.  Poslední koncert v našem regionu se konal v červnu v Mostku u Chocně a proběhl údajně bez incidentů. Uvidíme, jak dopadne koncert v sále Pod Skalkou.....  V každém případě  lze očekávat, že policie bude mít manévry, protože policejní dohled je běžný ve všech městech kam ORTEL přijede. Je otázka, zda jsme opravdu nemohli být v České Třebové od takových věcí ušetřeni. Je to sice soukromý klub, ale rozporuplné vnímání činnosti skupiny ve veřejnosti  může způsobit, že  akce, bude mít na veřejnost a veřejný pořádek negativní dopad.
 
Úmrtí (závěr července - srpen 2016)

Anna Pecháčková nar. 1942 Česká Třebová
Anna Kovářová nar. 1943 Česká Třebová
Otakar Heger nar. 1932 Česká Třebová
Vladimír Fučík  nar. 1945 Ostrava
Božena Hýblová nar. 1922 Česká Třebová
Miluše Slezáková nar. 1934 Česká Třebová
Marcela Štarmanová nar. 1938 Semanín
Jarmila Schusterová nar. 1932 Česká Třebová
František Junek nar. 1933 Třebovice
Marie Pávková nar. 1933 Česká Třebová
František Nosek nar. 1934 Česká Třebová
Adolf Lux nar. 1930 Česká Třebová
Eva Saturová nar. 1939 Česká Třebová
Emilie Rybková nar. 1926  Česká Třebová  Čest jejich památce !
 
Nová ordinace

Od 1.září pracuje MUDr. Karel Šefrna v nové ordinaci ve druhém podlaží  polikliniky na Masarykově  ulici. Ordinační doba: út.8-13 st.13-18 čt.8-13 hodin. Telefon v ordinační době 465 534 834.
 
Třetí etapa Programu na podporu projektů zaměřených na opravu, údržbu
a modernizaci sportovních a kulturních zařízení pro rok 2016

Účelem je stanovení jednotných a závazných podmínek pro žadatele a příjemce veřejné finanční podpory poskytované z rozpočtu města Česká Třebová formou dotací jako doplňkového zdroje financování projektů zaměřených na opravu, údržbu a modernizaci sportovních a kulturních zařízení. Cílem poskytování finanční podpory formou dotace je zlepšení současného stavu a vybavení sportovišť a kulturních zařízení, jejich údržba a další rozvoj.  Předpokládaný celkový objem finančních prostředků určených na 3. etapu tohoto programu činí 61.000 Kč. Příjemcem dotace se může stát právnická osoba (t.j. např. spolek), jejíž sídlo je v České Třebové a vyvíjí převážně sportovní nebo kulturní činnost na území města Česká Třebová. Dotaci lze poskytnout na pořízení, rekonstrukci, modernizaci, opravu nebo údržbu movité i nemovité věci, která bude, nebo je v majetku žadatele nebo v dlouhodobém pronájmu alespoň 10 následujících let. Nemovitá věc, na kterou se žádá finanční podpora, se musí nacházet v katastrálních územích obce Česká Třebová, tj. katastrální území - Česká Třebová, Parník, Lhotka, Skuhrov, Svinná nebo Kozlov. Poskytnutí dotace je vždy vázáno na finanční spoluúčast žadatele ve výši nejméně 30 % skutečně vynaložených uznatelných nákladů. V případě mimořádné události můžou být změněny dotační podmínky, především podíl nebo výše dotace. V takových případech mohou být zrušeny některé podmínky programu. Žádost o dotaci se podává od 01.09.2016 do 15.09.2016.
 
PRODÁM STAVEBNÍ POZEMEK V ČESKÉ TŘEBOVÉ

Prodám stavební pozemek na jednom z nejhezčích a nejklidnějších míst v České Třebové - v lokalitě Na Horách. Pozemek o výměře 942 m2 je v místě budoucí stavby a příjezdu rovný, ve zbylé části mírně svažitý. Přístup je po místní veřejné komunikaci, která vede za hranicí pozemku, přípojka elektro je hotová včetně elektroměru na pozemku, přípojka vodovodu a kanalizace, popř. kabelové televize ve vzdálenosti cca 85 m. Cena 1150 Kč/m2. Kontakt: stavebni.pozemek.ctrebova@centrum.cz
 
Kontroly a pokuty za nelegální výherní hrací přístroje

Pokuta udělená za nelegální provoz výherních hracích přístrojů může dosáhnout až 10 mil. korun a navíc může docházet i k páchání trestného činu. Ministerstvo financí, ve spolupráci s vedením Úřadu městské části Praha - Libuš, živnostenským odborem, obecní policií a celní správou provedlo další z mnoha kontrol zaměřených na nelegální provozování technických herních zařízení, tentokrát na území městské části Praha - Libuš. Tentokrát se jednalo o provozovnu, v níž byly pod záštitou spolku neoprávněně provozovány výherní hrací přístroje. Vstup do oddělené části provozovny, ve které se nacházely automaty, byl umožněn pouze zaregistrovaným členům spolku.
„Provozování technických herních zařízení, lidově řečeno automatů, je bez povolení vydaného příslušným správním orgánem ze zákona zakázáno. Pokud provozovatel baru nabízí hru na technických herních zařízeních a snaží se naivně zastřít nelegální provozování hazardních her spolkovou činností, nejedná se o obcházení zákona, ale o jeho závažné porušování. Pokuta udělená takovémuto provozovateli pohostinského zařízení může dosáhnout až 10 mil. korun a navíc může docházet i k páchání trestného činu,“ řekl náměstek ministra financí Ondřej Závodský.
Provozovatel baru neumožnil kontrolujícím vstup do oddělené části provozovny, v níž se nepovolené automaty nacházely. Za neposkytnutí požadované součinnosti tak dle kontrolního řádu hrozí provozovateli baru další pokuta, a to až do výše 500 tisíc korun.
„Městská část Praha - Libuš v minulosti vyhlásila, prostřednictvím obecně závazné vyhlášky, celoplošný zákaz hazardním hrám. Na těchto místech je samozřejmě poptávka po ilegálním hazardu. Je obrovským přínosem, že dochází k realizaci společných kontrolních akcí, v tomto případě za účasti Ministerstva financí, městské části Praha - Libuš a celní správy. Obdobné akce jsou nezbytné proto, abychom oblast, ve které nelegální hazard působí, eliminovali,“ doplnil náměstek ministra financí Ondřej Závodský.
Neoprávněným provozováním výherních hracích přístrojů pod záštitou spolku se rovněž intenzivně zabývají jednotlivé soudy na základě případů šetřených Policií ČR, a to v cca 25 Ministerstvu financí známých případech. Běžně soudy ukládají provozovatelům pohostinských zařízení peněžité tresty až ve výši stovek tisíc korun, propadnutí věci, zákaz činnosti a výjimkou není ani nepodmíněný trest odnětí svobody. Intenzivně je řešena také problematika tzv. kvízomatů. Doposud byly uloženy souhrnné pokuty v částce 32 mil. Kč a další správní řízení stále probíhají. Zároveň bylo za provozování kvízomatů uloženo několik pokut v řádu desítek tisíc korun i provozovatelům pohostinských zařízení.
Dárek Pardubického klraje pro všechny prvňáčky - praktický batůžek s reflexními prvky

Pardubický kraj si proto pro všechny prvňáčky v kraji připravil malý dárek v podobě praktického batůžku na přezůvky, který obsahuje mimo jiné reflexní prvky, ale také rozvrhy hodin, vystřihovací písmenka, bezpečnostní časopis od BESIPu a mnoho dalšího.
„V letošním roce se poprvé připojujeme k dalším českým krajům v rámci osvětové bezpečnostní kampaně týkající se nejen účasti dětí v silničním provozu, ale jejich bezpečnosti obecně,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že obdobná kampaň úspěšně již několik let běží v Jihočeském či sousedním Královehradeckém kraji. „Je důležité, abychom osvětu v této problematice prováděli v co největší míře, protože se bohužel stále setkáváme se situacemi, kdy jsou děti obětmi dopravních nehod, a to nejen jako cestující ve vozidlech, ale bohužel také jako chodci či cyklisté. To je často způsobeno neznalostí zásad pohybu v silničním provozu nebo jejich špatnou viditelností,“ sdělil hejtman Netolický.
Pardubický kraj tak navazuje na tradiční letní bezpečnostní kampaň Bezpečné léto v Pardubickém kraji s podtitulem „Řiďte tak, aby nikdo nikomu nechyběl“. „Chceme však přesunout naši pozornost také k dětem a budovat v nich zodpovědný přístup při pohybu v silničním provozu. Věřím, že se nám společně podaří zvýšit bezpečnost malých školáků a seznámit je se základy bezpečného chování v celé řadě ošemetných situací,“ dodal hejtman Martin Netolický.
Pardubický kraj na této kampani spolupracuje s celou řadou subjektů včetně Krajského ředitelství policie ČR, Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje, Českých drah, BESIPu, ale také basketbalového klubu BK JIP Pardubice či Království železnic. Prvňáčci a jejich rodiče tak v balíčku naleznou například reflexní vestu, rozvrhy hodin, vystřihovací písmenka, poukázky na vstupenky do celé řady zajímavých atrakcí, časopis od Českých drah nebo bezpečnostní brožuru od společnosti BESIP.