Českotřebovský deník 217/2016  (25/8) 
Provozní doby sportovišť města Česká Třebová – září 2016        

Zimní stadion Česká Třebová

Zimní stadion zahájil sezonu s ledovou plochou. Připravuje se zahájení 11. Ročníku městské hokejové ligy
„O pohár starosty města“ – CHL, zahájení 16. 9. 2016.  Zahajují sviji činnost hokejové oddíly.
 
Veřejné bruslení                   klasická časy
                                               Středa    17:00 – 18:15 hodin
                                               Sobota   15:00 – 16:15 hodin
                                               Neděle   13:00 – 14:15 hodin
 
Pozor změna                            Sobota   3. 9. 2016             15:30 – 16:45 hodin
                                               Neděle   4. 9. 2016             15:30 – 16:45 hodin
                                               Středa    14. 9. 2016           odpadá – přípravné utkání HC Kohouti
                                               Středa    21. 9. 2016           odpadá – přípravné utkání HC Kohouti
                                               Neděle   25. 9. 2016           odpadá - turnaj mládeže  
Aktuální informace o provozu jsou uvedeny na webu: http://www.zimak-trebova.cz/
 
Bike park Peklák Česká Třebová

Provozní doba 2 dny v týdnu (víkend) a to následovně:
Sobota                   10.00 – 18.00 hodin
Neděle                   10.00 – 18.00 hodin
Aktuální informace o provozu jsou uvedeny na webu: http://www.peklak.cz/
 
Krytý plavecký bazén Česká Třebová  

OD 1. 9. 2016 KPB UZAVŘEN – PRAVIDELNÁ ODSTÁVKA - PŘEDPOKLADÁ SE CELÝ MĚSÍC ZÁŘÍ 2016
UKONČENÍ ODSTÁVKY BUDE ZVEŘEJNĚNO NA WEBOVÝCH STRÁNKÁCH KPB
V měsíci září 2016 proběhne plánovaná rekonstrukce sprch a osvětlení KPB.
telefon krytý bazén 465 531 060  mobil 734 281 024
Aktuální informace o provozu jsou uvedeny na webu:            http://www.bazen-trebova.cz/   telefon solárium 734 351 310

Provozovatel si vyhrazuje právo na změnu provozní doby. Aktuální informace na www.ekobi.cz

Městské muzeum informuje:


Rozšíření zastávek rychlíkových spojů

Krajští radní na svém dnešním jednání potvrdili návrh na rozšíření objednávky veřejné drážní dopravy na období nového jízdního řádu 2016/2017. Bude se jednat o rozšíření dopravní obslužnosti na komerční riziko dopravce a Pardubický kraj nebude nijak finančně přispívat. „Objednávka se týká dvou exponovaných ranních spojů z Brna a dvou odpoledních spojů směrem z Prahy. Všechny tyto spoje budou zastavovat v Pardubicích, Ústí nad Orlicí a v České Třebové, čímž se rozšíří a zkvalitní dopravní obslužnost obou dvou sídel. Zároveň dosáhneme stavu, který panoval v minulosti a o který jsme se dlouhodobě snažili i pro letošní rok, avšak naše argumenty podpořené analýzami nebyly Ministerstvem dopravy vyslyšeny,“ uvedl hejtman Martin Netolický. V novém jízdním řádu by tak na třech místech Pardubického kraje zastavovaly spoje EX 576 s odjezdem v 6:09 z Brna, EC 284 s odjezdem 7:09 z Brna a dva odpolední spoje EC 285 s odjezdem v 15:19 z Prahy a IC 575 s odjezdem v 17:19 z Prahy. „Důležité při zařazení těchto spojů do integrovaného dopravního systému je také možnost využití systému IREDO. Pardubický kraj navíc toto rozšíření spojů finančně nijak nezatíží, jelikož by České dráhy spoje provozovaly na své komerční riziko,“ sdělil náměstek pro dopravu a dopravní obslužnost Jaromír Dušek.
Pardubický kraj koupí portmoneum v Litomyšli

Rada Pardubického kraje na svém dnešním jednání rozhodla o nákupu ojedinělého díla Portmoneum v Litomyšli, které ve 20. letech minulého století stvořil grafik a malíř Josef Váchal. V domě svého přítele Josefa Portmona tehdy nástěnnými malbami i vyřezávaným malovaným nábytkem vyzdobil dva pokoje.
„Portmoneum je unikátním dílem nejen v rámci Pardubického kraje, ale celé České republiky, a má velký turistický a kulturní význam, který sahá i za hranice. Nejenže jsou tyto malby jedinečné na pohled, ale také mají určitou logiku a hloubku. Celkové náklady na pořízení Portmonea dosahují výše 15 milionů,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Po převedení do majetku Pardubického kraje by mělo Portmoneum spravovat Regionální muzeum v Litomyšli, čímž by byl zajištěn další rozvoj této jedinečné památky,“ sdělila náměstkyně hejtmana Jana Pernicová. - Psal se rok 1920, když si bývalý úředník a milovník umění Josef Portmon pozval malíře, grafika spisovatele Josefa Váchala, aby mu v jeho domě v Litomyšli vyzdobil stěny a strop dvou pokojů. Váchal se dal do práce a vytvořil ojedinělé dílo. K vidění tak jsou unikátní nástěnné malby, vyřezávaný malovaný nábytek a pozoruhodné bytové doplňky. Všechny malby mají velice složitou strukturu, ale přesto ucelenou logiku.
 
Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický navštívil Chvaletice

Se starostkou obce Blankou Zaklovou hovořil především o vnímání nedaleké elektrárny mezi občany, informovanosti starostů a vzájemné spolupráci. Následně si za doprovodu vedení elektrárny prohlédl celý areál a detailně se seznámil také s třímiliardovou investicí, která nyní v elektrárně probíhá.
„Na základě několik týdnů starých událostí jsem chtěl přímo v místě zjistit vnímání obyvatel obce, ale také zástupců samosprávy. Byl jsem ujištěn, že občané, ale i starostové obcí jsou pravidelně o dění v elektrárně informováni i díky prohlídkám areálu, kde jsou seznamováni se změnami a plánovanými investicemi. Důležité také je, že zdejší lidé nevnímají elektrárnu negativně a jsou na ní zvyklí. Jedná se navíc o významného zaměstnavatele pro celý region,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „I přesto jsem přesvědčen, že by občané měli mít možnost vyjádřit se k připravovaným změnám, byť elektrárna pravidelně širokou veřejnost informuje,“ sdělil hejtman Netolický.
Ten si v doprovodu ředitele elektrárny Luboše Pavlase prohlédl celý areál včetně dvou odstavených modernizovaných bloků. „Rozsáhlé investice směřují k další ekologizaci provozu. Dojde k postupnému snížení emisí a sníží se tak zátěž pro nejbližší okolí, což je samozřejmě dobrá zpráva. Celkové investice se pohybují okolo tří miliard korun,“ řekl hejtman Netolický, který se zajímal také do další zpracování některých surovin a jejich využití například ve stavebnictví.
Foto Luboš Kozel -  300 metrů vysoký komín je nejvyšší stavbou v ČR