Českotřebovský deník 218/2016  (27/8) 
Českotřebovské události z posledních dní stručně

Příprava zářijového vydání Českotřebovského zpravodaje zabrala tolik času, že již nezbyla ani chvilka na aktuální informování na webu během pátku 26. srpna.  K jednotlivým událostem se vrátím, zatím alespoň krátce:

Čtvrtek 25. srpna. Výborný letošní poslední osmý letní koncert v hudebním pavilonu Antonína Bennewitze v Javorce v provedení skupiny BANDAS (KA) z Brandýsa nad Orlicí. Opravdový zážitek, vynikající pohoda, příjemné počasí.
 
Pátek 26. srpna.  Hudební večer s Ahasvery na terase Národního domu pořádala Koalice pro Českou Třebovou. Úplně plný dům, na tři stovky spokojených posluchačů.
V Javorce se večer konalo poslední letní promítání. Byl krásný večer. Na programu byl český film "Jak se zbavit nevěsty"
Sobota 27. srpna. PIKNIK V JAVORCE - i letos to byla vydařená akce, Většina dění se odehrávala v horní části parku pod stromy piknikovala spousta lidí, bylo příjemné lenivé letní odpoledne, ideální příležitost kam vyrazily rodiny s dětmi. i když lákadel bylo ten den víc. S pořadateli z Kulturního centra spolupracovala kavárna Café 59, Na rovině, Oddíl vodních skautů, Dům dětí a mládeže
.
Hasičské odpoledne pro děti na závěr prázdnin  u hasičské zbrojnice na Lhotce. Velké množství dětí, tradičně dobré občerstvení, hudba, zábava pro děti.
Guláš festival v Přívratě. Také letošní ročník Guláš festivalu v Přívratu měl štěstí na počasí, velká účast lidí, odhad je přes tisícovku. Akce má velký ohlas  a tradici v širokém regionu.

Nová úprava zahrady u Domu s pečovatelskou službou se obyvatelům domu příliš nelíbí

V prostoru mezi Domem pečovatelské služby a budovou Teza byly v uplynulém týdnu provedeny poměrně náročné a velkorysé sadové úpravy. I přes letní termín zde byly provedeny výsadby mnoha rostlin i stromů, prostor dostal po stránce sadových úprav  zcela jinou tvář. Město na úpravu pamatovalo v rozpočtu města, "pláclo se přes kapsu". Po stránce  výsadeb je prostor opravdu k nepoznání. Obyvatelé DPS však nejsou přesto příliš spokojeni.  Důvodem je to, že si představovali úpravu takovou, aby umožnilo společné posezení  např. v půlkruhovém uspořádání laviček, aby si sousedé, kteří se potkávají třeba jen u oběda mohli také během letního času pod širým nebem, vlastně "na zahradě" pobesedovat, poklábosit. Jenže původní dvě lavičky (každá byla umístěna jinde)  dostanou podle rozpracovaného projektu zřejmě jen další dvě další "sestřičky", budou navíc pěkně v řadě podél cesty takže možnost besedování se nekoná. A přitom to všechno stálo tak velké peníze.  Škoda, že autoři realizace se nenechali inspirovat  náčrtem zahradního ateliéru Rozmarýn, který loni předložila s požadavkem úpravy Koalice pro Českou Třebovou. Plánek, který byl doplněn i odhadem nákladů byl také publikován v červencovém vydání Českotřebovského zpravodaje 2015. Stačilo také, kdyby příslušný odbor MěÚ dal návrh před realizací k připomínkám nebo alespoň pro informaci na nástěnku do jídelny "žluťáku", aby byly připomínky řečeny ještě před realizací. Vždyť úprava za "žluťákem" byla přece provedena především pro obyvatele tohoto domu, kteří zde v letním období odpoledne najdou vhodný prostor k relaxaci. Již v loni publikovaném návrhu bylo řečeno toto: "Protože jde o utváření veřejného prostoru, může být vhodné si potřebnost úprav ověřit např. anketou mezi obyvateli domu, nebo schůzkou s obyvateli domu nad půdorysným plánem návrhu." Nikdo si ovšem na takovou besedu bohužel neudělal čas....
Návrh ateliéru Rozmarýn a komentář včetně odhadu nákladů pro uvedenou úpravu z června 2015 najdete ZDE
Fotografie z pátku 26. srpna odpoledne  (fotografie původního stavu viz o řádek výše uvedený odkaz)

 

Nálezce pokladu dostane dva miliony

soubor českých denárů z konce 10. století objevil v katastru obce Chýšť při severozápadní hranici Pardubického kraje v listopadu 2015 náhodný nálezce. Krajští radní na svém posledním jednání rozhodli o jeho odměnění částkou dvou milionů korun.
„Získali jsme do svého majetku zcela unikátní nález vysoké hodnoty. K jeho ohodnocení jsme zadali u Národního muzea v Praze znalecký posudek, který potvrdil předpoklady o unikátnosti nálezu a vyčíslil kulturně historickou hodnotu mincí na částku 23,5 milionu korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Při vyčíslení nálezného jsme přihlédli k obecné právní normě, kde je stanoveno, že nálezné činí desetinu ceny nálezu. V tomto konkrétním případě se jedná o částku ve výši dvou milionů korun.  Kdybychom postupovali dle památkového zákona, kde se odměna stanovuje z ceny drahého kovu, ze kterého je vyroben, činilo by nálezné přibližně 11 tisíc korun. Tato zanedbatelná částka by znamenala ztrátu motivace pro další nálezce v budoucnosti, což může vést k situaci neodevzdání podobných hodnotných nálezů,“ dodal hejtman Martin Netolický.
„Poklad je jedinečný množstvím nalezených mincí a zlomků mincí, jejich zachovalostí i raritou některých exemplářů. Na území dnešního Pardubického kraje je tento nález z historického hlediska nejvýznamnějším mincovním pokladem, který se stal součástí veřejných muzejních sbírek a jehož vypovídací hodnotu bude možné využít k vědeckému výzkumu nejstarších dějin českého státu,“ konstatoval Tomáš Libánek, ředitel Východočeského muzea v Pardubicích. Denárový poklad z Chýště je nyní součástí numismatické podsbírky muzea. Získaný poklad přispěje k dalšímu zhodnocení a zvýšení prestiže sbírek Východočeské muzea v Pardubicích a také ke zviditelnění Pardubického kraje
 
Ve Vysokém Mýtě bude Stavební centrum trvale udržitelných budov

Pardubický kraj pokračuje v přípravách na otevření Stavebního centra trvale udržitelných budov (SCTUB) ve Vysokém Mýtě. Pro zjištění proveditelnosti a udržitelnosti tohoto projektu bylo klastru ETIK, jako koordinátorovi projektu, zadáno zpracování studie proveditelnosti. Předpokládané zahájení provozu SCTUB je v dubnu 2019.
„Cílem projektu je vytvořit unikátní centrum, které bude určeno pro osvětu, vzdělávání a expozici související s nastupujícím trendem a požadavky na snižování spotřeby energie v budovách a šetrným stavebnictvím obecně. Pro stavební centrum byl vybrán částečně nevyužívaný areál Vyšší odborné školy stavební a Střední školy stavební v ulici Kpt. Poplera ve Vysokém Mýtě,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Celkové předpokládané investiční náklady na stavební část, inženýring, vybavení a propagaci dosahují částky mírně přesahující 41 milionů korun,“ dodal hejtman Netolický.
Programová náplň SCTUB bude mít tři části, a sice osvětovou část, vzdělávací část a výstavní část. Pro zahájení činnosti SCTUB je počítáno s maximálním využitím dvou objektů v areálu školy. V případě prosperity, fungujícího záměru a následné potřeby dalších výstavních ploch pro SCTUB přichází v úvahu výstavba výstavní haly v areálu. „Celý projekt je od počátku nastaven jako ziskový. Jsme přesvědčeni, že má velkou šanci na úspěch a případné další rozšíření,“ uvedla radní pro investice a majetek Ludmila Navrátilová.
 
Marketing a média v sociálním podnikání. Jak na to?

Bez marketingu dnes podnikání nemůže správně fungovat. A nejinak je tomu v oblasti sociálního podnikání, které je v tomto ohledu přece jen trochu specifické. I tady však platí určité zásady vedoucí k úspěchu. Jaké to jsou? To zájemcům napoví bezplatný kurz „Marketing a média. Bude to fungovat i v sociálním podnikání?“, který pro zájemce z regionu uspořádá Pardubický kraj 14. září.
„Smyslem kurzu je pomoci účastníkům s orientací na mediálním trhu, vyhledávání příležitostí pro vlastní propagaci a její využití pro sociální podnikání. Náplní kurzu je také řešení reálných situací z praxe samotných účastníků,“ uvedl krajský radní zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola, který nad akcí převzal záštitu. „Kurz bude pod vedením zkušeného lektora trvat přibližně čtyři hodiny. Účastníci se mohou zlepšit zejména v komunikaci směrem k veřejnosti, zákazníkům, partnerům i donátorům. V případě zájmu ze strany sociálních podnikatelů bychom na tento zahajovací kurz rádi navázali dalším vzděláním,“ dodal Pavel Šotola.
Sociální podnikání má v kraji zelenou
Pardubický kraj podporuje sociální podnikání také dotačním programem, díky kterému mohou zájemci získat prostředky na vytvoření a aktualizaci podnikatelského plánu, pořízení majetku, úpravu pracovního místa, zajištění vzdělání pro znevýhodněné i pro management a prostředky pro mzdu zaměstnanců, kteří pomáhají při výkonu práce znevýhodněným pracovníkům. Novinkou pro rok 2016 je podpora stáží a praxí studentů a absolventů škol, kteří patří k cílovým skupinám sociálního podnikání. Například studenti se zdravotním postižením či v obtížné životní situaci si budou moci vyzkoušet práci v sociálním podniku, který na jejich stáž či praxi získá dotaci.
 
Kurz „Marketing a média. Bude to fungovat i v sociálním podnikání?“ Lektor: Petr Sameš
Praxe lektora: Marketingový manažer v oblasti komerčních rozhlasových stanic, projektový manažer a producent akcí. Mediální konzultant a garant firemních prezentací, poradenství v oblasti reklamy, médií a marketingu. Lektor prezentačních a obchodních dovedností.
Termín a čas kurzu: 14. září 2016, 9:00 – 13:00 hodin
Z důvodu omezené kapacity kurzu je možná účast maximálně dvou zástupců z jedné organizace.
Na kurz je nutné se přihlásit emailem na adresu roman.pesek@pardubickykraj.cz nebo na telefonním čísle 466 026 492. Přihlášku doporučujeme poslat co nejdříve, nejpozději však týden před začátkem kurzu.
 
Dva miliony pro dobrovolné hasiče v kraji 

Rada Pardubického kraje na svém čtvrtečním jednání schválila rozdělení téměř dvou milionů korun ve druhém kole krajských dotací pro jednotky dobrovolných hasičů. Přes 30 obcí tak získá příspěvek na pořízení, opravy či úpravy dopravních automobilů, nákup kalových či plovoucích čerpadel, ale také nákup elektrocentrál či dýchacích přístrojů. „Cílem poskytování těchto dotací je především zlepšení technického vybavení jednotek sboru dobrovolných hasičů obcí na území Pardubického kraje. V prvním kole jsme rozdělili částku čtyř milionů korun mezi více jak 90 obcí,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Jsem přesvědčený, že dotace pro jednotky dobrovolných hasičů jsou účelně vynaložené finanční prostředky, jelikož dobrovolní hasiči jsou velmi častou první složkou, která zasahuje při povodních, dopravních nehodách, ale i dalších událostech,“ dodal hejtman Martin Netolický s tím, že definitivní schválení dotací bude mít na svém programu (poslední) Zastupitelstvo Pardubického kraje ve čtvrtek 22. září.
 
Půdorys navržené úpravy  prostoru za DPS (Ing. David Smyčka, 2015)