Českotřebovský deník 220/2016  (29/8) 
Z programu podpory stavební obnovy a restaurování kulturních památek a drobných objektů památkového charakteru v Pardubickém kraji bylo letos provedeno restaurování Mariánského sloupu na Starém náměstí. Práci v hodnotě 192 tis. Kč provede Marek Běťák z Němčic.  Z této částky  bude 100 tis. Kč hrazeno z výše uvedené dotace.  Demontáž 310 let starého sloupu z roku 1706 byla provedena v pátek 8. července 2016 v dopoledních hodinách. Fotoreportáž ze zahájení demontáže Miroslav Falta viz ZDE.  Během dalších dnů se na restaurování pilně pracovalo nejen v dílně v Němčicích, ale také na podstavci na Starém náměstí. Práce  nebyly zcela jednoduché a proto se mi zdá že plánovaná částka možná ani nebude stačit. Smlouva je však smlouva, jistě byla stanovena po důkladné prohlídce. V pátek 26. 8. byla provedena montáž sloupu a v pondělí 29. srpna byla na sloup umístěna socha P. Marie. Celou reportáž z akce připravím na zítra. 


Rekonstrukce "tunelů" začne v září. Konečně

Původní termín se několikrát posunoval. Ono zajištění komplikované činnosti, ne které se bude podílet více zdrojů financování, není jednoduché. Přitom dříve se uvádělo, že to zvládne jediný investor - SŽDC. Nezvládl. Znovu dostal roli hlavního aktéra Pardubický kraj, které patří silnice v tunelech. A ta potřebuje nutně opravu. Vždyť nakonec značka "silnice před opravou" tu už je druhý rok.  A tak že je stanoveno, že v září letošního roku bude akce zahájena - Má oficiální název ´Optimalizace průjezdného profilu podjezdů pod železniční tratí v České Třebové´. Celkové náklady činí 98,7 milionu korun, tedy o 30 milionů více, než se uvádělo ještě před rokem. Na náročné stavební akci  spojil Pardubický kraj síly se  SŽDC a Lesy ČR a uvádí se i příspěvek města, který však nikde v městském rozpočtu není uveden. Možná se tím myslí pomoc v projektové přípravě, neboť město Česká Třebová zajistilo projektovou dokumentaci  ve spolupráci se společností Metrans, jako hlavním uživatelem, právě z Metransu vyjíždí na silnici I/14 stovky kamionů týdně.  Zahájení stavby již bylo naposledy oznámeno k 1. červenci t.r., odsunulo ji ale shánění finančních prostředků na následnou opravu objízdné trasy, tedy asi 50 milionů korun. Objížďka opět povede po silnici III. třídy přes Semanín, Zádulku a okolo rybníka Hvězda na silnici I/43.  Tato objížďka se již využívala v loňském roce při rekonstrukci silničního úseku tunely - Semanín, při které byl také úsek v tunelech uzavřen.. Foto Luboš Kozel.
 
Atletický zážitek v Ústí nad Orlicí

V neděli 4. září zde proběhne mistrovství České republiky družstev mužů a žen. Startovat bude deset nejlepších družstev, diváci uvidí 40 disciplín včetně chůze nebo štafet. Zahájení soutěží proběhne v 10 hodin a bude následovat takřka osmihodinový program.
Prvenství bude obhajovat v mužské kategorii pražská Dukla, která je i pro letošní šampionát největším favoritem. Stříbrnou příčku se pokusí udržet Hvězda Pardubice a  třetí místo budou chtít možná i vylepšit Vítkovice. Český svaz atletiky přidělil právě do Ústí pořadatelství mistrovství České republiky družstev mužů a žen. Startovat zde budou ti nejlepší z jednotlivých oddílů. V neděli 4. září bude ústecký stadion jist naplněný! 

 
Hokejbalový nábor je opravdu všestranný 

I ty … se můžeš stát úspěšným hokejbalistou či hokejbalistkou,
 je ti 5 let a víc, tak to přijď zkusit  ať jsi holka nebo kluk...
Hledáme i další dívky a ženy, pro doplnění našeho úspěšného týmu žen
a také časoměřiče,zapisovatele,fotografa, kameramana, dopisovatele..
"První školní den - první trénink"
akce podpořená dotačním programem ČMSHb (pravítka, rozvrhy hodin..)
Pro nováčky "startovací set" přilba, hokejka k zapůjčení....
Informace hledej na www.ballct.cz nebo volej 776 585 615
 
Akční plán rozvoje vzdělávání v novém programovém období

Sál Jana Kašpara v budově Reálky v Pardubicích hostil seminář pro ředitele středních škol týkající se Krajského akčního plánu rozvoje vzdělávání v Pardubickém kraji pro nové programové období. Na semináři kromě odborníků z Ministerstva školství vystoupil také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a náměstkyně Jana Pernicová.
„Z nastavení čerpání rozhodně nejsem nadšený, jelikož bohužel jdeme cestou stále složitějších programů, a tak dnes máme 14 krajských akčních plánů a přes 200 místních akčních plánů. Byť je to komplikace, kterou si Česká republika sama vymyslela, tak se s tím musíme poprat, a jsem přesvědčený, že se nám to také povede,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Reálně bychom mohli začít čerpat prostředky v příštím roce, avšak již nyní máme schválenou celou řadu investičních záměrů, abychom je mohli okamžitě po zpracování všech náležitostí začít realizovat,“ sdělil hejtman Netolický, který zároveň všem ředitelům poděkoval za dosavadní čtyřletou spolupráci.
Workshop a jednotlivá tematická setkání byla zaměřena na přípravu plánů aktivit či školních akčních plánů pro rozvoj vzdělávání ve školách na území kraje. „Účastníkům byly mimo jiné představeny investiční priority Pardubického kraje v oblasti vzdělávání, možnosti čerpání finančních prostředků z Operačního programu vývoj, výzkum a vzdělávání a z Integrovaného regionálního operačního programu,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro oblast školství Jana Pernicová. V rámci tematických setkání platforem Kariéra a celoživotní učení, Polytechnika a odborné vzdělávání, Inkluze (společné vzdělávání) byly také představeny priority v klíčových oblastech vzdělávání Pardubického kraje.
Krajský akční plán je považován za základní stavební kámen pro zvyšování kvality vzdělávání v kraji. Vytvoří systém vzájemné spolupráce klíčových aktérů podílejících se na dalším rozvoji vzdělávání a přispěje k naplnění dlouhodobého záměru vzdělávání. Jeho cílem je rozvoj kvality vzdělávání se zavedením priorit vzdělávací politiky Ministerstva školství a kraje do praxe škol formou plánování strategických kroků.
 
Pardubický kraj rozdělí turistickým centrům jeden milion korun

Krajští radní na svém posledním jednání rozhodli o rozdělení finančních prostředků v dotačním programu Podpora činnosti a provozu turistických informačních center v Pardubickém kraji. Zájemci o dotaci z tohoto programu mohly žádat v červenci, což učinilo 38 organizací z regionu.
„Na základě doporučení odborné komise jsme se rozhodli poskytnout částečnou dotaci 36 organizacím, které splnily stanovená kritéria, dva subjekty je nesplnily. Jedním z kritérií je například aktivní podíl na tvorbě obsahu turistického portálu www.vychodni-cechy.info. Úspěšní žadatelé si mezi sebe rozdělí jeden milion korun,“ uvedl radní zodpovědný za sport a cestovní ruch René Živný s tím, že udělení části dotací musí ještě schválit zastupitelstvo.
 
Šance pro začínající praktické lékaře – do konce září

Pardubice (29. 8. 2016) – Ve snaze ulehčit zaškolování mladých praktických lékařů vyhlašuje Pardubický kraj i v letošním roce dotační program na jejich podporu. Až do 30. září mohou jejich školitelé, zkušení praktičtí lékaři, zažádat o programovou dotaci.
„Uvědomujeme si vysokou věkovou strukturu praktických lékařů v kraji i jejich nedostatek v některých lokalitách. Přesto, že za dostatečné pokrytí těchto zdravotnických služeb jsou zodpovědné zdravotní pojišťovny, chtěli jsme alespoň dílčím způsobem napomoct řešení a přišli s celkem  půlmilionovou dotací, ze které čerpalo příspěvek 48 tisíc korun v loňském roce sedm mladých lékařů a jejich školitelů,“ uvedl 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.
 „V letošním roce se o dotaci zatím přihlásili tři žadatelé, sedm míst je zatím volných pro další zájemce. Vloni to byli pouze zájemci o obor praktický lékař pro dospělé, uvítali bychom i zájemce o obor praktický lékař pro děti a dorost, čas mají do konce září,“ doplnil Línek.
Proces školení praktika trvá tři doky, u dětského jsou to čtyři roky, podporu jednotlivému projektu lze poskytnout pouze jednou za rok, opakovaně po dobu trvání rezidenčního místa. Podrobnosti najdou zájemci na: https://www.pardubickykraj.cz/probihajici-grantove-programy-a-programove-dotace/83154.
 
TOP 09 nabízí nový styl. Do krajských voleb posílá gentlemany

Kandidátku TOP 09 pro volby do Zastupitelstva Pardubického kraje povede primář pardubické nemocnice, poslanec a gentleman Jiří Skalický.  „Nabízíme veřejnosti kandidáty, kteří celým svým životem i svojí profesní kariérou garantují hodnotová východiska TOP 09. Je to tým odborníků, složený z vrcholných i komunálních politiků, starostů a zastupitelů. Máme významné zastoupení lékařů, učitelů a podnikatelů - živnostníků,“ říká lídr kandidátky TOP 09 do zastupitelstva Pardubického kraje Jiří Skalický. „Naši kandidáti zastupují různé části kraje. Známe tak problémy malých obcí i třeba krajských Pardubic, odkud pocházím já. Budeme hájit zájmy všech obyvatel našeho kraje a to v novém politickém stylu," dodává Jiří Skalický.
TOP 09 zaujala svou kampaní již v srpnu. Nabízí v ní nový politický styl. „Věříme, že úřady mají být perfektní službou pro veřejnost. Službou, která je kvalitní, rychlá, milá, a co nejvíce online. Úřad nemá člověka obtěžovat, úředník má být příjemný a politik musí naslouchat a plnit tyto vize. To je náš cíl: Gentlemanský, prosperující a bezpečný Pardubický kraj,“ shrnuje kandidát na hejtmana Jiří Skalický.
Na krajské kandidátce TOP 09 jsou kromě zkušených komunálních politiků také lékaři, vysokoškolští profesoři a učitelé.  Významně jsou zastoupeni také podnikatelé - živnostníci a lidé působící v ekonomické sféře. Výraznou osobností kandidátky je dlouholetý úspěšný starosta České Třebové a krajský zastupitel Jaroslav Zedník. „Jdu do voleb s tím, že ukazuji výsledky a nabízím další svou práci. Věřím, že voliči ocení odbornou připravenost a zastupitelské zkušenosti kandidátů TOP 09,“  „Jdu do voleb s tím, že ukazuji výsledky a nabízím další svou práci. Věřím, že voliči ocení odbornou připravenost a zastupitelské zkušenosti kandidátů TOP 09,“ říká ke své kandidatuře dvojka kandidátky.