Českotřebovský deník 221/2016  (30/8) 
Krátce

Žádná bouře ve sklenici vody. Tak označují probíhající petici ti, kteří si přejí, aby její význam nebyl velký, mluví i o tom, že nemá všechny znaky petice atd.  Není to pravda odpovídá přesně požadavkům zákona. Porovnejte ZDE  V České republice je petiční právo garantováno už na ústavní úrovni čl. 18 Listiny základních práv a svobod a provedeno pak zákonem ze dne 27. března 1990, č. 85/1990 Sb., o právu petičním. Petice může spočívat ve formulování určité žádosti, návrhu nebo stížnosti a lze se s ní obracet na všechny orgány státní správy i územní samosprávy ve věcech veřejného nebo jiného společného zájmu, které patří do působnosti těchto orgánů.  Výkon petičního práva je chráněn, nemůže mu v něm být nikomu bráněno a zároveň nikdo nesmí být pro jeho výkon postihován.  K realizaci petičního práva je možné, nikoli však nutné ustavit tzv. petiční výbor, který není právnickou osobou a který se může skládat pouze z občanů starších 18 let. Ten pak vstupuje do kontaktu se státními orgány. Petice je podepisována občany tak, že na podpisové archy, z nichž každý musí obsahovat dostatečné určení konkrétní petice, kromě svého podpisu uvedou i své jméno, příjmení a bydliště. Podpisy pod petici lze shromažďovat na každém veřejně přístupném místě, k čemuž není potřeba jakéhokoliv povolení státního orgánu, nesmí však docházet k omezení dopravy nebo k rušení veřejného pořádku. Orgán, kterému je petice určena, je povinen ji přijmout a do 30 dnů na ni písemně odpovědět. Pokud obsah petice nespadá do jeho působnosti, musí ji příslušnému orgánu postoupit.
 
Počet podpisů na petičních listinách Petice proti přestavbě domu u rotundy roste, přesáhl tisícovku  a blíží se číslu 1100.  To je jistě významná část českotřebovské veřejnosti, kteří nejsou spokojeni s provedeným řešením přestavby bývalého sirotčince čp. 254 a vyžadují nápravu současného stavu, při které by byly respektovány alespoň zásadní  připomínky Státního památkového ústavu. Tedy žádnou bouře ve sklenici vody. Budou také o nevidět volby a zatím dosažený počet 1100 voličů už je nějaká síla, která něco v rámci našeho města znamená. Není dobré to podceňovat.
 
Tištěné vydání Českotřebovského zpravodaje na září  bylo rozvezeno na prodejní místa v České Třebové i v okolních obcích, předplatitelům se doručují výtisky do schránek.  Ve středu budou odeslány výtisky pro předplatitele v místech kam je doručuje poště, tedy také do ciziny.  Počet prodaných výtisků srpnového zpravodaje dosáhl letního rekordu, na řadě prodejních míst výtisky nedostávaly a bylo nutné zvýšit náklad. Zimní rekord je naopak v prosinci a lednu, kdy  jsou zařazeny jízdní řády vlaků a autobusů.
 
Dětské hřiště na Křibu zkompletováno, oploceno, po dokončení bude  jistě dobře využito, takové zařízení ještě sídliště Křib nepamatuje a to se stavělo začátkem sedmdesátých let a patří mezi nejstarší českotřebovská sídliště. 
 
Silnice do Skuhrova  má dobrou kvalitu již od posledních domů na Lidické ulici.  Práce byla provedena v dobré kvalitě včetně značení. Předloni v r. 2014 byla provedena I. etapa v lesním úseku silnice, letos se jedná o II. etapu a zbývá ještě poslední část v intravilán u města od domu čp. 1650 po křižovatku s ulicí Hýblovou. Nový úsek můžeme současně porovnat s vodorovným značením na silnici do Zhoře, které bylo provedeno začátkem června t.r. a již nyní koncem srpna je někde smazané tak, že potřebuje obnovu. Věřím, že bude ještě do zimy provedena, protože právě v sychravých  dnech řidiči takové dobře provedené značení ocení. Pomáhá přece bezpečnosti dopravy.
 
Rekonstrukce vodovodu a kanalizace v tělese hlavní silnice na Parníku zatěžuje obyvatele a hlavně také projíždějící motoristy již druhý rok. Všichni se těší na den, kdy stavební ruch utichne, silnice se zamete, opraví  a sníží se současná prašnost a hlučnost. klid zde ovšem nebude ani pak, díky projíždějícím vozidlům.  Klidnější dobu  přinese až vybudování obchvatu, který je zatím v nedohlednu.
 
Připravujeme výstavu - vernisáž 2. září  v 17 v ekocentru Podorlicko            


Nabízím k pronájmu garsonku v RD  v centru města. Bližší info na telefonu 608 517 681.                                                  

Prezident Miloš Zeman opět navštíví 16. září  Českou Třebovou 

Na třídenní návštěvu Pardubického kraje zamíří ve dnech 14. až 16. září prezident České republiky Miloš Zeman. V rámci cesty zavítá například do Holic, Jevíčka, České Třebové, Poličky či Letohradu. Kromě návštěvy významných zaměstnavatelů se hlava státu setká také s občany a oslaví 100 let Odborného léčebného ústavu Jevíčko.
„Každá cesta hlavy státu je pro region velkou událostí. Opakované návštěvy pana prezidenta svědčí o tom, že mu Pardubický kraj přirostl k srdci. Program je znovu nastaven tak, aby se pan prezident setkal nejen s volenými zástupci, ale především s občany a důležitými zaměstnavateli v regionu,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Jsem velmi rád, že pan prezident navštíví také Odborný léčebný ústav v Jevíčku, který slaví 100 let od svého otevření. Je symbolické, že prvním a posledním prezidentem, který jej navštívil, byl v roce 1929 Tomáš Garrigue Masaryk,“ sdělil hejtman Netolický k jednomu z bodů čtvrté návštěvy současné hlavy státu v Pardubickém kraji.
Ve středu 14. září se prezident republiky setká v Pardubicích postupně s hejtmanem, zastupiteli kraje, zástupci tripartity, poslanci a senátory. Zároveň bude v pardubickém Domě hudby pokřtěna kniha Tato země je naše (25 rozhovorů s prezidentem Milošem Zemanem). V odpoledních hodinách se prezident přesune nejprve do Horního Jelení, kde navštíví společnost Berger-Huck, poté se v Holicích setká s vedením města a na závěr středečního programu také s občany. Ve čtvrtek je na programu oslava kulatého výročí Odborného léčebného ústavu Jevíčko, návštěva obce Vysočina, která byla v minulém roce vyhlášena krajskou vesnicí roku, a cesta do Poličky. Poslední den čeká hlavu státu Česká Třebová a Letohrad, kde prezident svou cestu po kraji zakončí.
Požár v elektrárně Chvaletice

V úterních ranních hodinách vypukl požár v Elektrárně Chvaletice. Na místě zasahovalo v průběhu rána až 13 jednotek hasičů. Po provedeném průzkumu bylo zjištěno, že hoří zauhlovací technologie s dopravníkovým pásem, který se pravděpodobně velkým žárem propadl. Jednotkám se podařilo dostat požár pod kontrolu
před šestou hodinou ráno. Při požáru nebyl nikdo zraněn.
„Škoda dosahuje několika desítek milionů korun a těžko lze nyní vyčíslit škody, jelikož se stále postupně upřesňují informace. Důležité je, že nebyla poškozena technologie samotných bloků a kotlů. Dopravníkový pás, který byl při požáru poškozen, bude nutné vyměnit, avšak není jisté, v jakém časovém horizontu,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „V tuto chvíli došlo k odstávce elektrárny, která může trvat několik týdnů. Elektrárna však zajistila dodávky tepla a teplé vody pro Chvaletice a nedalekou Trnávku. Obyvatelům okolních obcí nehrozí žádné nebezpečí,“ dodal hejtman Martin Netolický.
Požár v Elektrárně Chvaletice lze svým charakterem přirovnat k požáru Elektrárny Opatovice nad Labem ze dne 7. srpna 2005, kdy hořel pásový dopravník. Ten byl ale v podzemních prostorách.
 
Kraj chce vybudovat tři nové výjezdové základny záchranky

Pardubice (30. 8. 2016) – Pardubický kraj připravuje výstavbu tří nových budov pro výjezdové základny Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje (ZZS PAK) v Chrudimi, Vysokém Mýtě a v Pardubicích – Starých Čívicích.
„Rádi bychom uspěli v programu evropských fondů, který hradí z 85 procent Evropská unie, 5 procent jde ze státního a 10 procent z krajského rozpočtu. Projektové ceny činí dohromady téměř 90 milionů korun,“ řekl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Roman Línek. „Předpokládáme, že v rámci složek integrovaného záchranného systému bude velká konkurence, proto chceme mít projekty připravené co nejdříve. Se samotnou výstavbou se počítá v letech 2018-19,“ doplnil.
Už koncem června radní projednali projektový záměr na výstavbu nové výjezdové základny záchranky v Chrudimi v ulici Dr. Milady Horákové. Dvoupodlažní budova s pěti garážovými místy pro automobily vyřeší nevhodné umístění základny v bývalé vrátnici u vjezdu do areálu Chrudimské nemocnice.
„Na minulém jednání rady jsme doporučili další dva projekty. Ve Vysokém Mýtě plánujeme dvoupodlažní novostavbu na pozemku, který nám nabídla místní radnice v areálu nemocnice. Stavbě bude předcházet demolice dvou objektů a nové připojení k inženýrským sítím. Díky tomu bude moci záchranka opustit nevyhovující budovu bývalé patologie a v budoucnu budeme schopni  rozšířit základnu o další záchranářskou posádku,“ vysvětlil Línek.
Dalším oříškem k rozlousknutí jsou umístění a malé prostory výjezdové základny ZZS PAK v areálu Hasičského záchranného sboru v Pardubicích v Teplého ulici. „Dodržení dojezdových dob směrem na Přeloučsko a Chvaleticko napomůže posunutí nové základny až na okraj pardubické průmyslové zóny ve Starých Čívicích. Navíc nám to umožní zde umístit auto s lékařem (rendes-vous) a posádku rychlé záchranné pomoci. K tomu nám bude stačit jednopodlažní objekt se čtyřmi garážovými stáními,“ dodal Línek.
Všechny tyto investice musí nejprve předfinancovat Pardubický kraj, dotace se pak proplácejí zpětně na základě vyúčtování staveb.
 
Dětské centrum Veská kraj sloučil s podobným zařízením v Holicích

Rada Pardubického kraje odsouhlasila na svém jednání návrh na sloučení Dětského domova pro děti od 1 do 3 let Holice a Dětského centra Veská. Rozhodujícím datem bude 1. leden 2017, nástupnickou organizací se stane Dětské centrum Veská a holické pracoviště zůstane jeho organizační jednotkou.
„Jsou to obě příspěvkové organizace Pardubického kraje a v posledních dvou letech je vedla společně jedna ředitelka, paní Markéta Tauberová. Jejich zaměstnanci se podíleli na tvorbě transformačního plánu, který začínáme uskutečňovat. Proto bude výhodné je i vzhledem k jejich blízkosti mít je pod jednou organizací,“ řekl 1. náměstek hejtmana Roman Línek, do jehož kompetence tato zařízení spadají. Vzájemná, velmi těsná spolupráce mezi nimi již funguje a sloučení je jen logickým vyústěním současné situace.
Obě nynější organizace pracují s ohroženými dětmi a jejich rodinami zejména z důvodů zdravotních nebo zdravotně-sociálních. Poskytují komplexní a specifickou péči, která je nedílnou součástí zdravotnického systému i systému sociálně-právní ochrany dětí i s přesahem mimo území Pardubického kraje. „Poskytují stejný typ služeb ve stejném území, jsou od sebe vzdálené pouze 15 km, sloučení do jedné organizace umožní lepší plánování služeb a zkvalitnění péče, jako je například umísťování dětí podle toho, které prostředí se pro konkrétní dítě více hodí,“ vysvětluje Markéta Tauberová.
Během posledních let došlo k výrazným změnám v poskytovaných službách, každé z pracovišť se nyní bude specializovat na některé z nich. Sloučení také umožní personální vzájemnou výpomoc a efektivnější hospodaření.