Českotřebovský deník 222/2016  (31/8) 
Simonová vybojovala na MS
stříbrnou medaili v časovce

Monika Simonová získala na mistrovství světa masters v rakouském St. Johannu stříbrnou medaili v časovce.
Na svém prvním MS v kategorii Masters tak českotřebovská závodnice zajela vynikající výsledek.
Titul získala Dietmann Carolin z Německa. Monika také startovala v silničním závodě kde obsadila 6.místo.
MS Masters, St.Johann in Tirol, časovka:       

 

1. místo Dietmann Carolin      GER   29:37
2. místo  Simonová Monika     CZE   30:03
3. místo  Schneidenbach Anja  GER  30:59
 
Za podporu patří dík firmám: Armat spol. s r.o., Eko Bi, s.r.o, Elektro Franc s.r.o., JJT transport, In Core Fitness Česká Třebová, Rydo spol. s r.o., Skalický transport, Stavebniny Ureš, Sport Bárt, BB Cut - reklamní společnost, Auto Eso, pivovar Faltus.

Oprava komunikace v Kozlově

Od 01.09.2016 do 07.09.2016 bude probíhat oprava komunikací od autobusové zastávky Kozlov (točna) do obce Kozlov. Oprava komunikací bude probíhat za provozu. Lze očekávat komplikace, proto počítejte se zdržením do cca 5 minut.
 
Nabízím k pronájmu garsonku v RD  v centru města. Bližší info na telefonu 608 517 681.                      
Odbor sokolské všestrannosti

Cvičení rodičů a dětí - pondělí 16,30 - 17,30 hod. zahájení 12.9.2016
Ženy -    pondělí    9,30 - 10,30 hod.
              pondělí 18,30 - 19,30 hod.                    
              čtvrtek 18,30 - 19,30
              ZAHÁJENÍ V PONDĚLÍ 19.9.2016
Přípravné duely Kohoutů v září

Celkem pět přípravných zápasů odehrají hokejisté českotřebovských Kohoutů, kteří v minulých dvou sezonách vybojovali v krajské lize dvakrát třetí místo. Do letošní sezony vstoupí Kohouti 2. října v Hlinsku.
Termíny přípravných utkání:
pátek 9. září: Česká Třebová – Šumperk (18.30 hodin)
středa 14. září: Česká Třebová – Nový Bydžov (18.30 hodin)
středa 21. září: Česká Třebová – Jaroměř (18.30 hodin)
sobota 24. září: Dvůr Králové nad Labem – Česká Třebová (14.00 hodin, v Jaroměři)
neděle 25. září: Náchod – Česká Třebová (11.00, v Jaroměři)
Jednotné vstupné pro domácí zápasy: 20 Kč.
Měsíc září v ekocentru Podorlicko zahajuje  výstavami

Určitě přijďte v pátek 2.9.v 17,00 na vernisáž výstavy Detaily přírody. Makrofotky Květka Kubišty, které jsou již dnes instalovány, jsou opravdu úžasné! Ke shlédnutí budou po celý týden, navíc se od čtvrtka do neděle příští týden chystá  výstava kaktusů spojená s poradenstvím
 
Dny evropského dědictví 2016

Začátek září bude na hradech a zámcích patřit Dnům evropského dědictví – návštěvníci se mohou těšit na stavebně-historické prohlídky, zpřístupnění obvykle uzavřených prostor, ale také na posvícení, křest nové odrůdy jiřinky či ochutnávku vín.
Dny evropského dědictví - Europian herritage days (EHD), jež letos připadnou na 3. až 11. září, mají za cíl propagovat památky a historii, poukázat na evropské kořeny a také dát prostor k zamyšlení, jak o památky pečujeme a jak vnímáme historický odkaz našich předků.
Kasteláni hradů a zámků si na tyto dny připravili doplňkové akce ke klasickým prohlídkám – na Frýdlantě zpřístupnění věže a speciální prohlídky zaměřené na výmalbu, stavebně historické prohlídky nabízí Grabštejn a Hrubý Rohozec, na Bezdězu tento svátek oslaví šermíři, podrobnosti k malbám na stropě Bajkového sálu budou sdělovat na Lemberku. Zákupy nabídnou zpřístupnění sakristie, klenutého sálu, ale také pokřtění nové odrůdy jiřiny na počest císaře Františka Josefa I.
Na Pardubicku se pro návštěvníky chystá Posvícení na Veselém Kopci, zpřístupnění sklepení s degustací vín na Kunětické hoře, technické prohlídky na Slatiňanech a celodenní setkání s Karlem IV. na Liticích, kde proběhnou i workshopy o tom, jak se žilo ve středověku.
Na Královéhradecku se v rámci EHD konají přednášky na Opočně, rozšířené prohlídky na Ratibořicích a zdarma prohlídky kaple a sakristie na Náchodě, poprvé se veřejnosti představí sklepení na Hrádku u Nechanic.
Kromě toho srdečně zveme na vinobraní na Kuksu, na Kuronské slavnosti a noční prohlídky na Náchodě a také na zábavný komponovaný pořad na Ratibořicích o tom, jak se jedlo, pilo, zkrátka hodovalo na zámku, kterým odstartujeme zářijovou nabídku hradů a zámků v Královéhradeckém kraji.

PRODÁM vzrostlé sazenice rychlerostoucího japonského topolu vhodné pro pěstování na rychlou dřevní hmotu nebo na živý plot. Cena 20 Kč na sazenici.  Petr Mašek Rybník 159  Telefon 731 386 787

Silnice na Skuhrov v novém kabátě - taková ještě nebyla

I když už krajnice svítí novým vodorovným značením, tak to stále ještě není  hotové. tabule stále uvádí, že jedete staveništěm a na říjen  je hlášena další oprava. Fotografie ukazují, jak vypadá úsek silnice vedoucí kolem zahrádkářské kolonie Hliníky a je to opravdu neuvěřitelný rozdíl, silnice má již také nová svodidla.
Jen přece jen bych měl poznámku, která se týká autobusové zastávky právě v tomto úseku, je vidět na levé fotografii.
Při rekonstrukci silnice nebyla nijak upravena nějakým zálivem, jak by se dalo očekávat, zvláště když Dopravní inspektorát policie předvedl velký tanec kolem zamýšlené zastávky Křib. Tady se dělá fungl nová silnice a měla by se jistě dělat i včetně nově upravené zastávky, ne?
 

Zastávka Křib vlastně funguje 
Vidíte top přece na dále uvedené fotografii, pořízené dnes 31.8.2016 v 18:40. To je čas příjezdu pravidelné zaměstnanecké linky společnosti AVX, která bez problémů zastavuje na staré tedy neschválené zastávce na křižovatce s jednosměrnou ulicí bratří Čapků. Právě zde by bylo možné zastávku zřídit se všemi potřebnými parametry, pokud by ovšem došlo k zaslepení zmíněné ulice.  Na fotografii je vidět, že by se zde při troše dobré vůle klidně vešlo jak nástupiště  autobusu, tak i zúžený výjezd z jednosměrky.

Obyvatelé z Křibu navrhují další možnost: vykoupit neobydlený oprýskaný a těžko prodatelný dům čp. 683 dělající našemu město docela špatnou reklamu (na snímku před autobusem) s tím, že by to umožnilo zastávku dále posunout z křižovatky. To by umožnilo průjezd z ulice bratří Čapků bezproblémově zachovat.  Stálo by to ovšem nějaké peníze.... Tady je vidět, jak by dobrá vůle mohla ušetřit spoustu peněz.... 


Chystá se nový učební obor

Pardubický kraj zvažuje vytvoření nového učebního oboru výrobce potravin se zaměřením na zpracování mlékárenských výrobků. Na základě požadavků velkých zaměstnavatelů v oblasti mlékárenského průmyslu by měl v kraji tento obor vzniknout od příštího školního roku.  „Je to další ukázka prvků duálního systému, kdy skupina velkých zaměstnavatelů přichází s konkrétním požadavkem na rozjezd nového učebního oboru, který by do budoucna pomohl vyřešit nedostatkové profese v jejich provozech,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. „Poptávka po absolventech tohoto oboru je v mlékárnách či navazujících provozech po celé republice, a lze proto očekávat aktivní pomoc zaměstnavatelů s jeho rozjezdem, zajištěním moderního technického vybavení, zabezpečením odborníků pro praktický výcvik a propagací oboru nejen v našem kraji. Učební obor s tímto zaměřením by byl v rámci republiky poměrně unikátní,“ sdělil hejtman Martin Netolický.
 
Grantový program Zelené oázy rozdal 1,4 milionu korun a zahájil další ročník

*           Společnost MOL Česká republika podpořila během prvního ročníku programu 20 projektů sumou 1,4 milionu korun
*       Vítěznou Zelenou oázou roku 2016 se stala zahrádka u Montessori školky v Kladně
*       Společnost MOL a Nadace Partnerství vyhlásily druhý ročník grantového programu Zelené oázy
Společnost MOL Česká republika a Nadace Partnerství vyhlásily druhý ročník grantového programu Zelené oázy. Stejně jako během předchozího ročníku rozdá společnost MOL 1,4 milionu korun, které pomohou navrátit zeleň a vodní prvky do urbanizovaného prostoru. O granty ve výši až 140 000 Kč mohou obce, školy, spolky a další organizace zažádat do 30. října. Zároveň organizátoři vyhlásili nejlepší projekt loňského ročníku, vítězem se stala zahrádka Montessori školky v Kladně.
První ročník grantového programu Zelené oázy se těšil velkému zájmu, zasláno bylo více než 220 žádostí, které požadovaly celkovou částku 18 milionů korun. Nejčastěji o dotaci žádaly obce, asociace, školky a základní školy.